i aM WHaT i aM

Sometimes I am mad,
Sometimes I don't,
Somestimes I can be childish,
Most of the time, I don't,

Can you read me,
When me myself don't,
Tell me when I am moody,
And when I don't,

Whatever you think,
I might be me,
Or it might don't,
Cause look can be deceiving,

If only you knew me,
The true me,
You might happen to like me,
Cause I am unique,

Whatever it is,
I am who I am,
I am what I am,
And I won't pretend.

"Original poem is dedicated to Nor Zarina Bt Abdol Jabar. This poem has been edited for this blog."

GRuNGe BaND : NiRVaNa (PaRT 4 - FiNaLe)


In the years following Nirvana's disbanding, both surviving members remained musically active. Not long after Cobain's death, Grohl recorded a series of demos that eventually became the debut album for Foo Fighters. Foo Fighters became Grohl's main project, releasing several commercially successful records over the next decade. Beyond Foo Fighters, Grohl also drummed for numerous bands, including Tom Petty and the Heartbreakers, Mike Watt, Queens of the Stone Age, Tenacious D, Nine Inch Nails, and Killing Joke. He also recorded an album of metal songs featuring many of his favorite early-80s metal singers under the name Probot.

After the end of Nirvana, Novoselic formed Sweet 75. Later, he founded Eyes Adrift with Curt Kirkwood (formerly of the Meat Puppets) and Bud Gaugh (formerly of Sublime). He also performed in a one-off band called the No WTO Combo with Kim Thayil of Soundgarden and Jello Biafra of the Dead Kennedys that coincided with the WTO Meeting of 1999. In December 2006, Novoselic replaced bass player Bruno DeSmartas in the band Flipper for a UK/Ireland tour and several US shows. Novoselic also became a political activist, founding the political action committee JAMPAC to support musicians' rights. In 2004, he released a book titled Of Grunge and Government: Let's Fix This Broken Democracy, which covered his musical past as well as his political endeavors.

Posthumous Releases

Several Nirvana albums have been released since Cobain's death. The first came in November 1994 with the release of the band's performance for MTV Unplugged, MTV Unplugged in New York. Two weeks after the release of Unplugged in New York, a video compilation of Nirvana performances, titled Live! Tonight! Sold Out!!, was released. Cobain himself had compiled a significant part of the video, which documented much of the Nevermind tour. The original intention was to release the MTV Unplugged set in a double-disc package, along with a second disc of live electric material to balance the acoustic set. However, for the two surviving band members, sorting through Nirvana recordings so soon after Cobain's passing became too emotionally overwhelming. The live disc, a compilation of Nirvana concert recordings, finally saw release in October 1996, titled From the Muddy Banks of the Wishkah.

In August 1997, online music news website Wall of Sound reported that Grohl and Novoselic were organizing a box set of Nirvana rarities. Four years later, the band's label announced that the box set was complete and would see release in September to coincide with the 10th anniversary of the release of Nevermind. However, shortly before the release date, Love filed an injunction to stop the box set's release and sued Grohl and Novoselic, claiming that Cobain's former band mates were hijacking Nirvana's legacy for their own personal interests. What followed was a protracted legal battle over the ownership of Nirvana's music that lasted for more than a year.

Much of the legal wrangling centered on a single unreleased song, "You Know You're Right", the band's final studio recording. Grohl and Novoselic wanted to include the song on the box set, essentially releasing all of the rarities at one time. Love, however, argued that the song was more important than just a generic "rarity", and should be included on a single-disc greatest hits compilation. After more than a year of often public and sometimes bizarre legal maneuvering, the parties settled, agreeing on the immediate release of the greatest hits package including "You Know You're Right", titled simply Nirvana. In turn, Love agreed to donate cassette demos recorded by Cobain for use on the box set.

The compilation album, Nirvana, was released on October 29, 2002. On top of "You Know You're Right", the album contained hit singles from their three studio albums as well as several alternate mixes and recordings of familiar Nirvana songs. The box set, With the Lights Out, was finally released in November 2004. The release contained a vast array of early Cobain demos, rough rehearsal recordings, and live tracks recorded throughout the band's history. A best-of-the-box compilation titled Sliver: The Best of the Box was released in late 2005. The CD compiled nineteen tracks from the box set plus three previously unreleased tracks, including a version of the song "Spank Thru" from the 1985 Fecal Matter demo tape. In a 2002 interview with Jim DeRogatis, Love described the countless rehearsal tapes, demos, and bedroom recordings that were left behind after Cobain's death.

In April 2006, Love announced that she had arranged to sell twenty-five percent of her stake in the Nirvana song catalog in a deal estimated at $50 million. The share of Nirvana's publishing was purchased by Primary Wave Music, which was founded by Larry Mestel, a former CEO of Virgin Records. In an accompanying statement, Love sought to assure Nirvana's fanbase that the music would not simply be licensed to the highest bidder, noting, "We are going to remain very tasteful and true to the spirit of Nirvana while taking the music to places it has never been before".

Further releases have since been made. This includes releasing Live! Tonight! Sold Out!! on DVD in 2006. Furthermore, a full uncut DVD version of MTV Unplugged in New York was released in 2007.


Aku terpanggil untuk menulis selepas membaca hasil dari seorang blogger (sila rujuk kepada blog milimilo.blogspot.com). Kali ni aku ingin menceritakan kisah dimana aku telah ditahan oleh polis kerana memandu sambil bercakap menggunakan handphone tanpa menggunakan hand free. Kisah ini terjadi pada tahun 2004, semasa aku bekerja di seuah kilang di Gombak. Seperti biasa, aku pulang dari kerja pukul 5:30 petang. Aku menyusuri jalan Kuching untuk ke Lebuhraya Sungai Besi. Sambil memandu, aku memutuskan untuk menelifon kawan aku. Aku berbual dan memandu seperti kebiasaan. Tanpa kusedari, sebuah kereta peronda lalu disebelah keretaku. Mereka memandang kepada aku. Kemudian mereka mengarahkan aku untuk berhenti. Kerana sudah tahu aku bersalah, aku pun berhentikan kereta aku.

Seorang anggota polis kemudian keluar dari kereta peronda. Aku menurunkan cermin kereta ku. Bermulalah dialog ini. Anggota polis tersebut meminta aku mengeluarkan lesen memandu dan kad pengenalan aku. Aku mengeluarkan lesen memandu dan kad pengenalan aku dan memberikan kepada anggota polis itu.

Anggota polis: Awak tahu apa kesalahan awak?

Tahu encik, memandu menggunakan telefon bimbit.

Anggota polis:
Kalau dah tahu, kenapa awak buat juga?

(terpaksa menipu) Ada sedikit kecemasan tadi encik.

Anggota polis:
Kenapa awak tak berhentikan dahulu kereta awak?

(malas hendak melayan) Maaf encik, saya tahu itu kesalahan saya.

Anggota polis:
Saya terpaksa saman awak ni (sambil mengeluarkan buku saman). Awak tahu berapa saman kerana kesalahan awak ni? Awak mampu ke bayar saman ni? (sambil cuba untuk cari kesalahan lain, check road tax kereta dan perhatikan plet kereta aku)

Tak apa encik, encik saman je la saya, dah memang menjadi kesalahan saya.

Anggota polis:
(masih belum mahu menulis apa-apa di buku samannya) Awak kerja apa ni? Gaji awak banyak sangat ke? (mentang-mentang aku pakai baju kilang, ingat aku ni haprak ke?)

Saya kerja kilang dekat Gombak jer encik. (dalam hati aku sudah mula marah, kenapa tidak saman sahaja aku)

Anggota polis:
(membuka pintu kereta sebelah pemandu dan melihat bungkusan plastik yang ada di bangku tersebut sambil membelek, masih ingin mencari kesalahan lain bagiku. secara kebetulan, sampah sarap kotak rokok aku memang aku simpan supaya tidak terlalu mencemarkan jalan raya) Ni apa ni?

(aik, main bukak pulak pintu kereta aku, mana boleh macam ni, dah melanggar hak privasi aku ni) Sampah rokok saya encik.

Anggota polis:
(sudah bosan kerana aku tidak offer untuk memberikan apa-apa kepadanya, menulis saman di buku samannya. Hanya selepas 10 minit menahan aku) Saya dah tulis ni dekat buku saman saya ni. Jadi dah tak boleh buat apa-apa lagi dah ni.

Tak apalah encik, dah memang kesalahan saya. (jangan harap aku nak kasi duit kopi dekat ko)
Anggota polis itu memberikan saman, kad pengenalan dan lesen memandu kepada aku. Dia kemudian memasuki kereta perondnya. Aku berlalu pergi.

Aku masih lagi merasakan yang aku membuat perkara yang betul. Walaupun aku terpaksa membayar saman RM 300, tapi what the heck. Aku tidak ingin menjadi orang yang menghalalkan korupsi. Aku harap, masih ramai yang macam aku. Kerana aku percaya, sekiranya tiada orang yang memberi, maka tiadalah orang yang menerima.

"Marilah kita membina bangsa dan negara yang bebas dari korupsi."

i aM NoBoDy

For the thousand times, I feel like I am stranded. Stranded with my works, the company I work for and stranded in life? I need to move forward. But I don’t know how. In the world nowadays, brain alone would not help us to become someone. The most important things nowadays are the connection. The phrase who you know becomes more significant compare to what you knew. It is just unfair. Unfair for someone like me who knew nobody. Can I be success in life? The answer is absolutely yes. But I have to work twice harder than those who use their connection.

I am
getting old. As each year passed by, I am getting near to death. But yet, I am still far away from my goals. I am still nobody. I am still without my qualification. I am still far away from wealth and I am no near to success. I still pray, one day I can become a successful, qualified and wealthy person.

this becomes reality, I will be proud of myself. Proud with the effort and the struggle I have gone through. As it is, my pure effort to become successful, qualified and wealthy person.

KaRYa SaMPaH???

Aku merasakan aku perlu menyajikan sesuatu untuk membina minda para pengunjung blog aku. Sejak akhir-akhir ini, aku mula merasakan nukilanku penuh dengan hasil-hasil yang kalau di baca oleh minda-minda berjiwa sastera akan dikategorikan sebagai hasil karya tong sampah atau karya picisan. Tapi, percayalah, aku sudah memberikan yang terbaik dari diriku.

"Aku bukan seorang penyair, penyajak atau pun sasterawan".

Seorang sahabatku pernah memberikan ulasan bahawa karya milikku terlalu mirip kepada seorang yang bukan berjiwa sastera. Atau dengan kata selengkapnya, karya milik orang nombor. Aku akui, setelah meninggalkan bangku persekolahan, aku terlalu banyak bergaul dengan nombor dari dengan perkataan. Jadi, maaflah sekiranya coretan-coretanku, tidak mampu menjadi sebuah karya agung.

Adakah kita boleh dilabel? Adakah label yang diberikan boleh bertukar? Aku pun kurang arif mengenai perkara-perkara ini. Tapi, aku pernah mengikuti sebuah kursus kepimpinan, dimana, penceramah itu ada menyatakan bahawa manusia ini boleh berubah-ubah.

"Manusia berubah mengikut keadaan sekeliling".

Aku pasti ramai yang tidak bersetuju dengan pendapat aku ini. Tapi, cuba kita renungkan kehidupan kita dahulu dan kehidupan sekarang (perlu diingat, faktor kematangan tidak boleh di ambil kira dalam situasi ini). Tapi percayalah, bahawa ada sedikit kebenaran didalam kenyataan tersebut.

Betapa kerdilnya aku jika dibandingkan dengan mereka yang menghabiskan masa lapangnya dengan membaca. Aku akui, dua tahun terakhir ini, aku amat kurang membaca. Tapi, aku masih dahagakan ilmu. Sebab itu, aku rajin membuka rancangan dokumentari apabila menonton astro. Banyak yang aku pelajari di sini. Betullah kata guru ku dahlu, ilmu akan lebih kekal sekiranya ianya dalam bentuk visual daripada bentuk bacaan. Tetapi, membaca itu masih menjadi jambatan ilmu.

Rasanya, cukuplah nukilan ku untuk hari ini. Insya-Allah, akan ku cuba lebihkan penulisan yang menjadi santapan minda dan penulisan yang berkauliti, dari segi ayat, tatabahasa dan juga cara karyanya. Aku mahu transformasi diri ku, dari seorang nombor kepada seorang berjiwa sastera.

aKu YaNG CoMPLiCaTeD (PaRT 4)

Aku ada satu tabiat yang aku rasa tidaklah terlalu baik untuk diri aku. Tabiat memonteng kerja. Ntah kenapa, aku mempunyai sikap malas ni. Tahun lepas, aku telah berjaya mengumpulkan 12 MC (kedua terbanyak dalam department aku) dan berjaya menghabiskan keseluruhan cuti aku (ada dalam 28++ hari, termasuk cuti tahunan, cuti gantian dan cuti tahunan tahun sebelumnya). Tahun ni, aku telah bertekad untuk mengurangkan jumlah MC dan EL aku. Tapi, setakat bulan 5 ni, aku rasa, macam dah banyak jer MC, AL dan EL yang telah aku ambil. Berikut adalah jadual ponteng aku untuk tahun ini sehingga hari ini.

EL = Emergency Leave (ToTal dari Annual Leave aku) = 6 hari EL = Emergency Leave (Total dari Annual Leave aku) = 6 hari

AL = Annual Leave = Tak pernah amik (semua amik EL jer keje)

RL = Replacement Leave = 4 hari (ada lagi 2 hari tak claim dan bakal ada atleast dalam 3-4 hari untuk tahun ni)

MC = Medical Leave (Minta Cuti dari Doktor) = 3 hari

Adakah tahun ni aku bakal mengungguli carta ponteng untuk department aku? Aku harap, aku dapat lah improve sket. Tapi, still ada 7 bulan untuk aku habiskan tahun ni. Tapi bolehkah aku?


Ketika hati ini tersentuh,
Dengan budi bahasa mu,
Keindahan akhlakmu,
Mengetuk pintu hatiku,
Selamanya untukmu,

Tersentap hatiku,
Melihat linang air matamu,
Kesedihan dirimu,
Membakar derita di hati,
Tidak keruan dirku,

Senyuman listrikmu,
Mengungkai seribu kata,
Tiada terucap,
Dengan kata-kata,

Ketabahan mu,
Meruntuhkan keegoanku,
Yang setinggi gunung,
Dan setebal lapisan ais,
Di kutub utara,

Ku abadikan diriku,
Buat dirimu selamanya,
Hanya engkau,
Bertahta dijiwa,
Jiwa ragaku,
Milikmu selamanya,
Sehingga roh meninggalkan jasadnya.

aKu YaNG CoMPLiCaTeD (PaRT 3)

Aku rasa terpanggil untuk menulis lagi setelah membaca blog Imm. Kali ni aku ingin menceritakan mengenai ketagihan tegar aku since 1997. Yea, disini ingin aku akui, aku adalah kaki chat tegar. Aku rasa, pada mereka yang pernah baca tulisan aku dekat http://kleightunited.blogspot.com mungkin dah tahu betapa tegar ketagihan aku kepada chat ni. Cakap jer dimana ada tempat untuk chat, aku rasa, aku dah pernah chat dekat hampir kesemua tempat itu. Chat di YM? Chat di MIRC? Chat di TV3? Chat di 8TV? Chat di @15? Chat menggunakan handphone (dikelolakan oleh servis provider)? Semuanya aku dah berkecimpung. Hasilnya?????? Terlampau banyak sehingga aku memikirkan satu entry untuk tulis hasil chatting sahaja.

bila kita chat, kebanyakkan dari kita sebenarnya 1. Ingin mencari kenalan. 2. Mengisi masa lapang kerana bosan. 3. Menjadi seseorang yang kita tidak boleh jadi di alam nyata (kerana chat dikategorikan sebagai alam maya). Aku mungin dikategorikan dalam golongan no 1 dan 2. Bukan aku tidak mempunyai kawan diluar sana, tapi aku ingin menambah kenalan aku ketika aku mempunyai masa bosan dan lapang di rumah. Bila chat, kebanyakkan lelaki, ingin berkenalan dengan perempuan, dan yang perempuan ingin berkenalan dengan lelaki (ada juga perempuan yang ingin berkenalan dengan perempuan untuk kakak dan adik angkat). Aku rasa, aku juga tidak lari dari menjadi sebahagian besar lelaki (chatting untuk berkenalan dengan perempuan). Cuma, sejak akhir-akhir ni, kegilaan aku untuk chat secara private, sudah semakin berkurangan. Jadi, kebanyakkan masa aku akan berchat di public. Kerana disitu, aku akan dapat mengenali lebih ramai orang dan orang akan lebih mengenali aku.

Aku dah 4 hari
bertapa dari chatting (still on YM dan pm dengan kawan-kawan aku). Kali ni, aku sudah mempunyai ketagihan yang baru, iaitu blog. Stakat ni, aku rasa aku dah hampir setiap hari post entry untuk blog aku. Harap-harap, semangat untuk membuat blog ni, bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam (aku cepat merasa bosan dengan sesuatu). Kepada semua, sekiranya anda mendapati blog ini kosong untuk tempoh yang lama, maknanya, aku sedang bertapa dan sedang menjauhkan diri dengan ketagihan blog aku.

GRuNGe BaND : NiRVaNa (PaRT 3)

In Utero

For 1993's
In Utero, the band brought in producer Steve Albini, well-known for his work on the Pixies album Surfer Rosa. As Nevermind had brought in a new audience of listeners who had little or no experience with the alternative, obscure, or experimental bands Nirvana saw as their forebears, bringing in Albini appeared to be a deliberate move on Nirvana's part to give the album a raw, less-polished sound. For example, one song on In Utero featuring long periods of shrill feedback noise was titled, ironically, "Radio Friendly Unit Shifter" (in the industry, a "radio-friendly unit shifter" describes an "ideal" album: one capable of heavy radio play and ultimately selling many copies, or "units"). However, Cobain insisted that Albini's sound was simply the one he had always wanted Nirvana to have: a "natural" recording without layers of studio trickery. The sessions with Albini were productive and notably quick, and the album was recorded and mixed in two weeks for a cost of $25,000 at Pachyderm Studios in Cannon Falls, Minnesota.

weeks after the completion of the recording sessions, stories ran in the Chicago Tribune and Newsweek that quoted sources claiming DGC considered the album "unreleasable." As a result, fans began to believe that the band's creative vision might be compromised by their label. While the stories about DGC shelving the album were untrue, the band actually was unhappy with certain aspects of Albini's mixes. Specifically, they thought the bass levels were too low, and Cobain felt that "Heart-Shaped Box" and "All Apologies" did not sound "perfect". Longtime R.E.M. producer Scott Litt was called in to help remix those two songs, with Cobain adding additional instrumentation and backing vocals.

Utero debuted at number one on the Billboard 200 album chart in September 1993. Time's Christopher John Farley wrote in his review of the album, "Despite the fears of some alternative-music fans, Nirvana hasn't gone mainstream, though this potent new album may once again force the mainstream to go Nirvana." Although commercially successful, the album did not achieve the same success as Nevermind. That fall, Nirvana embarked on its first major tour of the United States in two years. For the tour, the band added Pat Smear of the punk rock band Germs as a second guitarist.

Months And Cobain's Death

In November 1993
, Nirvana performed for MTV Unplugged. The band opted to stay away from their most recognizable songs, playing only two of their hits, "All Apologies" and "Come as You Are". Grohl later related, "We knew we didn't want to do an acoustic version of Teen Spirit. ... That would've been horrendously stupid." The setlist also included a few relatively obscure covers, with members of the Meat Puppets joining the band for covers of three of their songs. While rehearsals for the show had been problematic, MTV Unplugged producer Alex Coletti noted that the actual taping went exceedingly well, with every song performed in one take and with the complete set lasting under an hour, which were both unusual for Unplugged sessions. Following the band's set-ending performance of Lead Belly's "Where Did You Sleep Last Night", Coletti tried to convince the band to perform an encore. "Kurt said, 'I can't top that last song.' And when he said that, I backed off. 'Cause I knew he was right." The band's performance debuted on MTV on December 14, 1993.

In early 1994, the band
embarked on a European tour. Following a tour stop at Terminal Eins in Munich, Germany, on March 1, Cobain was diagnosed with bronchitis and severe laryngitis. The next night's show, at the same venue, was canceled. In Rome, on the morning of March 4, Love found Cobain unconscious in their hotel room and he was rushed to the hospital. A doctor from the hospital told a press conference that Cobain had reacted to a combination of prescription Rohypnol and alcohol. The rest of the tour was canceled, including a planned leg in the UK.

In the ensuing
weeks, Cobain's heroin addiction resurfaced. An intervention was organized, and Cobain was convinced to admit himself into drug rehabilitation. After less than a week in rehabilitation, Cobain climbed over the wall of the facility and took a plane back to Seattle. A week later, on Friday, April 8, 1994, Cobain was found dead of an apparently self-inflicted shotgun wound to the head at his Seattle home, effectively dissolving Nirvana.

BLoG KeGeMaRaNKu PaRT 1 - http://srisufi.blogspot.com

Hari ni, aku nak menulis mengenai salah sebuah blog yang aku akan kunjungi sekiranya ada update dan entry baru (setakat ni, aku rasa, aku mengikuti kesemua update dari blog-blog yang aku ikuti perkembangannya). Aku tak tahu kenapa aku terpanggil untuk membuat komentar mengenai blognya di laman blog aku. Mungkin kerana aku amat tertarik dengan gaya penulisannya? Tertarik dengan gaya bahasanya dan susunan ayatnya? Ataupun tertarik dengan gambar yang dipaparkannya (maaf sekiranya kenyataan ini sedikit menggangu tuan punya blog)?

Aku pernah
menceritakan kepada seorang kawan aku dan memberitahu betapa kagumnya aku dengan penulisan penulisnya. Pada aku, lenggok bahasa, susunan ayat dan pemilihan kata menyebabkan aku rasa membaca karay seorang sasterawan. Tapi, yang paling aku kagumi adalah maksud yang tersurat dan tersirat di dalam setiap ayat-ayat nya itu. Saat aku mula membaca blognya, aku sudah jatuh hati. Pabila membaca nukilannya pada hari aku memasuki blognya, aku terasa sedih, kerana terasa akan kehilangan sebuah karya penulisan yang agung (pada diri aku). Tetapi, alhamdulillah, penulisnya masih berkarya.

Sesungguhnya, aku senantiasa menanti
hasil karaya penulis itu. Aku menjadi ketagih untuk membaca blognya. Kepada Srisufi, sesungguhnya aku ternanti-nantikan hasil penulisanmu. Karyamu, mengingatkan aku pada kisah para sufi yang pernah aku baca di kala aku di sekolah rendah. Aku pingin untuk menghasilkan karya sebagus hasil penulisan mu. Sesungguhnya, aku mengagumi bakat kamu.

"Maafkan aku sekiranya
penulisan mengenai blogmu ini sedikit menggangu. Sesungguhnya aku ikhlas dalam mengagumi bakat yang dikurniakannya kepadamu."

CoReTaN BuaT TeMaN

Pernah tak merasa diri ini umpama mengemis sebuah persahabatan? Menghulurkan talian ukhwah dengan ikhlas tetapi tidak berbalas? Dipandang sepi dan dianggap punyai niat tersembunyi? Mungkin, inilah hakikat dunia maju masa kini. Di mana, manusia bersahabat kerana mempunyai agenda tersembunyi. Lebih-lebih di zaman sains dan teknologi ini. Di mana, harta, rupa, pangkat dan nama menjadi ukuran. Di mana hati, budi, pekerti dan pemikiran samakin dipinggirkan. Di mana, keikhlasan menjadi persoalan.

Kadang-kadang ego kita mengatasi akal
dan fikiran. Kejadian lampau, mengajar kita menjadi lebih seorang yang buta mata hati. Adakah itu suatu jalan penyelesaian? Adakah sejarah mengajar kita untuk menutup pintu hati? Atau adakah kisah lampau, mengajar kita supaya lebih berhati-hati? Tetapi, adilkah untuk meminggirkan seseorang yang mengambil berat terhadap kita kerana perkara-perkara ini? Kita hidup, saling bergantung antara satu sama lain. Tapi ada juga yang mengaku tidak perlukan kebergantungan itu. Jadi, buat apa hidup di dalam masyarakat sekiranya kita boleh hidup seorang diri?

Ingatlah, bahawa hidup akan sepi, tanpa teman. Hidup akan muram tanpa seorang kawan. Hidup tidak bermakna sekiranya kita tidak boleh berkongsi dengan orang lain.

aKu MeRaJuK DeNGaN KaMu

Aku masih lagi merajuk dengan kamu. Tapi, rasanya kamu masih tidak mahu memahami aku. Tapi tak apalah, mungkin ni semua adalah kesalahan diri aku sendiri. Aku yang masih berdegil, untuk menunggu kamu memujuk ku. Tapi, rasanya tak salah kalau kamu pujuk aku. Cuma dengan klik pada YM aku, ketika aku online atau pun dengan sms aku. Bukannya kamu tidak dapat melihat bila aku online. Aku dengan sengaja, tukar mode dari invisible mode, kepada online mode bila nampak kamu online. Bukan kamu tidak ada number henset aku. Tapi, mungkin kamu punya jawapan tersendiri. apa pun sebab kamu, aku still masih merajuk dengan kamu (hari ni dah masuk hari kedua/ ketiga merajuk semenjak kamu balik dari Kuching Sarawak). Aku akan tunggu, menunggu kamu untuk bertanyakan khabar pada diri aku. Masih akan menanti kamu sms dan pm aku. Semoga kamu membaca coretan ini.

No TiTLe

There are some things in life that I would like to do and would like to be. But, always limitation. Whats the limitation? The usual answer for the limitation is time, money and opportunity. Those people with all those resources can consider themselve lucky. However, as a human, we always not satisfied with what we have. We want more and more and more. We always forget the fundamental of "Economic" whereby resouces are limited and demand, or should i called it desire are infinite.

"Wasatiah". Some of us have heard this words long time ago (I remembered my first encounter with this word is in secondary school). Some of us still remember this words but for most, we tend to forget. If we could not remember the words, how are we going to implement the meaning of the words? Wasatiah is moderate concept of life. It thought us to be moderate in whatever we do. But in real world, no one to be moderate. Everyone wants more. More money, more power, more girls, more bags and shoes and the list so long and it wont stop. Hopefully, one day we can adopt the concept of "Wasatiah" in our life.

As I wrote this articles, am looking over myself and asking whether I do adopt the concept in my life. The answer is not really. I will try starting from today to be moderate (do this mean I have to give up my Sony Vaio lappy and Nokia N 96?).


Ni antara gambar di kebun kepunyaan pakcik aku dekat sungai gabai. Memang kaya. Apa yang ada di kebun pakcik aku? Okies, dia ada sebuah tasik buatan sendiri, kalau korang tengok, besar gak tasik tu. Atas tasik, ada sebuah pondok, ala-ala restoran terapung nelayan, complete dengan dapur untuk memasak dan grill untuk memanggang. Bahagian atas, dia tanam pokok buah-buahan. Ada satu corner, dia buat tempat untuk ternak kambing, ayam dan itik. Seberang tasik, dia buat pondok dua tingkat. Sebuah rumah untuk pekerja dan sebuah rumah tempat dia dan family members berehat. Ada sebuah kolam renang kecil, atas bukit, yang di buat umpama air terjun. Giler best kan. Kalau aku datang lagi sekali, aku akan ambil gambar cantik-cantik dan share dekat blog aku lagi.


I am now stealing some of my working time to write for my blog. It is kind of bored when you keep on repeating same thing again and again. Therefore, the more routine the jobs get, the higher the chance for us to get bored and the fastest we look out for new job vacancies. As for myself, the tendencies of me changing my jobs is equivalent the tendencies of me to buy myself a pair of jeans (seldom bought myself jeans though), not frequent, but compare it with other people, I think I had quite a long number of employer (current count is 7 since I grad in 2002-more to come).

To be frank, the current job I am having is far the best I ever had. The reasons are simple; the company provides me with good salary, increment and bonus packages. I never get this kind of monetary benefits before (but still the total packages they offers are not as lucrative as some of the company e.g. Petronas, UMW and North Port as they provide other benefits such as medical, traveling and maternity). Beside the monetary benefits, I am also glad that my current job requires me not to stay at the office all the time. I do not like to be in the office all the time and also does not like to be away all the time. So, this job really fit my preferences.

However, after 2 years of working. I have found myself stuck. What I mean by stuck is in terms of knowledge. Stagnancy. I guess, everyone does encounter this problem after a year or so. Especially when you do a daily routine job. An ordinary person (not so fast or not so slow learner) will take 3-6 months to familiar and to know how to do their job. It will take 9-12 months to master the job. Therefore, once you know best about your job, you will become stagnant. This is when the HR come with job rotation, which is to ensure the employee are not bored and don’t leave the companies.

I have reached my stagnant period. I know best my job and can almost do my report in a blink of my eyes (depends on the mood too sometimes). Therefore, I guess, it is the best time for me to leave the company (no chance of job rotation or transferred to others department). The most I will wait is next year (quite difficult to get a good job nowadays). I still want to get my bonus, enjoy my increment and if I am fortunate, enjoy my promotion (I feel that I deserve my promotion).

aKu SeoRaNG CaSHieR PaSaRaYa

Masuk minggu ni, dah dua weekend aku kena jadi cashier di sebuah pasaraya besar di Kota Damansara. Sebenarnya, aku bukannya nak berkira pasal hal kerja. Cuma aku rasa tak berbaloi. Aku masih mempunya baki minggu hadapan untuk menjadi cashier.

Aku rasa, korang mesti pernah berhadapan dengan cashier (pasaraya, kedai makanan segera mahupun kedai mamak). Aku tau, ramai antara korang selalu merungut, cashier slow, barangan dengan harga tak sama, baki tak mencukupi dan berbagai-bagai lagi sebab yang buat korang rasa bengang. tapi, korang pernah tak pk, bagai mana sebenarnya keadaan mereka bila bekerja?

Kerja sebagai cashier ni sebenarnya tak menjanjikan pulangan lumayan dan tidak lah
semudah yang korang sangkakan. Aku berani bet tak ramai orang yang dapatbertahan kerja jadi cashier sampai satu tahun. Selalu aku mendapat rungutan dari Manager Pasaraya turnover cashier merupakan satu masalah bagi mereka. Mungkin korang akan cakap, apa susah kerja jadi cashier? Kerja scan barang jer dan kasi duit baki dekat customer. Kerja tak payah gerak-gerak. Sebenarnya, ianya tidak semudah yang dilihat. Korang tau tak, kalau korang nak kasi kuat kaki korang, korang carila kerja sebagai cashier. Dari pagi sampai ke petang berdiri. Rest pun one hour jer. Aku ni, still sakit lagi kaki sebab berdiri jadi cashier tadi.

Gaji cashier tak la besar mana pun. Tapi setiap short, kena bayar, extra, tak pernah dapat, bahkan, kalau nasib ak baik, dengan extra tu kena tolak dari elaun. Weekend dengan public holiday, jangan harap la nak dapat cuti. Nak mintak cuti pun susah time-time macam tu. Sebab tu, korang tengok, cashier yang kerja public holiday dengan hari Ahad, muka selalu tatak senyum. ialah, dia orang tekanan juga.

Tekanan paling besar sebagai
seorang cashier, ialah menghadapi kerenah pelanggan. Pelanggan ni selalu nak salah dan marahkan cashier. Harga tak sama, salah cashier. Que panjang, salah cashier. Baki tak cukup, salah cashier (tapi memang salah cashier pun). Kalau boleh, semua benda tak puas hati dengan kedai, semua nak hamburkan dekat cashier. Kalau ikut logik, marahlah dekat Manager. Ni tak. Kesian siut, dah la gaji kecik, tapi kena maki jer.

Tu belum kira
mereka-mereka yang berlagak, main campak-campak duit dekat cashier. Part ni, memang aku kurang gemar sikit la. Ingat cashier ni mintak ke duit dekat customer. Dia orang pun kerja la. Jadi, cuba la kasi duit tu elok-elok sikit. Bukan macam peminta sedekah. Korang ingat, kalau korang tak beli, dia orang tak dapat gaji ke? Huhuhu. Macam-macam ragam.

Selalu orang
memandang rendah pada cashier ni. Ada sekali tu, ada makcik tu remark dekat anak dia "kau kalau tak belajar, ko kerja la macam dia orang ni." pastu, bayar dekat counter aku plak masa tu. Nak jer aku jerit, "makcik, anak makcik tu belum tentu lagi dapat degree. Saya yang dapat degree ni pun, rilex jer jadi cashier." Tu Melayu tu. Aku diam, ketap mulut dan dengan sengaja menunjukkan ID aku sebagai audit dalaman. Biar dia sedo sikit. Pada aku lar, kerja apa pun kita buat, adalah bagus selagi ianya halal.

Aku harap
, apa yang aku tulis ni, korang baca dan korang cuba lah belajar-belajar untuk menghargai mereka yang berkerjaya sebagai cashier. Kalau korang baik, korang berborak ler dengan dia orang sementara dia tgh wat kerja tu. Tak pun tlg la masukkan barang dalam plastik. Kalau korang tak nak wat tak pe, cuma aku harap, korang tak maki hamun or marah-marah cashier ni. Hormatilah dia orang. Diaorang ni pun manusia gak. Mencari rezeki halal untuk menampung kehidupan mereka seharian. Mereka adalah 1,000 kali lebih baik dari perompak dan peragut.

kalau suatu hari nanti, anak, adik atau ada antara saudara-mara kalian kerja sebagai cashier dan menerima layanan yang buruk dari pelanggang. Apa korang akan rasa?


Sebenarnya, dulu aku selalu fikir yang perempuan merupakan golongan yang gila shopping. Tapi, semenjak 3 bulan yang lepas, aku mula mengubah pikiran aku. Mana taknya, setelah aku belek kembali perbelanjaan aku dari hujung bulan empat (up to today), aku dapati, aku telah berbelanja dekat RM 2,000 untuk shopping. Gila bukan? Okies, biar aku senaraikan benda-benda yang telah aku beli dari bulan 4 hari tu sehingga ke hari ni.

Pertengahan Bulan Empat

Aku membeli sehelai Jeans Levis 501 dan cap Levis di butik di Sunway Pyramid. Jumlah keseluruhan perbelanjaan untuk hari itu sahaja mencapai RM 350.

Hujung Bulan Empat

Aku shopping di Metrojaya warehouse sales. Aku membeli 3 perfume, 2 helai seluar slack, 3 helai kemeja kerja, 2 helai collar t-shirt dan sebuah beg tangan (untuk birthday mak aku pada bulan 11 nanti. Jumlah keseluruhan perbelanjaan untuk hari tersebut mencecah RM 750.


Aku membawa dua adik aku pergi ke Alamanda Putrajaya dengan niat untuk membelikan mereka sesuatu. Adik perempuan aku, yang menyambut harijadinya hari ini, telah membeli sebuah bagpack untuk kegunaannya bila memasuki UITM nanti. Adik lelaki aku (dia ni memang susah nak suruh pilih barang sebab dia hanya akan membeli barang yang disukai dan hanya membeli selepas membuat perbezaan harga dan memikirkannya sedalam mungkin), tak membeli apa-apa pun. Aku plak, yang memang tidak berniat untuk membeli apa2, end up membeli sehelai seluar pendek dan stokin (untuk futsal) dan sepasang kasut. Jumlah perbelanjaan aku sahaja RM 270 (kalau campur beg adik aku, perbelanjaan total hari ini adalah RM 350).

Jadi, secara accountnya. Perbelanjaan aku untuk shopping, dalam tempoh sebulan ni, dah mencecah RM 1,450. Satu jumlah yang agak banyak pada aku memandangkan aku tak pernah menganggap aku seorang shop-a-holic.