YaNG KiTa FiKiR TaK SeMeSTiNYa BeNaR

Situasi 1:

Di sebuah taman bunga terkenal di ibu negara. Kelihatan seorang remaja perempuan yang menangis teresak-esak. Tangan remaja tersebut ditarik oleh seorang lelaki bertubuh sederhana dengan muka yang menunjukkan perasaan marah.

Mesti ada di antara kita bila melihat perkara tersebut akan memikirkan pergaduhan di antara pasangan yang sedang bercinta. Tapi perkara-perkara berikut juga adalah satu kemungkinan juga seperti: -

Seorang adik perempuan yang lari dari rumah tapi telah dijumpai oleh abangnya dan dipaksa mengikut abangnya kembali ke rumah.

Seorang perempuan yang melarikan diri dari sindiket menjual wanita antarabangsa.

Pencopet (wanita) baru sahaja ditangkap oleh tuan punya dompet atau barang.


Situasi 2:

Di tengah malam yang tenang di sebuah lebuh raya di selatan tanah air. Seorang wanita berambut panjang melepasi bahu berbaju putih berjalan dengan perlahan di laluan kecemasan. Tiada kenderaan yang akan terlepas pandangan ke kelibat itu kerana bajunya yang seolah-olah memantulkan cahaya apabila terkena suluhan lampu kenderaan. Tiada kenderaan yang berani memberhantikan kenderaan mereka untuk melihat dan bertanya kepada wanita itu.

Sekiranya mengalami perkara diatas, pasti ramai yang akan terfikirkan wanita berkenaan sebagai jelmaan hantu, lebih-lebih lagi kepada mereka yang sudah menonton cerita KARAK. Tapi, tidakkah terdetik di dalam hati yang: -

Seorang ibu tunggal kerosakan kereta sedang berjalan mencari telefon PLUS berhampiran untuk membuat panggilan kecemasan demi mendapatkan bantuan dari peronda PLUS. Anak-anaknya dibiarkan tidur didalam kereta kerana keletihan.

Seorang awek yang ditinggalkan boyfriend mereka sewaktu bersiar-siar menaiki motorsikal akibat dari selisih faham. Baju putih yang yang memantulkan cahaya yang dilihat oleh pemandu-pemandu lain merupakan baju keselamatan untuk penunggang dan pembonceng motorsikal.

Jadi, cuba kita fikir, adakah apa yang kita lihat dan fikir, merupakan benda yang benar-benar terjadi ataupun don’t jump into conclusion sebelum mengetahui perkara sebenarnya.

TaPi......................................

Pernah tak terfikir dalam kehidupan kita betapa besarnya impak dan keberkesanan perkataan TAPI dalam kehidupan seharian. Sebagai manusia, aku rasa kita tak dapat lari dari menggunakan perkataan tu.

"Saya dah belajar, TAPI masih tak dapat score subjek tu".

"Saya nak tolong buang sampah tu, TAPI sampah tu berat sangat la".

"Saya dah stayback untuk menghabiskan kerja-kerja saya, TAPI kerja-kerja tu banyak sangat sampai tak boleh habis".

"Saya suka dekat awak, TAPI boleh tak kita kenal-kenal hati budi masing-masing dulu".

Ada tak sesiapa yang tak pernah menggunakan perkataan TAPI dalam kehidupan mereka? Untuk aku, perkataan TAPI ni terlalu banyak digunakan dalam kehidupan seharian. Selalunya perkataan ni aku gunakan sebagai alasan, or reason bak kata orang kampung aku. Kadang-kadang, terdetik dalam diri aku adakah perkataan TAPI itu direka cipta untuk membolehkan kita memberi alasan terhadap perkara-perkara yang tidak mampu kita lakukan atau tidak mahu kita lakukan. Boleh tak kalau kita hidup, tanpa menggunakan perkataan TAPI ataupun kita gantikan perkataan TAPI tu dengan perkataan lain yang lebih positif. Kerana pada pendapat aku, TAPI ni merupakan perkataan negatif yang kalau di amalkan boleh menyebabkan kita menjadi seorang yang mempunyai 1001 alasan.

Sekadar renungan, coretan dan catatan seorang yang punyai banyak persoalan dalam kehidupan.

SaLaM 2011

Dah lama tak update blog ni. Rasa macam janggal bila nak berblog kembali. Sudah lama kekeringan idea untuk menulis. Akhir-akhir ni, banyak benda yang berlaku dalam hidup. Salah satu darinya adalah hijrah. Dengan rasminya, aku akan berhijrah pekerjaan baru. Harap hijrah ini adalah yang terbaik buat aku.

Semalam, selepas berborak dengan seseorang, tiba-tiba keinginan untuk menulis kembali meluap-luap. Tetiba jer macam dapat topik untuk diperkatakan. Aku cuba untuk menulis dan mengarang, tapi fikiran buntu. Ada topik, tapi tak boleh sampaikan idea tu dengan penulisan.

Hari tu, mungkin sebab dah terlalu lama sangat aku tak bukak blog dan tak update, blog aku ni dah digantung. Aku sendiri hampir-hampir lupa password aku dan akhirnya, terpaksa aku reset dan guna password baru.

Owh, aku baru dapat berita mengenai salah seorang rakan blog ku sudah melangsungkan perkahwinannya bulan 5 lepas. Ops, silap, sebenarnya ada 2 orang. Maaf kerana tidak dapat hadir. Disini aku nak ucapkan semoga kalian berbahagia.

Harap kali ni, aku dapat menulis dan terus menulis. Aku harap penulisan ku semakin baik. Ini mungkin entry pertama untuk tahun ni, dan aku berharap ianya bukan entry terakhir aku.