SiGNaL oH SiGNaL

Kisah 1

Sebuah kereta Volvo kaler pink memasuki Lebuhraya persekutuan. Pemandunya memandu dengan perlahan. Dari lane sebelah kiri ke sebelah kanan seolah-olah jalanraya itu dibina oleh ayahnya untuk dirinya. Paling mengagumkan, kereta Volvo S60 itu, menukar lane tanpa memberikan signal. Apakah kereta Volvo memang di manufacture tanpa signal kiri dan kanan?

Kisah 2

Sebuah motor dari lane tengah tiba-tiba membelok masuk ke simpang. Kereta kelisa kelabu yang memandu dengan agak sederhana perlahannya terpaksa brek dengan tiba-tiba kerana motor itu tidak memberikan signal ketika membelok. Akibatnya, 3 kereta terlibat dalam kemalangan bertunda. Akibat kemalangan itu, Lebuhraya Guthrie mengalami kesesakan lalulintas sepanjang 3 kilometer.


Korang mesti pernah melalui keadaan dimana kereta korang di pangkah oleh kenderaan lain tanpa signal. Apa korang rasa ek masa tu? Aku ni plak, jenis keras kepala. Kalau aku dah nampak kereta nak pangkah kereta aku tanpa signal, dengan sengaja aku melajukan kenderaan aku merapati kereta depan aku. Akibatnya, pemandu kereta yang nak pangkah kereta aku tu, musti mukanya tekanan. Wakakakaka. Padan muka dia. Kadang-kadang aku rasalah, penat jer manufacturer kenderaan, design kereta siap dengan signal, tapi manusia bengong ni tak reti nak guna plak. Ni membuatkan aku geram. Kadang-kadang, aku rasa macam.

“Nak je aku pecahkan lampu signal kenderaan dia orang dan patahkan signal mereka.”

Aku rasa, aku bukanlah pemandu berhemah (masih memecut semasa lampu kuning). Tapi, aku masih menghayati dan tahu bagai mana nak guna signal kenderaan aku. Buat mereka-mereka yang tak guna signal tu.

“Sila-silalah patahkan signal kenderaan anda dan pecahkan lampu signal itu. Bukan korang tau guna pun.”

10 Response to "SiGNaL oH SiGNaL"

  1. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    June 3, 2009 at 3:13 PM

    I pun kekadang lupa nak bagi signal. Bila dah tuka lane baru teringat nak bagi signal hohoh. Bila tengok belakang takde kereta tau motor hohoh naseb baik..keke

  2. CaPiQa says:
    June 3, 2009 at 3:35 PM

    oh, capiqa sangat2 setuju dengan entri ini!

    kalau tak reti guna lampu signal tu, baik naik basikal aje weh. haha..

    tapi ade gak pesen yang dah dekat betul, baru bagi signal. sambil nak belok, baru signal menyala. serupa tak payah beb!

    grrrrr~~~

  3. AiE bAhRi says:
    June 3, 2009 at 4:48 PM

    Jom bang kita kopakkan signal kenderaan mereka yang tak pernah bagi signal untuk memebri isyarat jalan.

    Tapi...kalau mereka tuntut gantirugi,saya takmo terlibat.Bro Grunge kena bayar tuntutan kerugian mereka tu.kah8

  4. +MisZ NuRuL+ says:
    June 3, 2009 at 9:32 PM

    ta pnah ase ag..ehehe
    coz nurul ta pnah bwk kete kt jalan..hua3 XD

  5. GRuNGe says:
    June 3, 2009 at 10:05 PM

    Notso_violet: Mot, lenkali kasi signal. Kalau tak, akan jadi penyumbang kepada kadar kemalangan.

    Capiqa: Jom naik beskal.

    Aie Bahri: Wah wah wah aie, masuk kasi signal terus ni. :P

    Misz Nurul: Nanti jadilah pemandu yang berhemah yea.

  6. Cik Skaf says:
    June 4, 2009 at 8:47 PM

    bila masuk aje dlm keta, sy selalu pk yg org tak tahu apa yg ada dalam kepala kita, apa kita nak buat n apa tindakan kita, jd yg membolehkan komunikasi berlaku antara kita dgn pemandu lain/pengguna jalanraya yg lain adalah signal.Jd gunakanlah signal kenderaan anda dgn seoptimumnya.

    (tapi bila gabra..sy mmg akan terlupa nak bg signal..wakakaka!)

  7. GRuNGe says:
    June 5, 2009 at 12:12 AM

    Cik skaf: Tau dan praktikkan lain tau. So amalkanlah selalu.

  8. badek_gonzalez says:
    June 19, 2009 at 3:54 AM

    aku pn dah kuarkan topik ni..
    hahaha

    pemandu yang mangkuk..
    ibarat ada kerusi,tapi tidor dalam longkang..
    arghht!
    aku benci kebodohan mereka ini!
    menyusahkan...!!

    untuk pemandu seperti itu,
    aku nak ucapkan,
    bangsat kalian!

  9. anak laut says:
    June 21, 2009 at 3:10 PM

    ingat..rasa mcm nak langgar je orang yg tak bagi sginal tu...( mcm dalm iklan tu..hhehe.)

  10. anak laut says:
    June 21, 2009 at 3:10 PM

    ingat..rasa mcm nak langgar je orang yg tak bagi sginal tu...( mcm dalm iklan tu..hhehe.)