SPoNGe BoB SQuaRe PaNT


Semasa menulis entry ini, teringat akan kata Mimi yang inginkan patung sponge berwarna kuning dan berseluar petak. Harap suatu hari dia akan mencapai cita-citanya untuk mendapat patung itu pada masa hadapan.

Owh, entry ni bukan pasal Mimi yea. Entry ni adalah mengenai cerita kartun Sponge Bob yang ditayangkan setiap hari di TV9 pada pukul 5:00 petang sehingga pukul 6:00 petang. Yea, aku seorang kanak-kanak ribena yang masih sukakan kartun (wah, buang tebiat betul orang tua sorang ni). Aku takmo citer pasal citer kartun dia. Aku nak korang tengok sendiri. Dalam citer ni, ada beberapa watak, yang sebenarnya banyak di kita temui dalam kehidupan kita sehari-hari. Kalau korang tak caya, korang tengok citer tu, dan baca entry aku. Biar aku kenalkan watak-watak utama dalam citer kartun ni.


1. Sponge Bob. Seorang yang ceria, baik dan mengambil semua perkara negatif menjadi positif. So, dalam kata lain, sponge bob ni adalah Mr. Positif dalam kehidupan kita seharian. Sure korang boleh fikirkan siapakah orang yang punyai sifat sebeginikan dalam kehidupan korang.

2. Patrick Star Fish. Kawan baik kepada sponge bob. Dia digambarkan sebagai manusia yang dungu. Tidak memahami sesuatu perkara dan selalu salah tafsir perkataan dan perbuatan orang. Orang macam ni pun tidak kurang dalam masyarakat kita.

3. Mr Crab. Dia ni pula merupakan majikan sponge bob. Digambarkan sebagai bakhil, suka menindas pekerjanya dan seorang yang tamak (kira duniawi la dia ni). Part ni, korang kena tengok majikan korang. Kalau korang rasa dia macam ni, korang boleh la menggelar dia sebagai Mr Crab.

4. Cindy Si Tupai. Cindy merupakan rakan sponge bob dan patrick. Digambarkan sebagai watak wanita dan digambarkan sebagai seorang yang genius. Genius tak genius lah dia dalam citer ni, dia leh wat rumah atas pokok dalam laut. Geniuskan?

5. Squidwert. Ni watak utama terakhir aku nak kenalkan. Kenapa aku nak kenalkan watak ni terakhir? Sebab aku tak nak korang jadi macam watak ni. Watak ni digambarkan sebagai seorang yang asik menyesali nasib sendiri. Macam-macam usaha dilakukan, tapi masih lagi tidak berjaya. Selalu enganggap diri malang. Selalu dengki dengan sponge bob, padahal sponge kuning tu tak pernah buat apa pun dekat dia. In simple words, watak ni adalah watak "Looser".


Ok, cukup aku citerkan pasal katun kegemaran aku. Sebenarnya, banyak gak benda kita leh pelajari dari katun. Yang penting, kita kena lihatnya dari sudut yang berbeza. Katun menghiburkan, tapi masih punyai mesej. Apapun, korang janganlah pulak gunakan entry aku ni untuk melabel orang disekeliling korang. Tak pasal-pasal aku gak yang dapat share. Hehehehe.

50 Response to "SPoNGe BoB SQuaRe PaNT"

  1. haruan tasek says:
    June 17, 2009 at 10:34 PM

    wah jelas penerangan kartun sponge bob. grunge. kod tapisan yang ko minta kami ref kat prof... bangau nanti siap aku send kat ko ok.

  2. nuyu farhan says:
    June 17, 2009 at 10:51 PM

    suka sgt tengok cite spongebob..
    kalau balik umah je msti nengok katun ni..
    pastu mesti abah geleng2 kepala smbil senyum2..hehe

  3. anak laut says:
    June 17, 2009 at 11:07 PM

    GRuNGe,

    kartun ni sangat best..selalu juga lihat kartun ni..

    tq sudi singgah anaklaut.:)

  4. CikYana(",) says:
    June 17, 2009 at 11:09 PM

    spongebob besh giler
    feveret 2..ngan katun hagemaru
    ngeh2 :)

    yana sendiri de 2bijik patung spongebob
    hahahaha

  5. xuen adyla says:
    June 17, 2009 at 11:12 PM

    Captain: Are you ready kids

    Kids: I I Captain.

    Captain: I can't hear you.

    Kids: I I Captain

    Captain: OHHHHHHH

    Who lives in a pineapple under the sea?

    Kids: SpongeBob SquarePants!

    Captain: Absorbent and yellow and pourous is he!

    Kids: SpongeBob SquarePants!

    Captain: If nautical nonsense be something you wish!

    Kids: SpongeBob SquarePants!

    Captain: Then drop on the deck and flop like a fish!

    Kids: SpongeBob SquarePants!

    Captain: Ready?

    Captain and Kids: SpongeBob SquarePants, SpongeBob SquarePants,
    SpongeBob SquarePants!

    Captain: SpongeBob SquarePaaaaannttss!!!

    Captain: HA HA HA HA !!!!

  6. xuen adyla says:
    June 17, 2009 at 11:13 PM

    heheheh amacam best kan ?

    erk xuen cam xda kerja tulis lirik dia
    apa kes xtau

  7. dark says:
    June 17, 2009 at 11:16 PM

    bos aku sebijik cam cik krab!
    ``saya suke duit!`` hahahaha!!!
    mari menyanyi bersama xuen~
    lalalala..
    kah!kah!kah!

  8. zanetti_be says:
    June 17, 2009 at 11:21 PM

    aku masih tercari n tertanya dari mana dia dapat idea menyatukan sponge ke dalam laut bersama makhluk lain sehingga dapat disukai ramai.sungguh bijak walaupun kadang-kadang tak masuk akal (mane ade kartun masuk akal kan?)

  9. GRuNGe says:
    June 17, 2009 at 11:24 PM

    Haruan tasek: Terima kasih atas reference anda kepada Prof. Akan tunggu coding, skarang ni agak risau memandangkan pertandingan sedang berjalan. Tuan punya blog pun tak tau sapa commentor terbanyak.

    Nuyu: Wah, anda peminat sponge bob juga? Ingat minat ultrawomen je. :P

    Anaklaut: Kartun ni bukan untuk bebudak, tapi untuk orang dewasa juga. Sebab katun membantu kita ilang stress kije.

    Cik Yana: Kawan sekerja saya, siap ada patung Patrick dalam kereta. Lelaki dia tu.

  10. GRuNGe says:
    June 17, 2009 at 11:30 PM

    Xuen Adyla: Wuits, saya pernah tipu adik saya. Cakap ada lagu sponge bob berbahasa melayu.

    Siapa yang hidup didalam nenas, didalam laut?

    Sponge Bob Seluar Petak.

    Kesian adik kena tipu. Adik saya baya kamu la Xuen.

    Dark: Ko cakap bos ko macam Mr Crab, ko plak macam sapa beb? Hehehehe.

    Zanetti Be: Sponge merupakan makhluk dasar laut. Aku dulu pun tak tau sampai member aku yang belajar Bio Marin bagitau aku. Span yang kita guna skang ni, ditiru dari makhluk laut tersebut. Sekian info National Geographix.

  11. xuen adyla says:
    June 17, 2009 at 11:31 PM

    tetiba rasa ni lah post paling excited pernah wujud

    hahaahah

    mood meningkat to 110 percent walau tadi agak suram

    nanti nak g xleyh tgk kartun lagi T_T

  12. MISZ NaNa says:
    June 17, 2009 at 11:42 PM

    bekas bos saye dulu sangatla seperti mr.crab!! huhu~ suke sponge bob!! best wooo~

  13. Att Ashburn says:
    June 17, 2009 at 11:47 PM

    brilliant thought..
    kartun pun boleh reflect diri kita kan?
    btw, kalau u maksudkan squidwer tu sbg org yg x berguna, term die supoosed to be "loser"..
    no hard feeling k..

  14. mamai says:
    June 17, 2009 at 11:48 PM

    mmg ada pengajaranya biar hanya katun mungkin nampak tak logik pada kita atau hanya citer humor...

    but one thing we learn kalau sesuatu benda yang negetif berlaku cuba kita tengok pula dari sudut positifnya.....aku selalu lecture staff aku pagi-pagi pasal think positif nie...( dari sudut negetifnya kau orang buat kerja boss nak relax )

  15. GRuNGe says:
    June 17, 2009 at 11:53 PM

    Xuen Adyla: Kan dah kata semalam, pasti anda akan suka entry ini.

    Misz Nana: Wah wah wah, sudah pandai guna terms yang di ketengahkan dalam entry ini.

    Att Ashburn: Thanks for the correction. Am not particular on that. Will be much more particular in future. ;)

    Mamai: Tetiba teringat lagu "Jika anda jadi bos mesti baik. Jangan kedekut kasi gaji naik". Lagu kumpulan Aboi kut. Hehehehe.

  16. enyheartsdiamond says:
    June 18, 2009 at 12:02 AM

    sponge bob slalu ulang2..busan laaa~

  17. KhairiL's says:
    June 18, 2009 at 12:10 AM

    apsl palnkton x de

    dia tu asyik nk mencuri je resepi rahsia berger patty
    *kantoi tgk citer katun*hehe

  18. dark says:
    June 18, 2009 at 12:12 AM

    aku mestila squidward tentacles..mangsa buli walaupun masa yang sama berlagak matang,n blagak tau buat semua keje..hahaha!!
    bg aku,paling klaka dlm s`bob selepas patrick,squidward laa..hahaha...bayangkan patrick bersembang dgn nada siyes ngan squidward..wahkahkahkahkah!!
    mana jadik~

  19. GRuNGe says:
    June 18, 2009 at 12:13 AM

    Enyheartsdiamond: Eny Yasmin, betul tu. Selalu ulang-ulang. Seminggu tu, kalau nak cari yang baru, memang susah. Tapi kalau dekat astro, memang yang baru dan tak pernah tgk.

  20. GRuNGe says:
    June 18, 2009 at 12:17 AM

    Khairil's: Wakakaka, ramai gak la yang terkantoi masih tengok katun sponge kuning ni. Wakakakaka.

  21. haruan tasek says:
    June 18, 2009 at 1:57 AM

    wah layout baru....

  22. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    June 18, 2009 at 2:01 AM

    Penah dengar teka teki nih tak?
    Ada apa dalam nenas heheh

  23. AiE bAhRi says:
    June 18, 2009 at 4:23 AM

    Sponge bob tu apa?
    hahaha

  24. CuFa says:
    June 18, 2009 at 9:35 AM

    oh!
    info yg sgt menarik!
    hahahahaha.. :p

  25. [ Goodbye zuLL ] says:
    June 18, 2009 at 9:52 AM

    apesal tak letak layout spongebob bro? baru kolumpo

  26. mimi mimi. says:
    June 18, 2009 at 10:23 AM

    wahhhh
    sape nk bagi???
    kekeke

  27. DuRiAn rUnTuH says:
    June 18, 2009 at 10:46 AM

    sponge bobo memg best!!~~hihi..memg watak die lebih kurg jer ngn hidup kite..
    eh,nanti ko komen la pasal watak Cat & Dog plak..kihkih

  28. I n n z says:
    June 18, 2009 at 10:56 AM

    suke tgk totally spies jerk
    haha !
    nk gak gtaw ouh
    ;p

  29. I n n z says:
    June 18, 2009 at 10:58 AM

    bile sponge bob nk lps lesen bot ?
    ;p

  30. I n n z says:
    June 18, 2009 at 10:59 AM

    sbnr nyer da lame x tgk sponge bob
    adeh !

    ku da terspam lak comment
    ngee :D

  31. @xiM says:
    June 18, 2009 at 1:00 PM

    SETIAP KALI AKU TENGOK KARTUN NIH KONPEM AKU AKAN GELAK GULING GULING..

    :)

  32. Umar Faiq says:
    June 18, 2009 at 1:41 PM

    gue layan hagemaru

  33. DeVoTeD LiLy says:
    June 18, 2009 at 3:07 PM

    hahhaa..
    kt umah ade patong patrick ngn spongebob..
    nani pnye..
    hehehe..

  34. GRuNGe says:
    June 18, 2009 at 6:48 PM

    Haruan Tasek: Layout baru, terima kasih kepada Aie Bahri.

    Notso_violet: Ada span didalam nenas.

    Aie Bahri: Terima kasih atas layout baru anda. Ada beberapa perkara lagi yang ingin ditanya nanti.

    Cufa: Info menarik, hehehehe. Biasa jer Cufa.

  35. GRuNGe says:
    June 18, 2009 at 7:00 PM

    Goodbye Zull: Mungkin next time saya akan masukkan gambar kartun dekat layout saya.

    Mimi: Aler, abang awak ada. Mintaklah dia kasi 10 mimi.

    Innz: Wah wah wah. Sponge Bob tu tak tau le, susah nak dapat lesen bot. Kamu spam la bebanyak, tak kisah. Kan musim pertandingan ni.

    @Xim: Best gelak guling-guling kan.

    Umar: Hagemaru, nanti aku cuba usha line.

    Devoted Lily: Semua adik kamu punya ek Pinses. Abang tak kasi dekat kamu ke? :P

  36. zanetti_be says:
    June 18, 2009 at 7:28 PM

    lorrr.makhluk laut ke.br ku tau nie.ingat dah tau rupa2 nya banyak lagi tak tau.hehehe

  37. Umar Faiq says:
    June 18, 2009 at 7:51 PM

    takyah usha masuk jerk astro ceria nyeh nyeh citer hanak sedare gue tueh nyeh nyeh

  38. AiE bAhRi says:
    June 18, 2009 at 8:57 PM

    Tanya la..saya sedia!walaweiiii

  39. ~miszirdawaty~ says:
    June 18, 2009 at 9:37 PM

    sumpah suka sgt ngn spOngebOb.
    heh~

  40. GRuNGe says:
    June 18, 2009 at 11:02 PM

    Zanetti be: Aku pun kalau member aku jurusan marin bio tu tak kasi tau, sumpah tak tau.

    Umar: Skarang musim bola ni. Nanti akan buka astro ceria.

    Aie: Pertanyaan sudah ditanya tadi. Dan sudah dibuat.

    Miszirdawaty: Salam. Terima kasih kerana sudi jejak kaki ke blog saya dan meninggalkan komen anda. Akan melawat blog anda kembali.

  41. imheppie says:
    June 19, 2009 at 1:25 AM

    addicted 2 dis yellow sponge..hoho..
    erk..tny cket..
    tupai 2 cindy ke sandy ehh..
    kompius neh..

  42. VIP| fLoRa ™ © says:
    June 20, 2009 at 2:15 PM

    nk jd mcm spongebob la.. huhu.. :)

    p/s: sy pn ska tgk cite ni.. siap bli patung dia lg.. kihkih.. :p

  43. GRuNGe says:
    June 20, 2009 at 3:57 PM

    Imheppie: Tahniah, anda sudah menjumpai kesalahan yang tidak sengaja saya lakukan. Anda telah diiktiraf sebagai orang yang betul-betul suka dan hayat citer Sponge Bob.

    Nama sebenar adalah Sandy, bukan Cindy.

    P/S: Malu la plak.

    V|P Flora: Flora, bagus jadi macam sponge kuning ni. Positif thinker.

  44. VIP| fLoRa ™ © says:
    June 20, 2009 at 8:30 PM

    jom sme2 btukar jd sponge kuning.. :p

  45. sha89 says:
    June 21, 2009 at 3:25 PM

    wahhh aku minat spongebob jgak!!

    cute+klaka+sengal je...aku akn gelak je klau tgk...paling mereng adalah patrick :)

    kawan spongebob si tupai tu nme die sandy ke cindy? confius kat stu~

  46. cik ateen says:
    June 21, 2009 at 5:53 PM

    aten kat uitm diknlai sbg spongebob..
    coz msa part 1 owg ingt aten ni gler ngn cartoon spongebob tu..
    coz knbykn brg aten gmbr cartoon tu..
    hahahhaa..
    so diorg dah set nma aten sopgebob kat hp diorg..
    kalakar laa...
    bknnya aten gile2 suke..
    tapii suke2 biasa jer..
    hihihi

  47. ░♥si lampu neon♥░ says:
    June 22, 2009 at 1:18 AM

    utk bapak lalat macam ko, layak kah ko suka dhn si psan petak bwarna kunig ini? guahahahah

  48. imheppie says:
    June 22, 2009 at 11:28 PM

    addicted 2 spongebob..
    love it damn much!!!
    tp xde sapa pon nk bg aku patung spongebob..lalala

  49. rhapsody LiN says:
    June 30, 2009 at 5:39 PM

    sukkkkeeeee spongebob!!!!!

  50. rhapsody LiN says:
    June 30, 2009 at 5:39 PM

    wah..dah lama la x tengok citer nie
    wuuuwwuw