PuiSi oRaNG aCCouNT

Entry tak boleh blah ni hanya difahami oleh orang yang memahami asas perakaunan. Sila amik kamus perakaunan untuk rujukan anda.

Puisi Orang Account

UBS,
Kaulah teman karibku,
Mengajar aku erti Balance Sheet,
Membuat aku mencintai Profit and Loss,
Membuatku menghargai Cashflow Statement,

UBS,
Dalammu ada Ledger,
Yang lahir dari Journal,
Setulus Double Entry,
Penuh misteri Reconciliation,

UBS,
Janganlah ko tunjukkan sifat Debit mu,
Kerana ianya hanya akan mengurangkan kecantikan Credit mu,
Tonjolkanlah Fix Asset mu,
Yang telah dicemari debu Depreciation,
Dan bila Current Liability mu berkurangan,
Owners Equity mu akan meningkat,

UBS,
Dikala Bad Debt ku bertambah,
Dikala Acrual ku sudah tiada,
Kau datang dengan PBIT (Profit Before Interest and Tax),
Yang membuat Share Holder ku marah.

Puisi ini ditujukan kepada mereka yang sedang mempelajari Account, bekerja buat Account, para Accountant dan mereka yang menggunakan Account. Maaf, segala terms account didalam puisi ini terpaksa dialih bahasa kerana penulis tidak belajar account dalam bahasa Melayu. Kepada yang lain, sila Tanya kepada rakan anda term-term account yang dihuruf besarkan.

15 Response to "PuiSi oRaNG aCCouNT"

  1. AiE bAhRi says:
    June 11, 2009 at 3:28 PM

    Bang, puisi tu tak ditujukan untuk org seperti saya kan?hahaha..
    Tp mmg pening nk belajar account sbbnya pernah amik subjek financial pun dah huru hara..muakakaka

  2. iyda7 says:
    June 11, 2009 at 5:05 PM

    ko buat ni msti sebb ko tgh o bosan o tgh bengang..mmm...wic 1 pes??

  3. haruan tasek says:
    June 11, 2009 at 5:05 PM

    sistem ubs tu dah buat puisi le pula ya... cayok..catok.. grunge

  4. rhapsody LiN says:
    June 11, 2009 at 6:07 PM

    aku TESL..so aku x faham sangat la bende2 tu..
    tapi igt cikit2 pasal debit kredit nie masa blaja Kemahiran hidup form 3
    muahaha~

    neway, pandai ko buat puisi..
    ley geng ngn shakespear
    lalalala~
    (^_^)

  5. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    June 11, 2009 at 6:23 PM

    Rumitnya bahasa puisi nih huhuh.

  6. GRuNGe says:
    June 11, 2009 at 7:19 PM

    Aie Bahri: Anda mempunyai basic account, jadi boleh la membaca puisi ini sambil ulang kaji pelajaran financial awak tu.

    Iyda7: Aku tulis puisi ini sebab kerinduan aku untuk kembali ke pangkuan account.

    Haruan tasek: Semua benda pun boleh buat puisi haruan. Mau jadi kreatif macam ko bah.

    Rhapsody Lin: Wahahaha, geng shakespear? Aku hanya boleh geng dengan milk shake jer beb. Tapi awas penangan milk shake, kenaikan badan bagai di pam-pam.

    Notso_violet: Akaun agak rumit, tapi tak la serumit mana pun. :P

  7. nuyu farhan says:
    June 11, 2009 at 8:09 PM

    haha..saya sangat memahami ia..tersangat!
    budak akaun juga~
    :)

    now tgh blaja UBS..

  8. GRuNGe says:
    June 11, 2009 at 8:16 PM

    Nuyu: Saya tau anda akan faham. Sila ulangkaji pelajaran account dan UBS dengan merjuk kepada puisi ini. :P

  9. Cik Skaf says:
    June 12, 2009 at 12:22 AM

    huhu .. terus sakit kepala sy! wakakaka..

  10. SRISUFI says:
    June 12, 2009 at 2:02 AM

    puisi ini sungguh kreatif Grunge....saya suka...

    teruskan menulis ok...

    lama2..saya nampak blog ini punyai identiti tersendiri

    tahniah bro

  11. puspawarna says:
    June 12, 2009 at 3:17 PM

    ley tahan arr puisi ni....
    mmg x than laa acc...
    lg2 ubs...
    borim gaban...
    tp..kini ku pasrahhhh...

  12. GRuNGe says:
    June 12, 2009 at 11:51 PM

    Cik skaf: Account awak kan dah siap, nak pening apa lagi yea? :P

    Srisufi: Terima kasih atas dorongan dan galakkan Sri. Saya masih tercari-cari identiti. Identiti yang kuat seperti blog Sri.

    Puspawarna: Sila ulangkaji menggunakan puisi ini. :P

  13. CikYana(",) says:
    June 14, 2009 at 9:33 PM

    time skolah menengah
    feveret subjek ialah ACCOUNT
    alhmdulillah ACCOUNT dpt 4B
    syukur sgt2
    msuk kolej..blaja ACCOUNT gk
    adeh..
    tp amik diploma in business
    so bkn major in ACCOUNT la yana nie
    hahahaha

  14. xuen adyla says:
    June 18, 2009 at 12:17 AM

    account best
    masa xuen form 5
    xuen budak sains
    tapi amik extra
    heheh

    tapi nasib cikgu guna BI ajar
    kalau BM parah merana kut
    sebab cam aneh ja
    tapi exam BM
    urgh ...

    mesti pro kan?
    boleh la turunkan ilmu..

  15. rhapsody LiN says:
    June 30, 2009 at 5:45 PM

    aku TESL..so aku x faham sangat la bende2 tu..
    tapi igt cikit2 pasal debit kredit nie masa blaja Kemahiran hidup form 3
    muahaha~

    neway, pandai ko buat puisi..
    ley geng ngn shakespear
    lalalala~
    (^_^)