PeRMaiNaN TRaDiSioNaL - BoLa TePuK


Championship Manager.
Lara Croft Tomb Raiders.
Fifa
Sonic
Half Life
Counter Strike

Korang mesti pernah main atau paling tidak pun dengar nama game-game ni. Ni semua adalah antara game-game zaman kini yang ada di pasaran sekarang ni. Aku pasti juga korang biasa dengan nama-naam permainan seperti: -

Konda-kondi
Galah Panjang
Tengteng
Baling Selipar
Batu Seremban
Tutup Botol

Ni semua antara permainan-permainan tradisional (boleh dikira tradisional ke?) yang pernah korang main masa kecik dulu. Tapi pernah tak korang dengar mengenai permainan bola tepuk? Aku boleh bet (makan KFC dinner plate 10 pinggan) yang tak ramai yang tau bagaimana cara nak main permainan ni.

Ok, biar aku terangkan cemana permainan ni. Permainan ni dimainkan oleh dua orang. Mula-mula, cari kotak kasut (kotak yang korang dapat dari pasaraya tidak boleh digunakan kerana ketebalannya). Kemudian, potong kotak kasut tu 4cm (untuk tapaknya) dan panjang 10cm-12cm. Sila potong sehingga minimum 10 keping dan maksima 22 (seperti jumlah pemain bolasepak). Sekarang, lipat dua kepingan-kepingan tersebut (lipat tengah). Kemudian dirikan kepingan tersebut. Sekarang anda sudah mendapat pemain untuk bola tepuk anda. Untuk buat gol keeper, buat dua kali ganda kepingan yang anda buat tadi. Gol untuk permainan bola tepuk diperbuat dari kertas. Manakala bola untuk bola tepuk perlulah diperbuat dari kertas timah (biasanya didapati dari kotak rokok). Anda perlu membuat padang berskala kecil dan anda sudah bersedia bermain permainan ini.

Cara permainan adalah amat senang. Tepuk sahaja kotak anda, pass ke pemain anda dan jaringkan gol. (Aku sudah agak kemalasan untuk menulis dengan panjang lebar) Sekiranya ada sebarang kemushkilan, sila Tanya kepada Aie Bahri atau pun Kapten Haruan Tasek dan Borther Mamai bagaimana permainan ini dimainkan.

Sekian majulah sukan untuk negara.

23 Response to "PeRMaiNaN TRaDiSioNaL - BoLa TePuK"

  1. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    June 11, 2009 at 7:17 PM

    x penah main tp pnh tgk kawan-kawan main masa kecik dulu.
    dan penah tolong buatkan bola dia, dan tolong susun pemain kertas, pastu jadi tukang kutip bola adeh.
    baru tahu nama game nih bola tepuk hohoh

  2. haruan tasek says:
    June 11, 2009 at 7:31 PM

    kami dulu buat nie pakai kotak ubat nyamuk

  3. nuyu farhan says:
    June 11, 2009 at 8:07 PM

    yang tradisional tu sume penah main kecuali konda kondi..hehe.ape ke benda kah ia?
    satu lagi, lawan pemadam, tutup botol..jaguh ni! hoho~

    yang bola tu mcm penah main..lebih kurang je kot.tp guna kotak pape je.pastu bola guna kertas bese je..wat jd bulat kecik pastu tepuk2 pas kat org len..hihi :p

  4. AiE bAhRi says:
    June 11, 2009 at 8:08 PM

    bro haruan tasek, samalah kita.pakai kotak ubat nyamuk.

    tapi lagi best main cop tiang masa kecik2 dulu sementara menunggu waktu abis rehat di sekolah rendah.

  5. mimi mimi. says:
    June 11, 2009 at 8:18 PM

    encik grunge, saye nk dinner plate boley???haha
    emm..ade lagi taw kotak2 yg maen mola tu...tp kitorang uat pakai kotak tisu...huhu

    waaa...rindu nk maen tp xde sape nk maen..

  6. GRuNGe says:
    June 11, 2009 at 8:21 PM

    Notso violet: Wah, anda dengan rasminya telah dibuli rakan-rakan anda ketika kecil.

    Haruan tasek: Aku dulu siap kaler ikut jersi Brazil, hijau kuning.

    Nuyu farhana: Cik nuyu, bukan anda jaguh ultramen ke? :P

    Aie Bahri: Wah, permainan bola tepuk ni memang betul tardisional, dimainkan oleh semua orang. Jap, masa sekolah dulu, kita orang main pijak kasut. Lagu dia, pepsi cola, ais krim soda buatan Malaysia. Pastu lompat kebelakang. Sorang demi sorang akan dapat giliran masing2. Sapa kasut kena pijak, kena keluar dari game ni.

  7. GRuNGe says:
    June 11, 2009 at 8:27 PM

    Mimi: Wah wah wah, kamu juga main bola tepuk ke mimi? Boleh saja dinner plate mimi. Nanti saya hantar voucher. ;)

  8. MISZ NaNa says:
    June 11, 2009 at 8:28 PM

    saye x suke permainan moden (walaupun kdg2 main jugak!) lagi suke permainan tradisional (walaupun jarang2 main jugak!)

  9. mamai says:
    June 11, 2009 at 9:32 PM

    aku main masa hujung tahun sekolah bila cikgu malas masuk pasal dah abis periksa so ini ler aktiviti kita orang dalam kelas

  10. zarina says:
    June 11, 2009 at 9:38 PM

    main tepuk amai-amai jer..:P

  11. anak laut says:
    June 11, 2009 at 9:40 PM

    salam..

    terima kasih sudi memberi ulasan yg sangat menarik dalam blog saya..hahahaha.

  12. anak laut says:
    June 11, 2009 at 9:41 PM

    salam...

    main permainan tradisional ni.. memg best..

    aapa kata, kita wat perjumpaan semua blogger..main permainan ni, ok tak?

  13. nuyu farhan says:
    June 11, 2009 at 10:29 PM

    hahaha...otomen!!!!!

  14. GRuNGe says:
    June 11, 2009 at 10:41 PM

    Misz Nana: Anda tidak suka bermain. Adakah anda tergolong dalam golongan ulat buku?

    Mamai: Aku hujung tahun, main tiup kereta kertas. Takpun tepuk daun terup atau main pemadam.

    Zarina: Jom main tepuk amai-amai.

    Anak laut: Cuma mengolah apa yang tidak patut diolah jer dalam sajak kamu. Agak gatal sedikit hari ini.

    Ada ker perjumpaan blogger anak laut? Kamu wajib pergi, sebab blog kamu glemer. Saya masih mencari identiti penulisan.

  15. Cik Skaf says:
    June 12, 2009 at 12:11 AM

    wakakaka grunge bole tepuk ke? tak pernah main dan tak pernah dgr pun.. maybe zmn sy kecik pemainan tu lom ujud lg.. hak2. Tem sy kecik2 pemainan plg popular - men sembunyik ibu,teng teng n sepak yeng. penah dngar tak? yg bulu ayam lekat kat tapak getah pastu ditimbang guna kaki..huhu mmg takleh lupa jaguh2 sepak yeng msa tuh.. mana agaknya dorang sume?

  16. SRISUFI says:
    June 12, 2009 at 1:56 AM

    Galah Panjang
    Tengteng
    Baling Selipar
    Batu Seremban

    4 jenis permainan ni mengimbau kenangan balik kampung nenek. seronoknya.

    salam pagi dr sri...

    =)

  17. miSs siv says:
    June 12, 2009 at 9:52 PM

    hahaa~
    aie..
    same la..
    dulu suke maen cop tiang..
    tp pena satu ari, tercop tiang yg baru pas cat..
    adesss...
    abes tgn~
    =p

  18. GRuNGe says:
    June 13, 2009 at 12:09 AM

    Cik skaf: Sepak yeng. Sepak tin pernah lah.

    Srisufi: Alangkah indah ketika masih kecilkan.

    Miss Siv: Gothic pun main cop tiang ke? :P

  19. Azfa says:
    June 13, 2009 at 6:38 AM

    lame dow tak main menda nih....aku slalu lawan adik aku.. adik aku nya pandai, dia bole buat keeper tuh besar dari player yg lain2..aku tanya apsal... dia ckp keeper nih gemuk... mmg terbaik..

    walupun aku agak ganas, jujur aku katakan yang semua game tradisional kat atas nih aku penah main...

  20. GRuNGe says:
    June 13, 2009 at 5:27 PM

    Azfa: Orang yang ganas pun mempunyai perasaan la Azfa. Pembunuh upahan pun masih punya keinginan untuk berkahwin, tanda punya perasaan. Adik ko memang pandai Azfa, keeper gemuk, sebab tu besar. Member aku buat keeper, besar gol. Ampeh.

  21. CikYana(",) says:
    June 14, 2009 at 9:31 PM

    zaman kanak2
    permainan tradisional ni la selalu main

    tp bila da besar nie
    da malu nk main lg..
    huhu
    tgk adik2 jela main permainan tradisional nie

  22. rhapsody LiN says:
    June 30, 2009 at 5:45 PM

    haha~
    aku main blog je
    lalala~

  23. dzhakim says:
    July 5, 2009 at 11:23 PM

    feveret tu bro

    paling sengkek pun guna kotak colgate
    team bajet
    player saiz kecik2
    (kan takde saiz yg standard)