TRaNSFoRM

Aku sebuah panggung wayang. Suatu masa dahulu, aku kerap dikunjungi oleh ratusan, malah ribuan manusia di zaman kegemilanganku. Kerap kali aku menayangkan filem-filem kegemaran mereka. Tapi, kerana peredaran masa, aku dilupakan.

Aku mengalami zaman kemerosotan. Mereka menganggap aku musuh mereka setelah sebuah sekolah dibina di sebelahku. Mereka bilang, aku penyumbang terbesar gejala ponteng sekolah dan juga gejala sosial di kawasan ku. Aku pasrah............................. Pihak perbandaran kemudiannya menutupku.

Apalah nasibku.................... Nasib ku mula berubah. Sebuah syarikat telah mengambil aku, menukar aku kepada sebuah pasar raya. Kini aku sudah TRANSFORM macam transformer. Manusia kini kembali mengunjungiku, tak kira pagi, petang dan malam. Kini aku kembali gelemer.

Beginilah rupaku sekarang........






Gambar di atas menunjukkan bagaimana sebuah panggung wayang bertukar menjadi tempat simpan barang sebuah pasar raya terkemuka (nama perlu di rahsiakan). Wakakakaka. Saja jer aku buat citer macam karangan sekolah menengah. So, korang nak gambar pemandangankan? Aku tak sempat amik lagi la. Nanti dah sempat, aku post gambar pemandangan Sabah. Adios, entry cepat dan merepek.

40 Response to "TRaNSFoRM"

  1. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 2, 2009 at 1:42 PM

    dulu kat pd pun ade panggung wayang yang mengalami nasib yang sama huahua

  2. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 2, 2009 at 1:43 PM

    eh 1st komentor :D

  3. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 2, 2009 at 1:43 PM

    Wow.. transform yg agak.. tak terkata la plak.. adesss.. dr panggung wayang mnjdi gudang simpan barang.. pergh..

  4. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 2, 2009 at 1:43 PM

    second comment rupanya.. hehe.. :p

  5. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 2, 2009 at 1:46 PM

    3rd la flora :P hohoh.

  6. I n n z says:
    July 2, 2009 at 1:52 PM

    sume da rety spam
    abeh la aku
    tergugat kedudukan
    hahaha !

  7. I n n z says:
    July 2, 2009 at 1:52 PM

    aah la design dye mcm panggung laa..
    begini la nasib diriku yg malang ouh pawagam..
    ahahah !
    :)

  8. I n n z says:
    July 2, 2009 at 1:53 PM

    nape sepah2 neyh ?
    eh2.
    kamu..
    kemas la cket
    ;p

  9. rhapsody LiN says:
    July 2, 2009 at 2:02 PM

    ish2...cian aku tengok keadaan wayang nie.

    :P

  10. rhapsody LiN says:
    July 2, 2009 at 2:03 PM

    ahahaha~

    baru je bc blog ko tiba2 member antr msg ajak g tgk wayang kat mid jap g.

    adakah wayang kat mid pon akan jadi mcm nie gak lagi 20 tahun??
    :p

  11. Ilham Liyana says:
    July 2, 2009 at 2:16 PM

    haha macam karangan upsr dlu selalu buat cmni. =.=

  12. mamai says:
    July 2, 2009 at 2:23 PM

    untung sambut timbul
    untung batu tengelam

    satu pembaziran yang dapat die elakan, kat melaka ada satu panggung wayang yang juga dah di transform jadi kedai perabot...first time aku belajar tengok wayang kat panggung tu

  13. haruan tasek says:
    July 2, 2009 at 2:32 PM

    macam parkwell punya stor je nie... hu..hu... tempat aku panggung wayang jagi dewan kini..ha..ha

  14. puspawarna says:
    July 2, 2009 at 3:06 PM

    panggung wayang bertukarrr.....
    huhu...
    ok jgak laaa 2...dri dok terbio gi2 jerrr...

  15. sarah al -idrus says:
    July 2, 2009 at 3:56 PM

    asal dia ubah jd tmpt simpn brg ek.

  16. mimi mimi. says:
    July 2, 2009 at 4:39 PM

    Giant lagi la tuh...kekeke

  17. adrina sidek says:
    July 2, 2009 at 4:47 PM

    dah kate meningkat gejala ponteng sekolah...
    terima je la perubahan tu...
    haha =P

  18. enyheartsdiamond says:
    July 2, 2009 at 5:04 PM

    np la p bina skola tepi tu?

  19. dark says:
    July 2, 2009 at 5:10 PM

    ade bunyik cam decepticon x mase die transform?lalala..
    jet zet zet zet..=))

  20. SRISUFI says:
    July 2, 2009 at 6:44 PM

    Kabare bro?

    best tak kat Sabah?

  21. anak laut says:
    July 2, 2009 at 7:12 PM

    salam..bro,

    kat seremban pun ada panggung wayang dijadikan pusat membeli belah ni..

    tkasih sudi singgah memberi komen di anklaut..:))

  22. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 2, 2009 at 7:57 PM

    aah la notso_violet.. yg third.. tp klu ikut org.. yg ke 2.. huhu.. :p

  23. ticnube says:
    July 2, 2009 at 9:01 PM

    kompom besoo nih... bleh jogging... huhu... :)

  24. patungcendana says:
    July 2, 2009 at 9:53 PM

    salam mr grunge...

    ni panggung apa?

    ditempat aku panggung rex dah jadi kedai perabut...stylo gak...hehe

    ps...aku tak follow mana2 blog pun...:-)

  25. GRuNGe says:
    July 2, 2009 at 10:06 PM

    Notso_Violet: Wakakaka, panggung wayang. Nampak macam kita leh buat karangan Panggung Wayang yang dah transform.

    V|P Flora: Skang kan citer transformer, saya pun nak citer pasal transform gak ler.

    Innz: Wuits, ko kena banyakkan spam, ramai dah ikut jejak ko spam ni Innz.

    rhapsody Lin: Inilah nasib sebuah panggung wayang. Cinema skang, rasanya nasib tak macam panggung wayang ni.

  26. GRuNGe says:
    July 2, 2009 at 10:11 PM

    Ilham Liyana: Macam karangan UPSR ke? Wakakaka, tau tak pe.

    Mamai: Tulah, macam nasib kilang yang bertukar jadi padang Futsal la. Tapi bagus, dapat elak pembaziran.

    Haruan Tasek: Parkwell Sandakan ke Kapten? Bukan Parkwell kapten, Likas Mart kapten.

    Puspawarna: Hehehehe, nasib ada yang kreatif tukarkan jadi setor.

    Sarah: Sebab yang amik tu adalah pasaraya.

  27. GRuNGe says:
    July 2, 2009 at 10:18 PM

    Mimi mimi: Anda sungguh bijak. Dan tak lupa, comel juga.

    Adrina sidek: Yea, panggung wayang tersebut insaf lalu menerima perubahan yang berlaku. Lalalala. Macam novel la pulak.

    Enyheartsdiamond: Tak tahu kenapa dibina sekoalh sebelah panggung kan. Hehehehehe. Satu soalan yang bagus Eny Jasmay.

    Dark: Aku rasa, aku ada dengar bunyi dia transform masa aku amik gambar tadi.

    Sri Sufi: Waras Sri. Sabah sungguh indah dan damai. Cuma agak ketakutan, sini agak ganas sikit.

    Anak laut: Rasanya, banyak gak tempat yang punya panggung wayang tarnsformer.

    Ticnube: Wakakaka, silakan anda jogging sampai lebam wei.

  28. GRuNGe says:
    July 2, 2009 at 10:27 PM

    Patungcendana: Wah Ms Patungcendana, terima kasih kerana sudi singgah dan comment. Btw, aku pun ngak bisa tahu panggung apakah ini. Cuma orang dekat Store tu bagitahu aku, ini adalah sebuah panggung. Maybe panggung wayang kulit kut. ;)

  29. I n n z says:
    July 2, 2009 at 10:49 PM

    ituw lerw ...
    haih ~
    aku nga riso neyh
    selasa nk gerak da..
    punah la hrpn nk dpt duet raye :(

  30. chipsmore says:
    July 2, 2009 at 10:49 PM

    panggung wayang ni de kapel seat x?? wakakaka

  31. patungcendana says:
    July 2, 2009 at 10:56 PM

    hehe...dah lama tak tengok wayang kulit...

    re:...sangat typical kan?

  32. GRuNGe says:
    July 2, 2009 at 11:38 PM

    Innz: Sila jangan berhenti mengharap. Sebab, yang lain pun macam ko gak Innz, sambung study and takde masa layan blog nanti.

    Chipsmore: Adeh, tak check kerusi. Tak tahu bagaimana bentuk kerusi mereka. :P

    Patungcendana: Tak faham the meaning of typical la. :P

  33. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 3, 2009 at 1:59 AM

    dh tgk transformers.. besh.. kamu dh tgk?? adakah sme dgn pngung wyg ini?? lalala~ kotak2 btukar.. :p

  34. I n n z says:
    July 3, 2009 at 11:15 AM

    x pe.
    tgk la bile dpt internet nt
    aku spam smpi 8 juta
    hahah !
    ;p

  35. DuRiAn rUnTuH says:
    July 3, 2009 at 8:18 PM

    hah.panggung wayang??

    kat ipoh,wayang yg hat lame jadi kedai jual baju2..

  36. GRuNGe says:
    July 3, 2009 at 9:07 PM

    VIP Flora: Belum tengok lagi yang baru. Akan pergi tengok jika berkesempatan.

    Innz: Wuits, UIAM ada tenet free ler.

    Durian Runtuh: Yups, panggung wayang. Mungkin zaman P. Ramlee kuts ni.

  37. hanisYGbaek says:
    July 4, 2009 at 12:37 AM

    waaa,,lma xkumen kt blog grunge nehh~

    asl smua berpusu2 berkumen nehh..
    xleh jd tul..

    ak pown nk jugak laa..
    aiyaaaa~

  38. ░♥si lampu neon♥░ says:
    July 4, 2009 at 4:19 PM

    hebat weh ko. mcam heaven je eheh. tak hell ok!

  39. I n n z says:
    July 4, 2009 at 6:58 PM

    kat gombak wireless x sampai hostel lerw
    agpown aku ne de laptop
    maO bg 1 ka ?
    hahah

  40. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 6, 2009 at 2:04 AM

    yer, sila tgk dgn segera krn Harry Potter bakal menyihir slps ini.. :p