JaLaN-JaLaN SaBaH - PaRT 1

Malam tadi aku dengan rakan sekerja aku g jalan cari makan. Kita orang tak tau mana nak g makan, maka datanglah cadangan untuk makan di Filipina market. Owh, sebenarnya, filipina market tu bukan di manila Filipina, ianya masih terletak di Kota Kinabalu, Sabah. Cuma orang sini panggil Filipina market. Aku tak tau kenapa, tapi mungkin sebab ramai orang dari sana kut yang meniaga atau pun mereka orang yang mula meniaga dekat sini. Okies, mai kita jalan-jalan (macam Maria Tunku Sabri la pulak).




Dekat sini, macam-macam ada (macam iklan Astro). Ada jual ikan, sayur, buah-buahan, rokok dan ayam. Tapi, daya tarikan utama tempat ni, adalah makanannya. Makan apa yang ada? Jom kita pergi tengok.





Sabah memang terkenal dengan sumber ikannya yang banyak. Disamping itu juga, aku baru tau, dekat Sabah, orangnya suka makan ayam. Jualan ayam di pasaraya kami larissssss sangat tau. Pastu, kedai chicken wings, memang korang leh tengok meratalah. Menu kegemaran di Sabah baa. Owh, lupa, Sabah juga mempunya lobster. Aku rasa, dekat Malaysia, Sabah mungkin satu-satunya negeri yang punya lobster. Balik nanti, aku nak beli baby lobster untuk mak aku masak. Nak tengok rupa baby lobster?


Kalau korang perhati betul-betul, korang akan nampak sekor udang yang besar, udang tu lah baby lobster. Tapi kalau korang tak nampak, maknanya, lagi 2-3 Jumaat la tu. :P Okies, sekarang, untuk memenuhi permintaan @xim yang nak tengok apa aku makan, aku persembahkan.



Ikan sekor ni kami makan tiga orang. Harganya, RM 18.


Sotong ni pun makan 3 orang, harganya RM15.


Ni pula gambar pinggan aku yang dah licin. Aku dah kabokan dah @xim, aku mana reti nak amik gambar sebelum makan. Lapooo wei.



Atas ni pula gambar di area tempat aku makan. Ada yang masih menunggu, dan ada yang dah kekenyangan macam aku.

So, aku rasa inilah entry bergambar aku paling banyak. Akan ada lagi entry gambar bebanyak yang lain yea, sila tunggu. Kalau korang nak maklumat lanjut, sila tanya Kapten Haruan Tasek, dia lebih arif Sabah dari aku. Sekian, lintas langsung dari Sabah, negeri di bawah bayu. Majulah Sabah untuk Malaysia.

42 Response to "JaLaN-JaLaN SaBaH - PaRT 1"

  1. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 2, 2009 at 11:52 PM

    waaah :-p~ sedapnya huhuh

  2. izzahfarhana says:
    July 3, 2009 at 12:29 AM

    wuwuwuwuwuwuw laparlah masuk blog ni.xjd diet

  3. sarah al -idrus says:
    July 3, 2009 at 12:31 AM

    terliur tgk sotong..nyum2......

  4. miSs siv says:
    July 3, 2009 at 12:37 AM

    bestnye!!!
    bro~~
    nk ik0t la~~

  5. I n n z says:
    July 3, 2009 at 1:29 AM

    baby lobster yg x de ghupe baby
    haha !

    should call it daddy lobster meyh
    ;p

  6. I n n z says:
    July 3, 2009 at 1:30 AM

    ko pggn da licin tunjuk wat pe ?
    x rase lapa pown org tgk
    hahah !

    len kali jgn wat ag
    emO plak
    ;p

  7. I n n z says:
    July 3, 2009 at 1:31 AM

    aku x suke mkn spesis udang...
    :)

    saje je nk gtaw
    haha !

  8. dark says:
    July 3, 2009 at 1:37 AM

    dh byk ikan, suke ayam..
    dh byk ayam, suke ikan..
    mane org yang mkn tu?nmpak pinggan jek..ahakz!hahaha..

  9. anak laut says:
    July 3, 2009 at 1:52 AM

    salam..

    pemandangan yg sangat menarik,

    tahun 2009 saya telah melawat sabah dua kali. tapi tidak sempat melawat lama, sebab terikat dengan tugas..

    lepas ini cerita lagi berkaitan dengan lawatan bro ni..

    tq sudi singgah anaklaut

  10. AiE bAhRi says:
    July 3, 2009 at 1:56 AM

    ni jalan2 cari makan ni.Tapi lagi best jalan2 mengenyit mata pada gewe..hahaha

  11. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 3, 2009 at 1:57 AM

    sedapnya makanan.. udang itu mcm besh.. bila nk blnja ni?? :p

  12. enyheartsdiamond says:
    July 3, 2009 at 3:51 AM

    besaq gila!spesis pa tuh?

  13. rhapsody LiN says:
    July 3, 2009 at 8:31 AM

    dlu my parents g sabah beli lobster. tapi susah la nk bawak naik flight.. kne seal btul2

    :p

  14. mamai says:
    July 3, 2009 at 9:35 AM

    bab makan laut tu aku tak leh tahan...
    rasa macam nak pie memancing ajer

  15. KhairiL's says:
    July 3, 2009 at 10:35 AM

    hoho
    mkm besar kat sana

    lobster tu sedap, pernah mkn sekali...tp mahal x leh nk mkn slalu

  16. meo188 says:
    July 3, 2009 at 11:31 AM

    wah, sye rindukan KK.... bah!

  17. @xiM says:
    July 3, 2009 at 12:13 PM

    WADUH WADUH
    indah sekali gambar sotong panggang itu ya..

    hang lapaq sangat kaa nih..sampai tak snap dulu sebelum makan..haha..

    ok ok thanks tunaikan permintaan aku yang tak seberapa nih..memang akan ku jejaki juga Sabah nanti dan nak mai makan kat Filipina Market..

    aku pencinta udang-Baby Lobster tuh sangat la menarik hati!!

    pehhh kalau bakar kosong pastu isinya cicah ngan ayaq asam memang lah lazat..

    :)

    *selamat ari jumaat..jangan lupa semayang jumaat k,aku taw ko kaki ponteng jumaat..haha

  18. blueCITY says:
    July 3, 2009 at 12:42 PM

    grunge...

    makan lah puas2 c food sana, murah n best kan.

    biru pernah sampai gak dulu, kat tawau n semporna.

    jgn lupa beli ole2 yok...huhuhu

  19. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 3, 2009 at 2:52 PM

    ouucchhh
    tertengok pulak..
    dah la puasaaa...
    huhuhu

    lappoooo.....

  20. GRuNGe says:
    July 3, 2009 at 6:13 PM

    Notso_violet: Betul, sedap mata memandang.

    Izzahfarhana: Sedap mata memandang, sedap lagi bila dah makan.

    Sarah al Idrus: Sotong besar keras, bek amik yang kecik. Maybe sotong itu tidak fresh dah.

    Miss Siv: Meh sini gothic, ikut g Sabah. :P

    Innz: Nanti aku tunjukkan gambar baby lobster dan daddy lobster kalau aku dapat tangkap gambar mereka sekeluarga. Lalalalala.

    Dark: Orang yang makan tu gambar tak leh masuk blog, censored. Lalalala.

    Aie Bahri: Dah balik ke? Wah, cepat kamu g update blog kamu.

    VIP Flora: Nanti ada rezeki, saya blanja kamu kay Flora.

    Enyheartsdiamond: Tu la nama nya Udang Kara, atau pun spesis udang gergasi.

    Rhapsody Lin: Skang senang, sebab dekat airport, ada kedai jual. Siap seal lagi.

    Mamai: Ko memancing laut ke kolam?

    Khairil's: Betul, lobster sedap, tapi mahal. Leh makan, tapi tak selalu.

    Meo188: Rindu KK ba, saya rindu KL ba. Terima kasih kerana sudi datang lawat dan komen.

    @xim: Wuits Axim, aku musafir ni. Tak jumpa masjid dekat sini. Tapi aku buat Zohor. :P Ko datang Sabah @xim, tapi datang berjalan, jangan bekerja. Japs, ko tak jawab lagi, adakah ko Internal Auditor gak?

    Bluecity: Hehehe, masalahnya blue, perut saya kecik. Tak leh makan banyak. Perut ibarat tangki kancil 660 jer ni.

    Mimie azimask: Wakakakaka, batal wei puasa tengok gambar makanan. :P

  21. anak laut says:
    July 3, 2009 at 6:25 PM

    setuju dengan cadangan AiE bAhRi...

  22. I n n z says:
    July 3, 2009 at 6:28 PM

    jgn lupe mummy,aunty,uncle,cousin,niece,nephews.
    sume la kerabat lobster
    haha !

    opsz
    merepek sudaa
    ;D

  23. CikYana(",) says:
    July 3, 2009 at 6:44 PM

    wah beshnye p jln2
    len kali nk pegi gk la
    hihihi :P

  24. GRuNGe says:
    July 3, 2009 at 6:53 PM

    Anak laut: Erk, tak mahu setuju. Lalalala.

    Innz: Baik Innz. Jangan lupa product Nestle aku.

  25. NuR says:
    July 3, 2009 at 6:53 PM

    sedapnyer tgk byk makanan laut yg fresh2.. ada kawan kata, org sabah putih2,cerah2 sbb mkn seafood byk..
    huhu..tak tau la kebenarannya tu.

    ah.. grunge ni buatkan nur lapar lak skrg.. huhu

  26. enyheartsdiamond says:
    July 3, 2009 at 6:59 PM

    mao rasa ja udang tuh..

    nt blanja eny!

  27. Dania says:
    July 3, 2009 at 7:14 PM

    the fish...the sotongg...all look deliciouss...damn i feel like eating but am on diet...damnnnn :((

  28. ticnube says:
    July 3, 2009 at 8:12 PM

    lobster.... time pak aku g australia...akunampakk lobster yang same..yummy...lapooooooooo

  29. DuRiAn rUnTuH says:
    July 3, 2009 at 8:17 PM

    bestnye makan sea food!!~~hihik..sedap2..cicah sambal asm..hihi

  30. sha89 says:
    July 3, 2009 at 9:03 PM

    adess....bnyk gilerr seafood!! even ko tnjuk pic lps smua mknn abis ko telan...tp tetap buat aku lapa...haha~

    best2!!...pasa die mcm pasa mlm kt kl..penuh dgn mcm2 bnde kn...

    tp mmg la..kt sabah rmai org filipina..sbb tu kot nme die filipina market

    :)

  31. GRuNGe says:
    July 3, 2009 at 9:16 PM

    Nur: Kalau saya duduk Sabah dua minggu, makan seafood jer, rasanya, akan putih kah saya? Lalalala.

    Enyheartsdiamond: Wah, boleh jer belanja, tak takut kejadian lepas berulang ke? Lalalala.

    Dania: Wah, you are on diet? Why you need to diet? Your tummy got problem? :P

    Ticnube: Wakakaka, aku tak pernah sampai ostolia walaupun hampir-hampir sampai dulu.

    Durian Runtuh: Owh, lupa nak cakap. Cicah dekat sini, kena buat sendiri. Tapi sebab tak pandai, jadi pedas kuah cicah-cicahnya. So tak cicah, makan gitu jer.

    Sha89: Esok aku nak g jalan dekat pasar filipina kering, kalau berjaya cabut kerja awal. Tengah usha-usha suvenir.

  32. Cik Skaf says:
    July 4, 2009 at 12:03 AM

    tgk gambar2 nie sume trus jd lapar. terus ajak cikbodigad makan sea food kat serkam. huhu mcm nk pengsan..nk menghabiskan mknan. semua nak rasa. ikan, sotg, udang.. huhu.. abes sgala diet sy.!!

  33. hanisYGbaek says:
    July 4, 2009 at 12:38 AM

    fuhh,,
    mmg astro betul laaa..
    mcm2 ade..


    nk jugak!!!!
    waaa~

  34. I n n z says:
    July 4, 2009 at 12:40 AM

    jgn kau sebut name nestle di depan ku
    hukhuk..
    ku kuciwa kerna tdk dpt menikmati nye rabu ini
    :(

    haha !

  35. puspawarna says:
    July 4, 2009 at 2:20 AM

    kok yerr pon en grunge...
    amik lerr gmbo mse sblom mkn...
    nk kedengki pon x de feel daa...
    hik2...
    tp yg len2 2, best laa jlan2...
    agak kedengkian laa....

  36. haruan tasek says:
    July 4, 2009 at 8:48 AM

    grunge ko buat aku rindu nak balek kampung....o.oooooo

  37. ░♥si lampu neon♥░ says:
    July 4, 2009 at 11:16 AM

    giler la weh. fresh siot! kenapa la KL ni semua ikan2 dah lembik je yang ade kat pasar? hmmmmm! T_____________T

  38. Idalara says:
    July 4, 2009 at 3:42 PM

    wah..bila kak ida mahu sampai sabah baa...mahu beli pearl..kat sana cantik2 dan murah gitu...bestnya tguk grunge nikmati seafood...

  39. GRuNGe says:
    July 4, 2009 at 6:50 PM

    Cik Skaf: Cikbodigad danawak makan dekat Serkam je ke? Napa tak balik BP jer makan seafood? Lalalala.

    HanisygBaek: Wakakaka, apa yang kamu nak wei?

    Innz: Wakaka, nak sebut Nestle bebanyak kali gak beb.

    Puspawarna: Nak wat cemana, dah kebuluq, makan dengan kadar secepat mungkin sehingga lupa amik gambar makanan.

    Si lampu neon: Ikan KL, bayak yang segar di Giant. Peneraju harga rendah (sempat lagi buatiklan).

    Idalara: Kejap lagi akan ditunjukkan gambar jalan-jalan beli barangan pearl. Opss, bukan kejap lagi, entry akan datang.

  40. I n n z says:
    July 4, 2009 at 6:57 PM

    jht2
    x bg lolipop kang taw la
    hahah !

  41. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 6, 2009 at 2:06 AM

    hehe.. ada org nk blnja ni.. sgt besh..

  42. Nadd says:
    July 25, 2009 at 11:17 AM

    udang itu tidak menggiurkan
    tapi saya mahu sotong itu!
    walopung nad toleh make seafud ;D