oNe MaLaYSiaN

What is One Malaysian? One Malaysian is defined as a country with a large number of race leaving happily without any prejudice with one to another, respecting each race rights (right to perform their tradition, religion and so on) and is given same opportunity (the definition is given by myself). The facts that we have failed to become One Malaysian is not something which not known to us. Forget about the failure. Let me bring to the country, which shows this kind of things in Malaysia (got meh?).

My trip to Sabah has opened my eyes, where the integration of race in Semenanjung had failed, Sabah had shows the good mixture of race, staying together in harmony and peace. You can see a mixture of race sitting in a coffee shop, in one table talking (not only bout works and business as we can always see here). In it will shock you that when you knew that they were not colleagues, but just regular customers at the shop. What is the key ingredient for the success? I would share with you if I knew.

Sabah, not only have One Borneo shopping mall to be proud off, but they also had the One Borneo spirits that can be translated to One Malaysia. Can we here adopt the same spirit? Hope we can see it in near future.

P/S: This is just a short entry. Have no idea on what to update and getting lazy to update my blog. Sorry to kept all you waiting and sorry doesn’t have time to visit your blog yet. Pray that I wont delete this blog because of my laziness.

35 Response to "oNe MaLaYSiaN"

  1. Anak Gemilang says:
    July 12, 2009 at 9:26 PM

    ops..
    huhu.. *_*
    jgn dlte blog.. nnt nyesal.. ekeke.. *_*

  2. mamai says:
    July 12, 2009 at 9:30 PM

    one malaysia still doubt about it....for us or for them or just a politic game.

    wellcome back to semenanjung huh dah dapat awek sabah ahaks

  3. AiE bAhRi says:
    July 12, 2009 at 9:58 PM

    Jgn delete blog bro.saya kurang 1 bahan bacaan nanti.

    Welcome back to semenanjung.

  4. KhairiL's says:
    July 12, 2009 at 10:00 PM

    biasa la mcm tu malas update
    tp jgn la smpai delete blog

  5. badek_gonzalez says:
    July 12, 2009 at 10:05 PM

    one malaysia..
    well,we have to face it that these kind of programme is actually have already met failure since long before our independence day..

    but yet,those were the old days.
    we are needed to be revolutionized our daily life to became somene better..

    it is never too late to start.
    but, the big question is when.
    and,
    for these kind of situation,
    the answer is,
    WHY NOT NOW???

    it is never wrong to do something right.

  6. badek_gonzalez says:
    July 12, 2009 at 10:06 PM

    and,
    about deleting your blog...

    as long it is rational above emotional.

    do what you want to do as you have to do it.

    hohoho
    live long and prosper.

  7. rhapsody LiN says:
    July 12, 2009 at 10:12 PM

    uuu~

    delete blog??
    menyesal nanti bro...

    nanti jd mcm aku. dulu poyo2 nk delete blog. tup..tup..dah 2 blog aku ade.
    ahahaha~

    :D

  8. Dania says:
    July 12, 2009 at 10:46 PM

    the idea of one malaysia is great. i guess am the one among it coz i do mix with all races. when lepaking with frens, u'll see lotsa races in my group which consists of malay, chinese, mixture of malay+chinese, indian+arabian, white people, black people, etc.lol

    but hey, plz do not delete ur blog man...

  9. GRuNGe says:
    July 12, 2009 at 11:03 PM

    Anak Gemilang: Zahora, terima kasih atas nasihat anda.

    Mamai: One Malaysian, maybe it is just a political gimic. But I believe in equality, but we have to be total equal in everything. But, there we are far away from achieving it.

    Awek Sabah, ndak ada bah.

    Aie Bahri: Terima kasih atas sokongan Aie selama ini. Cuma abang ralat, tak dapat memberi tumpuan kepada blog dan blog rakan-rakan. Masa amat mencemburui abang (atau abang memang tak pandai manage masa). Ni pun masih belum berkesempatan baca blog Aie ni.

    Khairil's: Kau dah habis praktikal belum beb?

    Badek Gonzales: Thank to you and enyheartsdiamond cause always asking me to write entry on my thoughts.

    About deleting it, I think it is more towards my emotion. Could not concentrate for time being. Event didn't manage to go to your blog. Sorry bro.

    Rhapsody Lin: Thanks for your advice teacher.

    Dania: You are truely Malaysian. ;)

  10. mimi mimi. says:
    July 12, 2009 at 11:08 PM

    jgn delete belog, nnt belog delete kita balik..erk

  11. NuR says:
    July 12, 2009 at 11:47 PM

    haiya..
    ngape mau delete blog bro..
    pembaca blog mu makin ramai hari demi hari..
    kami mau dgr cerita dari kamu...

    nmpk ke muka sy ala2 pussinboots dlm citer shrek tu.. cumel kan..
    haha.. ni gara2 grunge nak tutup blog la ni.. buat muka cenggini..

  12. NuR says:
    July 12, 2009 at 11:47 PM

    haiya..
    ngape mau delete blog bro..
    pembaca blog mu makin ramai hari demi hari..
    kami mau dgr cerita dari kamu...

    nmpk ke muka sy ala2 pussinboots dlm citer shrek tu.. cumel kan..
    haha.. ni gara2 grunge nak tutup blog la ni.. buat muka cenggini..

  13. enyheartsdiamond says:
    July 13, 2009 at 12:10 AM

    when i was in primary school..there's no racism~

  14. anak laut says:
    July 13, 2009 at 12:18 AM

    salam..bro,

    imalaysia adalah gagasan PM kita yang sangat memberangsangkan.
    1Malaysia, telah menghuraikan lapan (8) nilai (atau prinsip kendiri) yang perlu dihayati dan diterokai. Lapan nilai itu ialah budaya kecemerlangan (seperti dalam amalan bekerja dan sikap), ketabahan (dalam mengharungi cabaran), rendah hati (atau tawadhuk dan tanpa riak), penerimaan (bersyukur ke atas apa yang diperolehi), kesetiaan (patuh dan akur, tetapi bukan secara membuta tuli), meritokrasi (pertimbangan mengikut prinsip kelayakan, tetapi perlu disesuaikan dengan situasi dan kondisi negara), pendidikan (berilmu, tetapi menjaga kepentingan semua), dan integriti (jujur dan benar, serta sanggup mengakui kelemahan diri). Kelapan-lapan nilai atau ciri ini adalah merupakan pengisian pada 1Malaysia.

    namun mungkin rakyat jelata masih belum memahami secara mendalam gagasan ini..

    apapun..kita pasti akan tau jugak.. di sekolah pun sekrang telah banyak program2 yg melibatkan 1malaysia ini..antaranya lawatan pelbagai budaya di (1malaysia di ipoh minggu lepas)

  15. Alwanieyusoff says:
    July 13, 2009 at 12:22 AM

    jgn delete blog..
    bru balik dr sabah xde ole2 mutiara ke untuk folower?hehe

  16. Cik Skaf says:
    July 13, 2009 at 12:26 AM

    *senyum aje* wah ramai yg emosi bila awak kata nak delete blog..

  17. DaliaLiyana says:
    July 13, 2009 at 12:30 AM

    katanye PM nak bgtau konsep 1 malaysia ni secara details la supya sume paham..tp ntahla...tak bani nak cakp lebih2....

  18. GRuNGe says:
    July 13, 2009 at 12:55 AM

    Mimi mimi: Agak konpius dengan kenyataan kamu kali ini. So bagaimana kamu di UPSI?

    Nur: Insya-Allah akan cuba berblog selagi ada daya. Suka juga baca citer kanak-kanak ribena cikgu Nur.

    Enyheartsdiamond: Kids dunno what the meaning of racism. I have Chinese Best Friend when I am in secondary school.

    Anak laut: Terima kasih kerana sudi berkongsi maksud 1 Malaysia.

    Alwanieyusoff: Suvenir akan di add dalam pertandingan top commentor.

    Cik Skaf: Bukan emosi, mereka memberi dorongan untuk saya berblog. Seperti awak mendorong saya untuk bukak blog. ;)

    Dalia Liayana: Terima kasih kerana sudi singgah, baca dan komen. Salam perkenalan juga buat anda.

  19. miSs siv says:
    July 13, 2009 at 1:02 AM

    jgn delete bro~~~
    =(

  20. KhairiL's says:
    July 13, 2009 at 1:49 AM

    dh abes dh praktikal
    esk start cuti2 m'sia plk

  21. k.e.r.i. says:
    July 13, 2009 at 1:54 AM

    aku baru link ko.
    jangan lah delete weh

  22. badek_gonzalez says:
    July 13, 2009 at 2:04 AM

    haha..bab tidak menyinggah d blog saya, itu tidak mengapa. itu hal kecil sahaja.
    tidak singgah bukan bermaksud tidak ingat.
    wa paham..

    asal lu bahagia,
    wa pun setuju aja.
    hohoho

    keep up d good life bro

  23. oranglidi says:
    July 13, 2009 at 3:50 AM

    1 malaysia=konsep yang hensem.


    bukan Parti Islam (Se-Tanah Melayu) dah canang awal2 konsep ni? haha!

    dahla dasar ekonomi skang amal liberalisasi..

    Entah, nasib bek wa neutral. haha..

    wa baru link lu dah cabut? lempang kang.

  24. blueCITY says:
    July 13, 2009 at 8:41 AM

    one malaysia.....

    =)

    one islam =)

    one heart =P

  25. @xiM says:
    July 13, 2009 at 10:51 AM

    salam monday blues!!

  26. DilOt says:
    July 13, 2009 at 12:26 PM

    jangan delete blog...

    biasela...kadang2 kite rase suam2 kuku dgn blog ni..kdg2 teruje tahap gaban nak update...

  27. GRuNGe says:
    July 13, 2009 at 2:10 PM

    Miss Siv: Insya-Allah, tak delete. Terima kasih atas sokongan kamu.

    Khairil's: Habis sudah praktikal? Bila nak start kije beb?

    K.e.r.i: Tak tak tak. Takde delete dah. Emosi mengatasi pemikiran je tadi.

    Badek_Gonzales: Thanks bro.

    Orang Lidi: Hahahaha, aku pun neutral, cuma kongsi benda yang aku tengok masa trip aku jer.

    BlueCity: One Islam, one heart. Islam pun menyarankan kita agar hidup secara harmoni dan menghormati agama kaum lain.

    @xim: Aku monday blues ni. Report 2 minggu dekat Sabah nak kena prepare sebelum next out station.

    Dilot: Hehehehe. Betul tu, time mood gaban datang, semua nak update kan.

  28. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 13, 2009 at 4:49 PM

    dulu masa sekolah rendah, bestfren i sorang chinese dan sorang lagi indian.
    Masa tahun akhir nih terjumpa balik kawan yg chinese tu, rupanya dia junior i.
    I yang tegur dia masa 1st time jumpa, tapi lepas2 tu dia buat taktau jer bila nampak i. Sebab i Melayu ke?entahlah.
    Tapi memang racist da sangat kuat sekarang nih. Harap2 konsep satu Malaysia dapat pulihkan semula perpaduan antara kaum kat Malaysia.

  29. lili11 says:
    July 14, 2009 at 8:12 AM

    Do u know that there's a poll on SSS - Satu Sekolah untuk Semua. The link's up on my blog. Boleh ler vote sama ye ...

    Precious

  30. hanisYGbaek says:
    July 17, 2009 at 12:29 PM

    huhh,,akhirnya ada jugak kesempatan nk mengomen di blog incik grunge neh~~

    uihhh,,
    npa nk delete blog neh??
    jgn2..
    nyesal nnti..

    uhh,,about this entry~
    ur talking about one msia..
    i wonder,,
    y dont u use bahasa??
    u r talking about our country,,
    races..n so so on..
    do u frget bout the lguage??
    1 msia..1 bahasa..
    that is..
    bahasa malaysia..


    sorry,,tah pa2 ja kumen~
    but terasa kalo entry neh di tulis dalam bahasa melayu..
    msti lagi bererti..
    terasa feeling satu malaysia tuh..

  31. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 21, 2009 at 4:50 AM

    perpaduan menyatukn ummah.. sokong one msian.. tp jgn skadar ckp je, mari bktikn a.k.a btindak.. :D

  32. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:46 PM

    bezakan semenanjung dengan sabah sarawak...

  33. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:48 PM

    dellete belog???
    jgn.. inikan kenangan anda menconteng .. meluah kan isi hati..
    takkan nak delete..sayangnyer...

    JANGAN JANGAN JANGAN

  34. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 22, 2009 at 10:01 AM

    kalau tanak aktif.. biarkan saja..
    takperlu didelete yeah...

  35. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 4:42 AM

    bru perasan, kamu sila jgn mls& jgn delete blog ini yer.. klu x sy "babab" kamu.. wakaka..