KeNaNGaN SeMaLaM (TaJuK TaK aDa KeNa-MeNGeNa)

Assalamualaikum pembaca budiman (perghhhh, first time kasi salam untuk pembukaan entry). Korang pernah tak merasa diri korang bagus? Atau dengan kata yang lebih lembut dan sopan, bangga dengan keadaan korang sekarang? Aku rasa, pasti korang ada tak banyak, sikit perasaan sebegitu. Mesti korang rasa bagus sebab:

1. Korang merupakan seorang pelajar cemerlang semasa sekolah.
2. Korang dapat masuk MRSM dan SBP semasa sekolah menengah.
3. Korang dapat result yang bagus untuk SPM korang.
4. Korang dapat further study dekat IPTA.
5. Result setiap sem dekat Uni gempak gila.

Pernah tak korang rasa korang lagi best dari anak-anak jiran, cousin-cousin korang mahupun anak-anak kawan ibu bapa korang? Salah ke perasaan yang ada ni? Aku pun tak tau nak cakap perasaan ni salah ke atau tak. Cuma yang aku tahu, perasaan bangga dan bagus ni boleh menimbulkan rasa riak, tinggi diri, bongkak dan takbur.

Cuba korang letak diri pada mereka yang tidak mendapat apa yang korang dapat. Tentu akan rasa tekanankan dengan keadaan tu. Kena pula dibanding-bandingkan dengan orang lain. Perghhhh, silap-silap, leh jadi tekanan jiwa (maklumlah, jiwa remaja ni jiwa yang memberontak). Erk, maaf, entry ni bukan nak menyinggung sesiapa yea, tapi cuma nak share apa yang aku pernah lalui masa aku muda remaja dulu.

Aku bukan seorang pelajar yang cemerlang. Boleh dikatakan, aku cumalah an average Joe (aku rasa untill now I consider myself as an average Joe, walaupun Joe bukan nama sebenar aku..........wakakaka, gelak la aku buat lawak ni). Dah lah bukan pelajar cemerlang, aku dikategorikan agak nakal oleh mak aku, dan sekaligus pakcik makcik, nenek, nenek saudara dan atuk saudara aku.

Ialah, aku suka kuar melepak di kedai mamak masa sekolah menengah dulu. Lepak sampai malam dan hisap rokok. Mak ayah aku selalu compare aku dengan kawan-kawan sebaya aku (jiran aku) dan sepupu aku. Maklumlah, mereka semua SBP dan MRSM, aku sekolah harian biasa jer.

Dapat result SPM, aku call mak aku. Mak aku aku bersyukur aku lulus. Wahhhhh, aku lebih dari lulus la mak. Mungkin sebab perangai aku, mak aku sampai berfikir begitu. Event ada sorang pakcik aku leh keluar statement "Alhamdulillah, dapat juga dia lulus SPM". Adeh, satu tamparan pada aku. Buat makluman korang semua, aku lulus SPM dengan agregate 25 (gila tak pandai aku ni), kira pangkat dua lar.

Aku bersyukur, kerana Allah masih mahu aku meneruskan pengajianku. Aku diterima masuk untuk program ke Australia tajaan MARA (aku rasa bangga gak, SPM gred 2, agregate 25 dapat apply). Dari situ aku berubah. Berubah sebab:

1. Ada orang yang punya result lagi baik dari aku tapi kerana kesilapan memilih semasa mengisis borang UPU, tidak dapat tempat untuk melanjutkan pelajaran mereka. Jadi aku perlu gunakan peluang yang Allah berikan ni sebaik mungkin.

2. Aku dah bosan dengan perspektif orang terhadapku. Aku nak buktkan, aku bukannya teruk sangat. Aku cuma nakal sikit jer.

Alhamdulillah, skarang, aku mempunyai pekerjaan tetap yang agak best (best ke?). Mampu membeli sebuah apartment, punyai saving, punai kereta (walaupun hanya Kelisa) dan mampu membantu ibu bapa ku.

Erk, aku bangga dengan diri aku. Kenapa aku bangga? Sebab semua ni aku capai dengan hasil usahaku. Aku tak pernah guna know who untuk dapatkan apa yang aku ada skang. Maaf, aku bukan nak riak disini. Aku masih seorang yang kerdil dan belum berjaya kalau dibandingkan dengan orang lain (kawan-kawan aku banyak yang lagi best dari aku), tapi aku akan terus berusaha.

Aku tidak akan berlagak dan riak depan mereka yang tidak berlagak dan riak, tapi kalau orang yang berlagak, maka aku akan jadi lebih berlagak depan mereka. Bukan apa, aku cuma nak tell them, there are people who are much better than you. I am one of them. Erk, aku rasa, entry aku ni dah lari tajuk. Owh, aku pun tak tahu nak beri tajuk apa entry aku ni.

P/S: Aku bukan ingin berlagak, cuma ingin berkongsi. Sekiranya ada yang terasa dengan entry ini, aku minta maaf.

46 Response to "KeNaNGaN SeMaLaM (TaJuK TaK aDa KeNa-MeNGeNa)"

  1. enyheartsdiamond says:
    July 13, 2009 at 9:36 PM

    tuah ayam nampak di kakai~

    tuah manusia..?

    spa tahu?

    (^_^)

    *eny start blaja 2o july neyh!

  2. mamai says:
    July 13, 2009 at 9:37 PM

    kau berhak merasa bangga dengan hasil usaha kau sndiri tiada yang salah.

    perit lagi kalau mak dan ayah bandingkan kita dengan adik beradik yang lagi pandai

    aku lalui ini semua tapi aku rasa lebih tabah. kerana aku kenal carci mereca, penangan kerana tak hafal sifir tiga.

    menjadi yang bukan keutaman tapi yang terakhir. tapi aku tak berdendam dan jangan kau berdendam

    jadikan pengajaran dan kau akan lebih berjaya.

  3. oranglidi says:
    July 13, 2009 at 9:49 PM

    pergh.. menyusup sukma wa bace entri ni..

    pandangan lu tepat sekali.

    lu kire kutu-kutu a dulu kan? pergh! ni wat wa kekaguman. atas hasil usaha lu sendiri lu bisa menempa kejayaan harini. Tahniah.

    ok ape pakai kelisa? wa sampai harini masih jalan kaki dan penaik kenderaan awam.

    Wa x rase pun lu meninggi diri bahkan itu adalah luahan jujur dan patut dikongsi bersama.!!

    Lu memang grunge!!

  4. GRuNGe says:
    July 13, 2009 at 10:21 PM

    Enyheartsdiamond: Wah, 20/07, lambat lagi tu Eny. Banyak lagi masa untuk poye-poye.

    Mamai: Wah, aku dibandingkan mamai. Aku punya adik pandai, tapi skang, I know they depend on me. Aku masih tak boleh bangga mamai, aku masih no body.

    Oranglidi: Betul beb, kira kutu berahak (panggilan mak aku pada aku dulu) sebab suka berembun dan melepak dekat tembok. Tapi oranglidi, perjalanan masih jauh, aku masih belum capai apa aku nak.

  5. mamai says:
    July 13, 2009 at 10:28 PM

    ur are still somebody to your self and they are people still depend on you...sometime terlalu merendah diri juga tidak bagus untuk kita. whatever it is think positif

  6. NuR says:
    July 13, 2009 at 10:37 PM

    waalaikumussalam wbt penulis blog yg budiman... jawab salam ni tau

    encik grunge buat lawak kan tadi, so nur gelak dulu ye... hehe!

    sumer senarai yg grunge buat tu, nur takde pun.. huhu... ayat sedih.. siapalah sy..

    anyway,kita tgk perspektif diri seseorg... wah, sejak jadi cikgu ni dah pandai ckp bab perspektif... agagaga!
    tak semua org terus berjaya dari awal hingga ke akhir.. setiap org daya pemikirannya berbeza..
    so, nak tau kenapa dia berubah adalah berdasarkan kematangan fikirannya.
    bila arah pemikiran kita dah jelas, maka kat situ kita akan buat apa yg terbaik buat diri kita dlm menentukan matlamat hidup.

    hanya pandangan dari sy..

  7. mimi mimi. says:
    July 13, 2009 at 10:52 PM

    bangkit dari kegagalan~
    lebih baik dari trus tenggelam dalam kegagalan~~

    xsemestinya yg pandai dari kecik berjaya, kalu dia xtersalah langkah..

  8. patungcendana says:
    July 13, 2009 at 10:55 PM

    mr grunge...

    proud of you...:-)

    aku...masa sekolah, parents tak letak expectation yang tinggi pun...janji takde merah dalam report card...ok...

    tak tahu macam mana aku boleh lulus srp dan spm...oh ya...result spm kita sama ok...hehehe...

    re:..takpe takde kereta...aku ada kereta...kalau kau tak kisah naik kereta aku la...kalau tak kita cari alternative lain...:-)

  9. AiE bAhRi says:
    July 13, 2009 at 11:05 PM

    Salam bang,
    Itu lumrah ibu bapa.Sebenarnya bukan untuk membanding-bandingkan diri kita dengan orang lain tetapi sebenarnya untuk memberi semangat kepada diri kita supaya dapat mengecapi kejayaan seperti orang2 lain.

    Mungkin ibu bapa kita risau dengan kenakalan kita yang akan memakan diri sendiri tetapi sebenarnya diri kita juga mampu lakukan seperti mereka yang berjaya.

    Tak penting di mana ianya bermula tetapi yang penting di mana ianya berakhir.Nah! sekarang akhirnya abang dah buktikan yang abang mampu.Memiliki aset rumah dan kereta sendiri, saving dan dapat membantu ibu bapa serta adik beradik yang lain.Sudah tentu mereka bangga.I'm also proud of u!

  10. Anak Gemilang says:
    July 13, 2009 at 11:24 PM

    perkongsian citer yang menarik.. huhu..
    yer la..
    kekadang ada gk rasa bgga.
    tpi. riak tu.. jauh la.
    huhu..
    yer la. bnda kte wt berbaloi kan..
    btw..
    kelisa ok gk tu..
    hehe.. *_*
    ni boleh anta ke DBp utk motivte org ni.. hihi..

  11. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 13, 2009 at 11:31 PM

    Tu sumer nikmat duniawi.
    Yang tak mampu jamin kehidupan akhirat kita.
    Yang penting bekalan yang bakal kita bawa nanti.

    Ouh macam tak kaitan pulak ngan entri hohoh.

  12. oranglidi says:
    July 14, 2009 at 12:08 AM

    uhuhu.. betul2.. teruskan usaha!

    notso violet: haha! bagus2

  13. miSs siv says:
    July 14, 2009 at 12:24 AM

    bro~~
    better pena gagal dari x pena gagal kan...
    at least kite ta0 bile nk naik kalu da pena jatuh...
    =p

  14. k.A says:
    July 14, 2009 at 1:14 AM

    yeap
    aku rasa bangga dengan susah payah kita tak semestinya bermaksud berlagak atau riak.kita semua pernah melalui zaman jatuh masing2.
    aku pernah melalui perkara 1-4. tapi untuk 5 itu aku masih merangkak.
    aku masih average.
    terlalu average.

  15. DaliaLiyana says:
    July 14, 2009 at 1:26 AM

    dalia mmg suka perasan bagus....hehehe....gurau je...
    actually setiap org ade kelbihan & kekurgn diri sendiri..yg penting kite ada rase nak baiki kekurgn tu, bg dalia tu yg terbaik...all d best ya! winks!

  16. Jard The Great says:
    July 14, 2009 at 7:21 AM

    hehehe.. true success ialah bila kita jatuh... kita boleh bangun semula..

    syabas bro!

  17. blueCITY says:
    July 14, 2009 at 8:02 AM

    salam grunge...

    den pernah gak raso diri ni bagus, tapi bagus ke? ahaks!

    sebenarnya...
    diri ini selalu fikir diri ini paling teruk, paling malang, paling hampeh!!! tapi, bila i tgk ada lagi org lain lebih teruk, lebih malang, lebih hampeh...

    biru syukur dgn apa yg biru ada sekarang...
    =)

  18. lili11 says:
    July 14, 2009 at 8:04 AM

    Wa'alaikumusalam! Huih ... caya ler! Segunung tahniah buat saudara Grunge. You've come a long way. Make sure perjalanan seterusnya berbaloi. Good luck in life!

    Precious

  19. lili11 says:
    July 14, 2009 at 8:16 AM

    Oh lupa nak tanya, ko dah dekat Semenanjung ke?

    Precious

  20. badek_gonzalez says:
    July 14, 2009 at 8:49 AM

    terasa..???
    wa terasa hepi..hahaha
    amacam>bule?
    haha

    untuk apa nak dinilai perbedaan antara kita jika kita hanya mengetahui permukaan manusia sahaja..kalau dinilai juga,tidak adil namanya.

    yang diluar hanya presentasi. yang di dalam adalah isi. kita makan buah bukan sbb buah tu cantik,tp sedap. kita baca buku bukan sbb buku tu tebal,tp ilmu yg d bawa.

    semoga berkekalan bertambah maju hendaknya.

    salam

  21. badek_gonzalez says:
    July 14, 2009 at 8:54 AM

    oh ya,
    kalau ada orang sombong sebb belajar tinggi,
    LUDAH KEMUKA MEREKA.

    sebab?
    tak guna belajar tinggi kalau takde implementasi.

    semua org bule kaya.
    persoalan nya bukan ilmu perlu tinggi mana..
    tp,
    adalah,
    macamana..hanya mereka yang bijak memanipulasi hidup akan mengerti dan terus menang dalam hidup mereka.

  22. ToPeNG_OPeRa says:
    July 14, 2009 at 10:00 AM

    ak suka b'bgga..
    tnya lar kwn2 ak..
    ak slalO ckp 'aku cun'
    tp xper lar kn..
    klu lbey 40 kali ak sebut bnda alah tu..bkn 1 doa ker?
    hak3..
    org yg knal ak jer xkn rasa geli+ m'nympah klu ak ckp mcm tu..
    lalala.

    mr grunge..
    xper lar nk bgga dgn diri sndri..
    jgn melmpau sudey..
    kn?kn?kn?
    lg2 klu kna compre dgn org laen..
    mmg kna bg yg t'baek punyer..
    biar Org tahu kiter pon ader kelebihn kiter sndri.
    ~pndai2 jer ak ckp ni.adesh.

  23. k.e.r.i. says:
    July 14, 2009 at 11:11 AM

    ko dah ada anak ke bro?
    kalau ada, jantan sejati tu beb.

  24. DilOt says:
    July 14, 2009 at 12:06 PM

    pada aku la kan....

    kalo kite pandai mcm mane pun..dpt result baik..tp tak menggunakan sebaik mngkn...xde gune gak..akhirnye.nyusahkan mak bapa sebab dah terlebih pandai...

    rmi je membe2 aku yg belajar xsmpi masuk U pun...tp dieorg pandai cr rezeki sndri, pndi gune kan otak yg dikurniakan sebaik mungkin..akhirnye..berjaye gak..addapat ada kereta sndri..dh beli umah...yg penting dapat jage org tua sebaik mungkin..dapat balas budi mereka..tak biarkan dieorg hidup dalam kesusahan lg...

  25. SasHa Lee says:
    July 14, 2009 at 2:57 PM

    proud of u laa..ok wat ko berkongsi ngn pembaca.. dapat jugak memberi semangat kat orang macm aku nie..hehhee..

    Aku nie dali dulu average jer.. cuma sekang ni down sikit..coz tarak kojer..ngee;)

  26. zanetti_be says:
    July 14, 2009 at 3:04 PM

    we are what we are bro.pedulikan kate org yang penting kita happy and enjoy life yang kita sendiri reka dan cipta.huahua

  27. Idalara says:
    July 14, 2009 at 8:06 PM

    salam grunge..mekasih singgah kat kak idalara
    kak ida tak punyai apa2 kelebihan dan kepandaian..hanya terlalu sedikit jika dibanding dgn org lain..tapi kak ida ada dua tanggungjawab yg akan kak ida bawa hingga ke mati..hnya ada dua harta yg akan menemani kak ida..itulah anak2 kak ida.

  28. GRuNGe says:
    July 14, 2009 at 9:09 PM

    Mamai: Bro, thanks. Ko nak tau, dalam diam aku kagum dengan ko. Dengan apa yang ko dah capai.

    Nur: Nur ni, pandai betul buat lawak ek. :P Nur, terima kasih berkongsi pandangan dan pendapat.

    Mimi mimi: Saya pun risau sekiranya hanyut jauh dan salah dalam memilih.

    Aie Bahri: Aie, kamu sentiasa puji melambung. Terima kasih Aie, kamu adik yang baik.

    Anak Gemilang: Hahahaha, cerita ni biasa-biasa jer. Share pengalaman. Sharing is caring kan Ora?

    Notoso_violet: Erk, betul, tak nampak kaitan la Mot.

    Oranglidi: Terima kasih sebab tolong jawab beb. Wakakakaka.

    Miss Siv: Hehehehe, tapi kegagalan kadang2 buat kita down. Kadang2 orang tak leh nak up, sebab putus harapan.

    K.A.: K.A. Aku tak rasa ko average. You got something. Be proud of yourself.

  29. GRuNGe says:
    July 14, 2009 at 9:19 PM

    DaliaLiyana: Hehehe. Banyak nak kena baiki ni Dalia. Thanks for your wish.

    Jard The Great: Betul, tapi takut gak Jard, takut jatuh terduduk dan terus lumpun dan tak leh bangun. Huhuhu.

    Bluecity: Alhamdulillah syukur dengan apa yang ada dan dengan apa yang telah kita capai.

    Lili11: Thanks for the good luck wish lili. Aku dah dekat semenanjung.

    Bulan depan Sabah lagi. Huhuhuhu. Penat wooooo.

    Badek Gonzales: Badek, pemikiran kamu sungguh matang. kamu seorang yang berwawasan. Falsafah kamu, sungguh bro kagum.

    Topeng Opera: Tengok nama kamu ni, teringat lagu Wings.

    Hidup bagaikan pentas Opera.
    Tirai hidup dibuka.
    Lakonan pun bermula.

    K.e.r.i.: Anak tekak ada lar keri wuits.

    Dilot: Aku sokong cakap ko. Semuanya terletak pada diri sendiri. Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.

    Shasha Lee: Wakakaka, proud of yourself, not me. Btw, you amik koz apa dulu? Still looking for jobs ke?

    Zanetti Be: Beb, betul. We are what we are.

  30. Atan says:
    July 14, 2009 at 10:03 PM

    anda antara insan yang terpilih di beri kesedaran untuk berubah.. tahniah sebab anda berjaya...

  31. GRuNGe says:
    July 14, 2009 at 10:14 PM

    Idalara: Kak Ida, anak-anak adalah amanah dan harta bekalan kita nanti kak.

    Atan: Masih lagi perlu berubah aku ni Atan.

  32. Att Ashburn says:
    July 14, 2009 at 10:19 PM

    kesimpulannya jgn suka judge org melulu..
    everyone can change..kn..

  33. rhapsody LiN says:
    July 14, 2009 at 10:34 PM

    aku org terakhir comment ke??
    ahaha~
    :p

    ape2 pon ko kne yakin diri.
    jgn rasa rendah diri sangat. nnti jdi mcm aku. tak pasal2 dikata tak bersyukur.

    think positif bro!!
    (^_^)

  34. SasHa Lee says:
    July 14, 2009 at 10:39 PM

    aku dulu Amik Dip in Business mangmnet jer..
    Dulu penah laa keje 1 tahun lebih..tp ada sebab tertentu aku quit..huhuhu.. ini nak masuk 3 bulan penganggur..

  35. Cik Skaf says:
    July 15, 2009 at 12:20 AM

    En Grunge, sy nak berkongsi sst, harap ada kaitan ngan entry .. he2

    Setiap dr kita perlu yakinkan diri bhw -
    "stlh lapar ada kenyang,stlh sakit ada kesembuhan, Setiap yg hilang pasti bertemu, dlm kesesatan akan dtg petunjuk, dlm kesulitan ada kemudahan dan setiap kegelapan akan terang-benderang, Setiap tangisan akan berakhir dgn senyuman, ketakutan akan berakhir dengan aman dan kegelisahan akan sirna oleh kedamaian"

    Moralnya - apapun berlaku dlm hidup, jgnlah merasa t'himpit dan t'tekan yg melampau krn setiap keadaan pasti berubah.

  36. miSs siv says:
    July 15, 2009 at 12:38 AM

    betul~
    mmg buley down...
    lagy2 kalu da 'tinggi' sgt~
    huhuhu~~

    mcm ape yg org rase skrg~~
    =p

  37. imheppie says:
    July 15, 2009 at 6:42 PM

    dulu ada gak prasaan bajet cam bagos je..
    tup2 masuk maktab ramai lgik yg lbey terer...
    insaf trus..
    huk3...

  38. sha89 says:
    July 17, 2009 at 3:22 AM

    wslm...*jwb slm*

    hahahah *gelak utk lawak dlm entri tu*

    hehe :)

    btul2...skali skala kite kna brbangga dgn ape yg kite capai dgn usaha sndri...tp lbih baik brsyukur...brbangga dri segi positif xslah....asalkn jgn smpi jdi riak/takbur...

    teruskn berusaha...:)

  39. hanisYGbaek says:
    July 17, 2009 at 12:33 PM

    huhu,,nk jwb salam luh..
    wslm..

    terasa seyh bca entry neh..
    ye,,kdg2 timbul je perasaan yg sebegitu rupa..


    tp sekarang,,
    dh xlagi..
    bcoz,,
    saya adalah saya..
    lalala~
    xde mkna nk rsa hebat kt dpan org..
    kalo sekadar..
    lebih 0.0000001% dari mereka2 smua..
    kn2?

  40. Tqa Zack says:
    July 17, 2009 at 10:46 PM

    sedey tak dpt UPU :(

  41. haruan tasek says:
    July 20, 2009 at 9:46 PM

    5 perkara ko sebut bro.... satu aku tak kena...hu..hu

  42. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 21, 2009 at 4:34 AM

    alhamdulillah rezeki ditgn ALLAH.. kita hnya merancang tp Dia yg tntukn..

    p/s: bru bkesempatan membca blog kamu.. huhu..

  43. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:45 PM

    tak salah rasa bangga...
    hihihhihihi...
    lagi pun ini kan belog anda

    anda berhak utk rasa bangga diatas pencapaian anda tuh....

    tahniah...

  44. fitriah says:
    July 21, 2009 at 9:30 PM

    bgus entri ni..

    alhamdulilah ko tak riak :)

  45. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 4:44 AM

    maaf diterima.. dh nk msuk bln syaaban ni.. mari bemaafan bsme.. lalala~

  46. 日月神教-任我行 says:
    May 9, 2010 at 11:56 PM

    AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
    情色論壇