THiS iS ouR CiTY

This is our city,
Full of greed,
Where the poor become rich,
And the rich become poor,
In a second,
In a very amusing way.

This is our city,
Whereby the demons are the angel,
And the angel,
Has not survive the illness,
Flown away and die,
Or become demons themselves.

This is our city,
We plant a bricks in every angle,
We change the colors,
From green to brown,
We change the blue sky,
To our favorite dark grey color.

This is our city,
Full of sins,
Full of sinners,
Full of pathetic,
Full of drama,
Full of lies,
Full with pain,
Full with cries.

This is our city,
Our beloved city.

P/S: Entry ini tiada kena mengena dengan seorang blogger yang menggunakan nama BlueCity.

48 Response to "THiS iS ouR CiTY"

  1. enyheartsdiamond says:
    July 18, 2009 at 5:11 AM

    omg!
    u cm berbakat jd sasterawan~

  2. SasHa Lee says:
    July 18, 2009 at 5:14 AM

    wow..bile grunge melakar penulisan nyer..memg besh..

  3. sha89 says:
    July 18, 2009 at 5:57 AM

    fuhh~ mksd mndalam gak...

    sesuai jdi penulis puisi/novel/sajak la grunge nih hehe :)

  4. mamai says:
    July 18, 2009 at 6:08 AM

    now you show ur true color....nice

  5. k.e.r.i. says:
    July 18, 2009 at 7:36 AM

    aku ingatkan ko dah beli kereta honda city.

  6. ber_uwang says:
    July 18, 2009 at 7:42 AM

    ingatkan cerita pasal SITI...uh uh

  7. zanetti_be says:
    July 18, 2009 at 7:57 AM

    wahh.hebat2 bro.mmg kene tepat pada sasaran

  8. Jard The Great says:
    July 18, 2009 at 8:06 AM

    err.err.. aku rase aku pon pandai..ahaha..

  9. NuR says:
    July 18, 2009 at 8:07 AM

    wah....
    simple but nice..
    aii laikkk

    =)

  10. lili11 says:
    July 18, 2009 at 8:44 AM

    Juga tak ada kena mengena ngan orang bernama Siti, kan?

    Precious

  11. blackskin says:
    July 18, 2009 at 9:02 AM

    Entry ini buatkan aku teringat kepada cerita Sin City.

    Poem is it?
    For me it show the reality of our life. What kind of people we have become. We're bad yet we're kind.
    Contoh mudah:
    Time memandu kereta. Punya la payah nak bagi chance kat kereta lain. Xde adab memandu. Macam jalan tu dia punya.
    Tapi bila kita jadi penumpang pandai pesan kat driver suruh bawak elok2, bagi chance kat pemandu lain, etc...

    This city we love it but we also destroying it as time move on.
    Hypocrite we had to be to survive in this city of our.

  12. KhairiL's says:
    July 18, 2009 at 10:57 AM

    dunia hanya sementara
    tp nice enry ni

  13. << s| tED| >> says:
    July 18, 2009 at 11:23 AM

    erhMMm.. city aku ni dah macam city bagla, betnam mat indon dah! x de privasi :(

  14. blueCITY says:
    July 18, 2009 at 11:49 AM

    wakakakakka...

    jaatttttt,

    nak gak perasan, biar ar, huahuahuah..

    untuk i kan blueCITY =)

    thanx fren, i like...=)

    just b ur self..

    yup,
    this is our city
    our life
    our live
    our lough
    our lov

    kehkehkeh...

    =)

  15. badek_gonzalez says:
    July 18, 2009 at 12:34 PM

    hell yeargh..
    this is our city.
    ...
    it is up to us to change it.
    the new beginning
    and began the olds ending.

    for now,
    this is our city.

  16. anak laut says:
    July 18, 2009 at 12:55 PM

    salam..bro,

    malaysia memang ada evo 10, tapi penggunaannya tak meluas lagi..

    tq bro singgah di blog saya,

    kesibukan saya membatskan saya.:)

    moga bro sentiasa mendapat limpahan rahmat Allah swt selalu..

  17. anak laut says:
    July 18, 2009 at 1:07 PM

    bro,

    sajak bro sangat menusuk jiwa..bercakap tetang dunia.

    saya sukar nak rungkaikan, cukuplah dengan puisi di bawah..:-

    Dunia Yang Fana:

    Duhai teman..!!
    Hindari dirimu dari permainan dan kesia-siaan
    Jaga kesucian dalam cinta dan kasih sayang
    Kenikmatan sesaat jangan kau jadikan tujuan
    Keindahan lahiriah jangan kau damba-dambakan

    Saatnya kini, kita bangkit dan sedar diri
    Bersihkan segala penyakit dan karat dari hati
    Segala cacat dan maksiat yang membuat lalai
    Takutlah di hari,
    Di mana tak ada yang luput dari Illahi

    Duhai jiwa...!!
    Bangkit dan siapkan dirimu untuk hari depan..
    Dunia yang fana ini,
    cuma sementara.

  18. patungcendana says:
    July 18, 2009 at 2:05 PM

    we built this city...:-)

  19. Ivy Metaga says:
    July 18, 2009 at 5:05 PM

    mendalam makna nya tu...

  20. Cik Skaf says:
    July 18, 2009 at 5:24 PM

    *senyum aje..* mmg best ar.

  21. ░♥si lampu neon♥░ says:
    July 18, 2009 at 5:53 PM

    ko karang seniri ke ni?
    ade bakat nampak

  22. Idalara says:
    July 18, 2009 at 6:09 PM

    i want to built a new city..without tears..no one will hurt..i want a new city in my life..

    p/s terimakasih atas kesudian grunge mahu membantu kak ida..i appreciate..

  23. Idalara says:
    July 18, 2009 at 6:13 PM

    Ku cari kedamaian di sini
    ku cari kesetiaan di mana-mana
    ku cari kebahagiaan di dunia nyata
    namun semuanya tiada..
    yang ku temui hanya kelukaan
    yang ku dapati hanya kehampaan.
    dunia yang ku kejar semakin jauh..
    meninggalkan aku terkapar2 di sini.
    aku terus mencari dan mencari erti bahagia
    di dunia fana ini.

  24. Dania says:
    July 18, 2009 at 7:38 PM

    the city has lots of criminals, lots of selfish people..i hate it sometimes but am still stuck living in here..i wish i could be in some other cities in another countries..hehe

  25. Cik Skaf says:
    July 18, 2009 at 7:44 PM

    Awak. masuk blog nie, best tau.. sy terjmpa td. lawak pun ya gak.
    http://fdausamad.blogspot.com

    (sori komen tak kene mengena ngan entry. mals nak tekan keypad henpon. huhu..)

  26. miSs siv says:
    July 18, 2009 at 9:06 PM

    co0L br0~~~
    heheheh~

  27. blueCITY says:
    July 19, 2009 at 12:33 AM

    wahhhhhhhhhh....

    good nite grunge..

    sweet dreams =)

  28. DilOt says:
    July 19, 2009 at 9:36 AM

    ko wat sndri ke ...xde CNP...waa..hebat...sedap je aku bace...

  29. chipsmore says:
    July 19, 2009 at 1:53 PM

    We change the blue sky,
    To our favorite dark grey color


    im agree with u ;)

  30. GRuNGe says:
    July 19, 2009 at 4:03 PM

    Enyheartsdiamond: Wah, sasterawan, masih jauh lagi perjalanan nak ke sana.

    Shasha Lee: Ehem, bodek ekkk. Jom nasi lemak dekat Hakim jom.

    Sha89: Puisi dan sajak, boleh sikit-sikit, tapi nak buat novel, rasanya kantoi la.

    Mamai: Thanks bro. Still learning.

    K.e.r.i: Ishhh, aku kalau mampu, mau beli Toyota Altis ataupun Honda Accord. Tapi masalahnya tak mampu.

    Ber_uwang: Siti nya belum ketemu lagi la ber_uwang.

  31. GRuNGe says:
    July 19, 2009 at 4:07 PM

    Zanetti_be: Sasaran, Klang Valley City. Hehehehe.

    Jard The Great: Semua orang berbakat Jard. Seriusly.

    Nur: Simple jer. Tengah try nak cari perkataan bombastic lagi ni. Tapi perbendaharaan kata tak cukup meluas.

    Lili11: Siti masih dalam pencarian la lili. Selepas Siti Nurhaliza diambil Datuk K. :P

    Blackskin: Poem ni lebih mengingatkan aku pada game 7 sin untuk playstation 2. :P

    Tedi: Hehehehe, Malaysia ni kan majmuk, sampai bukan rakyat Malaysia jer yang ada dekat sini, rakyat luar negara pun dah melambak skang. Terlebih majmuk sudah.

  32. GRuNGe says:
    July 19, 2009 at 4:16 PM

    Bluecity: Janganlah marah, gurau jer taruk PS tu. Sebeb secara kebetulan, ada sedikit kesamaan tajuk dengan nick yang kamu guna. :P

    Badek Gonzales: Yes Bro, this is our city. Change it or we will be drown in it.

    Anaklaut: Maaf lama tak melawat blog kamu anak laut. Sekarang ni memang kesuntukan masa. So kena pandai membahagikan masa antara kehidupan, kerja dan blog.

    Terima kasih atas puisi kamu yang menarik ni anak laut. Betul-betul menghargai sumbangan puisi kamu ini.

    Patungcendana: Yups, we do built this city.

    Ivy Metaga: Tempat kamu belum lagi tercemar seperti KL ni Metaga. Jagalah keindahan alam di sana.

    Cik Skaf: Terima kasih awak.

    Si Lampu Neon: Hehehehe, soalan yang sama tiap kali aku wat poem. Ko tak caya ek aku wat sendiri poem ni? :P

    Idalara: Kak Ida, kita perlu menolong sesama makhluk. Kan ke semua umat Islam tu bersaudara? Jadi perlu membantu saudara-saudara sendiri Kak Ida.

    Terima kasih atas puisi yang indah ni Kak Ida. Betul-betul menghargainya.

    Dania: Hahaha. You always talk bout migrate. I don't think you grandparents will allow it my dear.

    Cik Skaf: Insya-Allah, saya akan jengah.

    Miss Siv: Thanks Sis Mal.

    Bluecity: Wah, online di waktu malam. Tak pernah lihat sebelum ni. Lalalalala.

    Dilot: Apakah itu CNP? Cuba terangkan pada aku.

    Chipsmore: Sekarang musim jerebu, nampak awan tu kelabu jer. Hehehehehe.

  33. CikYana(",) says:
    July 19, 2009 at 5:51 PM

    out of topic:-

    tp smlm 'dia'btul2 menyakitkan ati
    tp yana nanges kejap je tau
    pastu yana da oke semula
    arini pun yana da xingat pape
    oh yeke?
    cian abg kn..hihihi
    dun wori..i won't 4get my promise

  34. DaliaLiyana says:
    July 19, 2009 at 8:11 PM

    nice...nak tukar proffesion ek??dalia rase ade bakat tu.. all d best! tu...

  35. DaliaLiyana says:
    July 19, 2009 at 8:11 PM

    nice...nak tukar proffesion ek??dalia rase ade bakat tu.. all d best! tu...

  36. anak laut says:
    July 20, 2009 at 12:07 AM

    salam...bro,

    terima kasih sudi singgah., sedang mencari teman la ni bro..:)))

  37. miSs siv says:
    July 20, 2009 at 8:45 AM

    erm,,,
    cam da lame je x update bro..
    ngee~
    padahal baru bape ari,,,
    =p

  38. xuen adyla says:
    July 20, 2009 at 12:23 PM

    i like this poem
    make a poem and dedicated it to me

  39. @xiM says:
    July 20, 2009 at 2:27 PM

    this is da good one!!

    berbakat la hang nooo.suka aku baca..

    salam israk mikraj!!

    :)

  40. haruan tasek says:
    July 20, 2009 at 9:50 PM

    bandar mana penuh dosa nie.... banyak enjoy si grunge nie

  41. GRuNGe says:
    July 20, 2009 at 10:44 PM

    Cik Yana: Good Yana. Dont ever forget your promise kay.

    DaliaLiyana: Kalau boleh nak tukar profesi, tapi dah stuck in this line. Facts and figures.

    Anaklaut: Terima kasih kepada anda juga yang sudi singgah dan komen.

    Miss Siv: Update sudah Mal.

    Xuen Adyla: The time will come when I wrote a poem just for you. Please be patient my dear.

    @xim: Salam Isnin dan salam Israk Mikraj kepada kamu jugak axim. Report aku banyak woooo, pending. Pening.

    Haruan Tasek: Kapten, lama tak nampak kamu. Mana hilang? Blog kamu pun dah lama tak update.

  42. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 21, 2009 at 4:39 AM

    kamu sguh kreatif.. keep on good work in writing skills.. mn tau leh jd penulis plak pasni.. amin..

    p/s: adakah entry ini ada kna mengena dgn cite "The City".. lalala~

  43. hanisYGbaek says:
    July 21, 2009 at 5:47 PM

    nice poem~

  44. hanisYGbaek says:
    July 21, 2009 at 5:48 PM

    hmm,,
    zmn skrg..
    sgala2 nya dh berubah..
    rmbut je sma hitam..
    hati..
    omg..hanya tuhan yg tawu..


    greedy,liar..
    n so so on..
    dh mmg sbti ngn kehidupan sesetgh individu dlm komuniti kita hari neh..
    tgk je laa..
    hanya disebabkan duit..
    mnusia alpa..
    lupa daratan..
    hhuhh,,
    tnda2 kiamat d mkin hmpir laa tuh..

  45. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:41 PM

    bagus laaaa....

    kenapa tetiber berpuisi nie???

  46. fitriah says:
    July 21, 2009 at 9:17 PM

    waaaa ade bakat la grunge ni :)

  47. lili11 says:
    July 22, 2009 at 10:33 AM

    This is our city,
    Where I can sit,
    And sip tea,

    Altho d cloud is grey,
    I'm able to smile,
    And say ...

    This is where I live,
    and this is where I'll die ...

    Precious

  48. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 4:50 AM

    arghh..jelesnya.. sume terer berpuisi.. nk tuntut ilmu ni, buley??

    p/s : sifu grunge..