PeRSoaLaN

Aku sebenarnya kurang sikit bab hal hukum hakam agama ni. Sebab tu aku nak tulis something yang telah bermain-main di benak aku. Sejak akhir-akhir ni persoalan ni amat kerap berlegar-legar di kepala aku. Aku pernah mengutarakan benda ni dekat Rhapsody Lin, dia minta aku tanya orang yang arif dalam hal agama mengenai hal ni. Ada sesapa yang arif?

Okies, persoalan aku. Korang tau kan aku kerja di sebuah pasaraya besar. Konpim-konpim, dekat pasaraya besar tu, ada jual minuman alkohol. Beer, wine and liquor. pasaraya tu juga ada non-halal section jual daging kerbau pendek (lalalalala, harap korang tau). Persoalan utama skarang, adakah halal duit gaji aku tu dan bersihkah pendapatan aku dengan aku tahu, yang company aku tu jual benda-benda HARAM.

Ada seorang pekerja sebuah cawangan pasaraya aku pernah cakap. "Kita niat jer keuntungan dari hasil jualan minuman alkohol dan daging ehem ehem tu, kita fikir untuk bayar gaji dan bonus untuk pekerja non-muslim (dialog sebenarnya, untung barang2 macam tu bayar gaji dan bonus Store Manager - non-muslim). Boleh ker fikir dan niat begitu?

Aku dah makin berat memikirkan mengenai perkara ni. Aku nak blah dari company aku, tapi masih tiada tempat mahu ambil aku bekerja. Adakah aku akan stick dekat sini selama-lamanya? Arghhhhhhhhhhhhhhh, pening wooooooo.

55 Response to "PeRSoaLaN"

  1. << s| tED| >> says:
    July 14, 2009 at 10:15 PM

    erhMmmm.. macam ni sama tak kes driver lori yang bawa bercarton2 arak??
    bab haram halal ni aku bukan arif nak putuskan.. tapi.. kalau macam tu.. semua pasaraya2 kena ambil non-muslim bekerja lah!! itukan dahs ekat rezeki masing2! :)

    ko kena tanye pada yg arif.. sekarang ni nak cari kerja bukan senanG! :)

  2. rhapsody LiN says:
    July 14, 2009 at 10:28 PM

    bro, g la tnye mana2 ustaz..
    lau ade surau kt umah tu try g solat subuh kt surau. pastu g la sembang 2 dgn tok imam tu.. insyaAllah Dia akan bg petunjuk...

    lau ko asyik risau je buat menyemak otak. why not ko try g jumpa ustaz trus. nampak depan2 n ko sendiri yakin dgn org yg bg pendapat tu. lau dlm blog je x semua boleh percaya bro..

    no offend ye.
    gud luck!!
    (^_^)

  3. Anak Gemilang says:
    July 14, 2009 at 11:05 PM

    aha.. sy pun sma gk. kadna2 tpk gk.
    tp. erm..
    yer la. sy bg pndpt je la. huhu..
    dah kt c2 rezeki kita kan.
    nk wt cmana.. huhu...
    kalu nk dipertikaikn hukum halal haram.. mmg smpi bila2 pun x hbis kira bnda ni..
    erm..
    sy x tau gk la..
    sbb 2 org kakak sy keja kt pasr raya..
    ngehehe..
    dlu.. waseh. pjg dah kumen ni.. ekeke..
    sy bis spm..
    sy jadi cashier kt sebuah pasr raya..
    mesti la dorg beli mcm2 kan?
    huhu. tau2 jer la.
    dah la sy mmg btudung..
    huhu..
    jeng2..
    masa tu..
    nk x mas..
    besa la bis spm kan?
    rmi la yang beli..
    barang2 spt arak.. mknn dlm tin.. (kerbau pendek) n so on..
    asal ada jer part dorg beli brg tu. sy x bgkus. kira jer la. nsib baik la masa tu..
    ada 2 org cashier. sy ngn kakak tu..
    dia la tlg bgks.. sbb dia non..
    erm.
    arak?? no komen la.
    tp klu bnda tu..
    kut2.. tin bocor ke..
    allahualam..
    mintak djauhkan..
    huhu..
    adeyh. sy mmg x arif sgt menda2 cmtu..
    maka... tnpa bpk pjg.
    sy cuma keja kt sana ..3 hari sj..
    *nasib baik dia bg gaji* ngehe2..

  4. Anak Gemilang says:
    July 14, 2009 at 11:06 PM

    adeyh. pjg nya kumen aQ.. ngehehe

  5. enyheartsdiamond says:
    July 14, 2009 at 11:06 PM

    mcm mn ye?x dpt eny nk jwb..
    eny pon kurang arif~

  6. mamai says:
    July 14, 2009 at 11:11 PM

    segala apa jua yang berkaitan dengan yang tidak halal itu adalah haram.

    pemandu lori yang membawa lori barang yang tidak halal juga dikira bersubahat dan haram.

    dalam situasi kau juga sama. dalam konteks Halal menurut HDC ( halal department centre ) ini masa aku belajar nak apply masa nak dapat sijil halal.

    segala perkara yang berkaitan atau bersumberkan benda yang tidak halal atau bersubahat maka ianya adalah haram dan tidak suci

    Oleh itu dalam islam jika kita terdapat keraguan dengan sesuatu maka kita kena tinggalkan...

    anyway nak lebih detail reffer kat Jakim...aku belajar tak cukup lagi

  7. Dania says:
    July 14, 2009 at 11:12 PM

    have no idea man...

    bila nak keje kat harrods nehh??? jom pegi UK je laa!! lol

  8. DaliaLiyana says:
    July 14, 2009 at 11:20 PM

    bg dalia...kalau ade cara lain...better cari keje lain..sbb syubhah kan...?
    kalau u dah ragu2..dah jatuh HARAM tau...ni pendapt dalia la...
    semoga dipermudahkan segala urusan....
    amin...

  9. pejuangkesan says:
    July 14, 2009 at 11:43 PM

    Slm Bro...

    Aku maklum semua benda tu,tapi tk arif la pula ttg hukum yg berkait dgannyakn..aku rasa la..

    1. Ko rujuk dgn org yg pakar pasal benda ni dulu..ustaz2,ustazah2, imam2 atau mufti..serius ni..

    2. Susah mau cari keja sekarang ni bro..tapi rezeki kita x taukan.

    3. Tenang2kan lu pikiran tu bro..semua masalah bleh selesai..

    Aku doakan ko dpt jalan penyelesainya bro. Mudah2an pintu rezeki yg lebih baik akan terbuka untuk ko..

  10. izzahfarhana says:
    July 14, 2009 at 11:53 PM

    pnah gk terbace kalu ad kaitan xkisah la pemandu lori bwk arak ke,dia kata haram.aiyaaa.payah gak la ea.nanti jom kita bukak francais muslim.halal hub.hee

  11. SasHa Lee says:
    July 15, 2009 at 12:09 AM

    **memg susah daapt keje.. tp stil belom darurat maa.. Jika darurat thap gersang..memg itu jer sumber manusia untk makan n hidup..ko boleh laa teruskan bekerje kat situ..

    **ko keje sbgai ape?? why not ko try keje kat pasaraya yang memg betoi3 tak jual benda alah tue..
    Contohnye mydin..heeehe.. (tmpt keje aku dulu)..

  12. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 15, 2009 at 1:36 AM

    Merokok tu haram kan.
    Ni majlis fatwa yang cakap bukan saya. Tapi walaupun ramai orang Islam yang dah tahu benda tu haram dorang masih merokok lagi kan..dengan macam2 alasan dorang bagi ye kan.

    Tapi kan kenapa kite komen pasal merokok plak, awak sebut pasal gaji kan hahah. Lari topik plak :P

  13. I n n z says:
    July 15, 2009 at 1:49 AM

    mak aku ckp mcm haram
    sbb kire subahat gak
    tp better ko g tanye yg lebih pkr
    haprik !
    eh bkn
    hehe ;)
    g r cari ustaz :)

  14. ber_uwang says:
    July 15, 2009 at 2:03 AM

    cuba tanya mufti perak

  15. mimi mimi. says:
    July 15, 2009 at 3:54 AM

    penah dgr ustad ckp..
    mmg haram..

    wallahualam..
    boley rujuk kepada yg pakar~

  16. miSs siv says:
    July 15, 2009 at 6:09 AM

    uhh~~
    dulu org pun pena keje kat tempat jual mende alah tuh~
    ade gak mmber2 yg ckp haram~
    tp pastu benti keje sbb sambung study~
    xde plak tnye sape2~
    bro tnye la ustaz~
    =)

  17. blueCITY says:
    July 15, 2009 at 8:20 AM

    salam gerungg, hehehh..

    yap i faham delima u nih. ramai lagi yg macam u kan. kita hanya nak cari sesuap nasi, dan kalo ada pilihan kita tak nak buat kerja2 yg mewas2 kita kan.

    cuba refer pada yg lebih arif aka ustaz ke, dan cuba elakkan sedaya mampu. tuhan tahu apa kita rasa.

    sekecil2 iman adalah membenci dalam hati...

    take care wak =)

  18. badek_gonzalez says:
    July 15, 2009 at 2:04 PM

    persoalan ko ni,
    kalau di kembangkan sedikit,
    snang je..aku bg contoh..
    pendapatan negara adalah cukai pada arak.kemana cukai itu pergi?
    ...
    soalan mudah.kalau berani jawab,dipersilakan.

    bab situasi lu ni,bg wa,lu bukan berniat nak kerja disitu untuk mencari rezeki dari menjual arak dan daging kerbau pink tu.lu kerja nak carik rezeki yang sememangnya halal dengan terlbat dalam proses makanan harian yang sememangnya halal.kerana,purata dari pendapatan syarikat lu adalah dengan menjual barangan harian yang halal.

    mengapa buleh ada pulak persen2 halal ni?
    syarikat perjudian di negara kita sendiri diiktiraf halal kerana ianya tidka melibatkan seratus peratus judi.
    kalau nak perinci kan sedikit,
    situasi nya sama dengan bila kita minum, kita letak gula yang sememangnya memaniskan air tu.
    walopon gula tu untuk tenaga,tp,bila kadar berlebihan, ianya menjadi haram sebb memudaratkan kesihatan(kencing manis).

    so,bg aku, kerja kau tu tidak haram.sebab, kalau ianya haram, komfom jatuh hukum haram pada pengguna biasa yang lain juga.sebab?
    kita berkompromi secara tidak lansung dengan memajukan kompeni yang ada menjual sedikit haram.

    niat tidak menghalalkan cara.
    tapi,jika cara itu betul dan niat itu betul,
    celah mana datang haramnya??/

    aku dapat ilmu ni dari mana aku tak ingat.yang penting, aku bukan dapat dari diri sendiri. aku hanya medium yang menyampaikan. salah cikgu aku itu, maka, salahlah aku.

    tentang niat nak berpindah,pun ok.xguna berhenti kerja sebab ia akan menyusashkan hidup kau wat masa ni. ada rezeki, pindah ke tempat yang lebih 'mudah dan meyakinkan'.

    p.s:kau ingat, duit yang kau pegang tu,suci dari najis?sebab?...orang jual beli babi yang tak samak tangan akan pegang duit tu gak kan?cuma,kau tak tahu duit itu diorang pegang or tak. bende camni, bule tawakal pada Dia.semuga Dia sentiasa membantu hambaNya yang kekeliruan dan butuh pertolongan..

    jika aku salah, harap betulkan.
    salam

  19. badek_gonzalez says:
    July 15, 2009 at 2:07 PM

    point penting aku,
    apabila si baik mengatasi si mungkar,
    maka halal lah sesuatu itu.
    sebab?
    mengapa gula halal?
    sebab mampu memberi tenaga pada dos yang berpatutan dan makruh bila dos berlebihan.
    mengapa arak haram?
    seperti dalam ceramah agama kata,
    ARAK MEMBERIKAN LEBIH BANYAK KEBURUKAN DARI KEBAIKAN.

    kerja di tempat kau,lebih banyak bende halal dan lebih banyak kebaikan.

    semoga maju jaya.
    salam

  20. Jard The Great says:
    July 15, 2009 at 3:10 PM

    laa... aku pon sama la kalo camtuh... keje gomen.. cukai yg kompeni arak dn ladang babi... adelah antara punca pendapatan org gomen.. takkan tak halal kot.. kalo tak halal.. kita sbg org islam patut gulingkan kerajaan dn establish kerajaan full Islamic state.. muahahaha..

    ini seme bergantung pd jenis pemerintahan.. since we are democratic.. jadi benda2 nih mmg tak leh elak... keje mana2 pon.. duit hasil arak dn babi tu ttp berpusing kat situ gak..

    yg penting.. hang tak minum arak..

  21. Jard The Great says:
    July 15, 2009 at 3:13 PM

    aku suka baca komen si badek_gonzalez.. ehehe.. leh berkenalan??

  22. sarah al -idrus says:
    July 15, 2009 at 3:43 PM

    gurnge: mmg haram.tanda seru! :)

  23. Ivy Metaga says:
    July 15, 2009 at 3:49 PM

    bab ni lagi lah sy tak tau, tapi selagi pekerja2 yg muslim tak di suruh utk memegang2 barang2 yg tak halal..kira masi ok lah tu kot...

  24. ░♥si lampu neon♥░ says:
    July 15, 2009 at 6:48 PM

    erm susah juga keje private ni. erm.
    erm.
    kalau aku, .
    kalau aku lah kan.
    aku kerja je kat situ.
    tak boleh nak memilih sangat. bukan kite nak pon.
    Allah itu maha Adil,
    Islam itu mudah.
    Jadi aku rase tak salah.
    Takkan nak memudaratkan sendiri dengan berhenti kerja kot?

  25. imheppie says:
    July 15, 2009 at 7:07 PM

    erkk..
    aku pn sbenanye xpandai sgt bab agma nih..
    tpi aku ada pnah dgr x hengat sumber mana..
    tpi sumber yg aku dpt tu ckp daripada penanam anggur yg nak wat arak tu sampaila ke org yg petik buah, org yg wat arak, yg hantar arak, yg jual n yg beli smuanya sama bdosa..

    kalo salah sowie..aku pn xckup ilmu lagik....

  26. patungcendana says:
    July 15, 2009 at 7:28 PM

    sorry...

    tak leh nak tolong la...sebab aku sendiri tak tahu...:-)

  27. Encik Azizan says:
    July 15, 2009 at 11:33 PM

    gwe pon xde idea la..pasai hukum ni xtaw sgt..bkn pe takut nanti terslh ckp plk.

  28. era_zierah says:
    July 16, 2009 at 3:05 AM

    ape yg era taw, ms era sek dlu, ustazah era pnh ckp,kalo hasil rezeki yg kite dpt 2 melalui pekerjaan yg berkaitan ngan pngedar,penjual,ato pon pmbeli cth cm arak 2, tetap haram kite nye gaji 2..
    2 yg era taw la..
    sbb ade mbe kje kat 7eleven..
    mcm yg kite taw 7 eleven 2 ade jual arak, pon kite x pegang arak 2, kite dkire bersubahat sbb jual bnda yg haram...
    2 je pndapat era..

  29. lili11 says:
    July 16, 2009 at 8:57 AM

    Uuuu ... takut nak letak hukum sebab tak arif dlm bidang ini ... Mungkin kena mengadap tok imam ke ... eh, jgn lak nanti ko kata 'aku terima nikahnya ...' Hiks!

    Precious

  30. DilOt says:
    July 16, 2009 at 11:29 AM

    mmmm....untuk jawapn yg lebih baik..better ko gi jumpe ustaz..atau imam...lepas smbyg kat surau or masjid...

    sbb soal haram halal xleh diwat main2...perlu minta penjelasan dr mereka yg lebih arif...

  31. tuntung says:
    July 16, 2009 at 2:25 PM

    xtau nk ckp pe bro~
    kne jumpa ustaz gak ni

    tuntungkita.blogspot.com

  32. puspawarna says:
    July 16, 2009 at 4:00 PM

    betoi2....
    better pg jmper org yg lebey pakar kn....
    tkut nnti byak plok fatwa sndri yg jdik....
    huhuhu....
    tp kalo pndapat sendiri...
    sy ase, lebey baik jgan laa ade rase ragu2 dalam diri...
    sbb kalo da lite ragu2 itu adalah x elok...
    contohnyerr ....
    kalo kite rgu2 samada da bce al-fatihah ke x dlm rokaat pertame 2...
    so hukumyerr 2 adalah x sah solat kite, sbb kte ragu2 ape yg wajib dlm smbahyang....
    so, sme jer dalam hukum haram ke x gaji kte 2....
    insyaallah grunge akn dpt jwpannyerr...

  33. NuR says:
    July 16, 2009 at 10:53 PM

    penah belajar dulu dan penah ustaz buka topik ni masa form 4 dulu.. seingat nur, ustaz kata kalo dpt keje lain cepat2 gi.

    grunge..
    better tanye ustaz2..
    sbbnya nur pun tak igt sgt dah point yg ustaz nur citer dulu..

  34. I n n z says:
    July 16, 2009 at 10:58 PM

    yeay !
    aku kembali ;)

  35. I n n z says:
    July 16, 2009 at 10:59 PM

    yeay !
    aku kembali ;)

  36. KhairiL's says:
    July 16, 2009 at 11:07 PM

    no komen sbbtakut tersalah cakap pasal isu2 sensitip ni

    tp dr komen2 yg kat atas niada gk yg bernas

  37. Anak Gemilang says:
    July 17, 2009 at 12:57 AM

    owh.. sma2 grunge.. *_* smoga awk dpt keja kt tmpt len ek.

  38. anak laut says:
    July 17, 2009 at 1:51 AM

    salam...bro,


    pasti dalam delima ni..apapun

    pendapat badek_gonzalez boleh direnungkan..

    tq sudi singgah..anaklaut

  39. sha89 says:
    July 17, 2009 at 3:17 AM

    hoo....bnyk komen yg bgus2...aku ni pun xdela arif psl bab hukum hakam ni...

    tp mcm komen2 kt ats ni...better ko g tnye ustaz/alim ulama yg lbih arif tentang bnde ni.

    tp kn pndapat aku, skrg ssah cri keje, so ko keje je kat stu...pada aku yg pntg ko keje dgn niat yg baik..nk cri rezeki...

  40. lili11 says:
    July 17, 2009 at 9:17 AM

    Aikkk ... mana n3 ni? Ko pegi mengaji kat skolah pondok ker?

  41. AiE bAhRi says:
    July 17, 2009 at 11:39 AM

    Salam pagi jumaat bang,
    baru sempat untuk membuka dan menyinggah blog setelah sekian lama bz dengan perkara duniawi..

    Dalam hal ni, seeloknya abg tanya la pada ustaz dan mereka yang lebih arif tentang hal ini.

    tapi sepanjang saya belajar dan mengambil subjek syariah islamiah dan quran sunnah semasa di sekolah dulu, apa2 yang berkaitan dengan wang yang diperolehi dari hasil perkongsian wang jualan minuman keras dan makanan tidak halal walaupun tugas kita bukanlah untuk menjula minuman keras adalah haram. Sama kesnya seperti pemandu lori muslim yang membawa arak, mengangkat dan menuyusun botol arak adalah haram walaupun muslim tersebut tidak meminum arak tersebut. Ini yang saya ingat time saya belajar bab ini. Wallahualam.

    Better abg tanya yang lebih arif ye. sbb ini semuanya berkaitan rezeki pendapatan dan makan minum yang menjadi darah daging kita dan keluarga kita yang lain.

  42. rhapsody LiN says:
    July 17, 2009 at 2:04 PM

    bro, aku bru ingat. masa skolah dulu ustazah aku ade kata even pramugari yang serve arak kat light tu pon kira berdosa. its consider as bersubahat even dia x minum..

    entah la. ko dh jmpe ustaz ke belum??

  43. lionteen says:
    July 17, 2009 at 9:42 PM

    mmg penting kes ni..
    try tnye ustaz2..
    tkut slh ckp nnti,len lak jd nyee..
    huhu

  44. Tqa Zack says:
    July 17, 2009 at 10:46 PM

    kalau nak ikutkan , mmg tak halal la sebab duit tu die round up sekali kan . sekarang ni susah nak cr pasaraya yang 'halal' gajinya 100% .

  45. GRuNGe says:
    July 18, 2009 at 4:09 AM

    Assalamualaikum semua. Terima kasih kerana membantu aku dalam persoalan ini. Dari komen-komen yang aku dapat ni, aku telah membuat keputusan untuk pergi bertanya mengenai hal ini kepada nenek saudara aku (bekas guru besar sekolah agama). Secara kebetulan, minggu ni dan minggu depan ada perkahwinan sepupu, jadi kebarangkalian berjumpa dengan nenek saudara tu adalah amat tinggi. Sekiranya sudah mendapat jawapan yang pasti, maka saya akan membuat satu entry baru. Buat masa ni, saya masih perlu meneruskan pekerjaan yang ada sekarang, dengan perasaan tawakal kepada Allah. Kerana saya masih punya tanggungjawab dan komitmen setiap bulan. Terima kasih sekali lagi kepada kalian kerana sudi berkongsi pendapat.

  46. Idalara says:
    July 18, 2009 at 6:17 PM

    salam grunge..maaf terlewat baca entri ni..
    kak ida pun tak berapa arif tentang persoalan di atas..mng sgt memeningkan..antara punca pendapatan,halal dan haram..cubalah tanya kat Ustaz Hasmadi..add blog dia ada kat blog kak ida..muga grunge tk keliru..

  47. miSs siv says:
    July 18, 2009 at 9:07 PM

    yeh!!
    betul2~
    err...kenduri tuh kat ne?
    buley mkn free nih~
    =p

  48. haruan tasek says:
    July 20, 2009 at 9:49 PM

    persoalannya... adakah barang haram itu di jual kepada islam??

  49. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 21, 2009 at 4:37 AM

    bab halal haram ni sy x arif la, better tnye ke JAKIM.. kt situ ada unit kaunseling.. mereka lebih arif dlm soal ni..

    p/s: usaha gigih lg, mn tau dpt keje yg lebih baik pasni.. insyaALLAH..

  50. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:44 PM

    salam..
    saya jugak daif bab agama ini..
    tp 1 je la yg boleh bagi tau..
    kalau dah terasa begini..
    serba salah..
    dan was was..
    mintak aje kerja lain..

    eeehheemm.. tak penah terpikir plak ekk...

    emmm membuatkan tetiber mie jugak terpikir cam mana bab gaji pekerja dalam tuh...
    emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm


    p/s : dah apply kat spa???
    mana tau lepas nie lekat jadik org gomen pulak....

  51. fitriah says:
    July 21, 2009 at 9:25 PM

    cube grunge try tanye pak2 ustaz ke..

    mesti dorang lebih tau kan :)

  52. lili11 says:
    July 22, 2009 at 10:36 AM

    Ehhh ... pegi tanya nenek saudara ko eh? Bekas pengetua sek agama lagik! Betul gak cakap haku, ko pergi ngaji kat skolah pondok - sama la tu ek! Mencari kepastian. Yesss 4 you.

    Precious

  53. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 22, 2009 at 3:44 PM

    emmm tanyer ustad lagik bagus..

    pakar pakar agama nieh...

  54. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 4:47 AM

    setuju dgn pdpt org atas.. msti bnyk khariah masjid di kwspn perumahan kamu.. sila rujuk dgn mereka utk kadar kepastian..

  55. 日月神教-任我行 says:
    May 9, 2010 at 11:56 PM

    走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室