JaLaN-JaLaN SaBaH - PaRT 4

Hari ni, aku akan buat edisi jalan-jalan Sabah, edisi Axim, edisi makan-makan. Hehehehe. Sebenarnya, aku tak punya kesempatan update belog, aku ada banyak gambar dan idea untuk memblog, tapi tak tercapai kerana waktu tidak mengizinkan (sangat lah tipu, hari-hari jenguk kampung dekat Travian). Okies, jom kita jalan. Destinasi, Seri Selera Kampung Air.




Okies, Sri Selera Kampung Air terletak di Kampung Air, Kota Kinabalu. Tempat ni memang banyak kedai menjual seafood. Kalau korang pergi, korang akan nampak macam kedai Cina dekat semenanjung jer. Tapi jangan khuatir, tempat ni adalah Halal, no pork and lard dan juga ramai orang Islam makan disini. Mari kita tengok keadaan di sini.







Wah, ramaikan orang disini. Tempat ni memang happening waktu malam. Menyediakan makanan seafood yang Fresh. Bagi sesapa yang suka main mata (macam Aie), tempat ni ada ramai sumandak untuk di pandang. Tak caya, meh kita tengok.



Ops, terlebih sudah. Gambar ni aku amik secara curi-curi. Kalau awek tu baca blog aku, aku minta maaf dan minta halal gambar ni dekat dia orang. Okies, skang aku nak tunjukkan korang apa yang disediakan dekat sini. Korang tak caya ek makanan sini Fresh. Meh kita tengok gambar ikan, udang dan macam-macam lagi yang ada dekat sini.






Korang tengok, ada ketam, ada ikan, ada lala dan udang dalam botol. Semua masih hidup tau.






Gambar di atas menunjukkan spesis udang yang ada. Dari udang kecik, sederhana, kepada besar dan sangat besar. Korang boleh nampak lobster yang masih hidup. Innz, ni aku dah tunjuk gambar kaum kerabat udang yang ko request ari tu. Lalalala. Jangan lupa lolipop aku.


Kelihatan para auditor sedang berbual menantikan kedatangan makanan. Sambil Complex Manager (baju biru tak nampak muka) menggelengkan kepala dan berkata dalam hati, habis aku kena pow malam ni. Lalalalala. Jom tengok apa yang kami telah order.


Lauk utama (main dishes, erk betul ker main dishes tu?). Ikan kerapu sweet sour.




Lauk sampingan. Udang goreng, ketam masak black pepper dan sayur manis Sabah goreng biasa-biasa aje. Jemput makan semua, jangan lupa baca doa makan.


Muka Raj dan Vincent yang kekenyangan. Raj ni, memang room mate aku tiap kali out station.


Sedap tak sedap la kan, korang tengok jer pinggan aku yang licin ni. :P Tinggal tisu jer dan tulang ikan, kulit ketam dan udang. Lalalalalala.

Okies, sedikit info tambahan. Dekat sini, biasanya ada persembahan kebudayaan. Tarian rakyat Sabah. Tapi aku tak bernasib baik, sebab malam ni takde. Last year, aku sempat tengok dan menari tarian guna buluh tu (tarian sumazau, erk, betul ke?). Okies, akan datang, ada lagi entry makan-makan aku dekat KK. Tapi kali ni, western sikit. Adios. Aku akan balik hari Jumaat ni kalau tiada aral melintang.

50 Response to "JaLaN-JaLaN SaBaH - PaRT 4"

  1. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 9, 2009 at 12:22 AM

    nak ketam jugak T_T

  2. CikYana(",) says:
    July 9, 2009 at 12:42 AM

    wah
    besh2

    p/s:abg..take care tau :(

  3. dark says:
    July 9, 2009 at 12:44 AM

    oiitt~ salam..

    kirim teh o ais dr sana yea bang..hahhaaha!!bungkus..

  4. nuyu farhan says:
    July 9, 2009 at 12:58 AM

    wahhh..bestnye mamam!
    hoho..yang x tahan siap cuci mata tuh..

    p/s: cam geli sket tgk udang lam botol tu..:p

  5. enyheartsdiamond says:
    July 9, 2009 at 1:00 AM

    buhsan lah mcm ni~

    bila nk pulang?

  6. GRuNGe says:
    July 9, 2009 at 1:22 AM

    Notso_violet: Kejap nak ketam, kejap nak durian. Mana satu yang nak ni mot?

    CikYana: Tak best, lama sangat dekat Sabah. You take care to Yana.

    Dark: Hahaha, beli la dekat mamak kl wei.

    Nuyu Farhana: Yeah, ultrawomen sudah kembali. Lalalala.

    Enyheartsdiamond: Maaf sekiranya entry ni hambar. Akan kembali pulang ke KL dalam masa 2 hari lagi.

  7. anak laut says:
    July 9, 2009 at 1:26 AM

    salam....bro,

    wah ambik pics belakang amoi..tu..:) good job :))

  8. anak laut says:
    July 9, 2009 at 1:28 AM

    pinggan licin..tentu best makanan sabah ni..

    beesh baahh.!

  9. anak laut says:
    July 9, 2009 at 1:34 AM

    salam..GRuNGe,(bro)

    "Anaklaut, anda akan jadi sahabat yang baik. Terima kasih dan saya amat berbangga menjadi sahabat anda, walaupun di alam cyber."

    terharu sangat membaca ulasan anda.. terima kasih..:)

  10. miSs siv says:
    July 9, 2009 at 1:40 AM

    waaa~~
    nie yg jadi lapor nie tgk byk nye mknn~~
    nk g mapley lah jap~~
    daa~~

  11. ber_uwang says:
    July 9, 2009 at 1:42 AM

    taw pau sikit la

  12. rhapsody LiN says:
    July 9, 2009 at 7:44 AM

    wah....i like the aweks mat saleh punya picture!!
    ahahha~
    tu yg ku mau
    (^_^)

  13. rhapsody LiN says:
    July 9, 2009 at 7:46 AM

    nape udg letak dlm botol??

    this make me think how they sumbat2 the big udang inside there?
    h0h0~

  14. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 9, 2009 at 9:28 AM

    durian da dapat,
    ketam belum dapat lagi huhu

  15. mamai says:
    July 9, 2009 at 10:21 AM

    aku pasti kau tak buat samapah lepas makan kan....tapi seafood dia nampak sedap..KK tunggu aku datang

  16. mamai says:
    July 9, 2009 at 10:21 AM

    aku pasti kau tak buat samapah lepas makan kan....tapi seafood dia nampak sedap..KK tunggu aku datang

  17. @xiM says:
    July 9, 2009 at 10:52 AM

    siap tulis edisi axim tak tahan tu..wakaka..

    anyway good job..nanti gambor makanan tu amik close up lagi melelh ayaq liuq orang hat duk mai masuk blog hang..hehe

    seafood??woowwwww...who dont love seafoood??

    :p

  18. AiE bAhRi says:
    July 9, 2009 at 11:14 AM

    ceh abg!sempat lagi cakap saya suka main mata.kan dah kantoi ngn semua org satu dunia ni.ahaks(",)
    Bang,
    ape kehe amik pic belakang sumandak tu??hahaha..

  19. AiE bAhRi says:
    July 9, 2009 at 11:15 AM

    sedapnya mencuci mata..eh silap,menjamu selera..lalala~~~

  20. DilOt says:
    July 9, 2009 at 4:13 PM

    waaa...sume fresh..termasuk gambar2 awek 2 org tu pun fresh gak..wakakaka...

  21. Cik Skaf says:
    July 9, 2009 at 6:08 PM

    wah mcm besh je kali nie nye trip ke sbh. asek mkn2..jln2 je. tp ar kalau camni punya mkn tetiap mlm.. camana la en grunge nak dayettt..huhu..

  22. badek_gonzalez says:
    July 9, 2009 at 7:14 PM

    bab makanan aku xpeduli..
    aku nak gmba awek omputih tu..
    cam cun jek
    hahahahhaa

    gle bbtol berjalan seyh!
    makan ada!
    awek cun ada!
    hohoh
    a perfect vacation

  23. pejuangkesan says:
    July 9, 2009 at 7:21 PM

    Kampung Air???hehehe.

  24. sharamli says:
    July 9, 2009 at 8:27 PM

    perghh...licin pinggan

  25. patungcendana says:
    July 9, 2009 at 9:04 PM

    mr grunge...

    sumandak tu maksudnya perempuan ke?

    lobster tu sangat menakutkan...huhuhu

    re:...kalau kau datang kuantan beritahu aku...ok

    kalau stay kat vistana lagi bagus...rumah aku kat seri kuantan...belakang vistana je...
    nanti kau bawak aku gi tg lumpur ok...hehe

  26. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 9, 2009 at 10:09 PM

    tak bawak balik udang kerr? udang sana besooo besooo kan.. huhuhu

  27. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 9, 2009 at 10:22 PM

    argh... seafood sgt besh.. g gath bru2 ni pn mkn juge.. kamu dh bjye wat sy trasa lapar smula, pat blnja sy plak.. (tibe2 je..) kihkih..

  28. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 9, 2009 at 10:22 PM

    argh... seafood sgt besh.. g gath bru2 ni pn mkn juge.. kamu dh bjye wat sy trasa lapar smula, pat blnja sy plak.. (tibe2 je..) kihkih..

  29. KhairiL's says:
    July 10, 2009 at 12:47 AM

    bila nk gi sabah lg

  30. anak laut says:
    July 10, 2009 at 1:22 PM

    salam..GRuNGe (Bro)

    saya dah banyak bersabar bro, sekli sekala ada jugak yg ada perasaan nak marah tu.

    walaupun hajat nak "tibai" tapi saya masih sabar- tak nak kusutkan lagi keadaan.

    biarlah dia lakukan pada saya, biar tuhan saja yg membalasnya..

  31. SRISUFI says:
    July 10, 2009 at 1:52 PM

    salam bro

    ~saya suka makan makanan laut kecuali siput dari semua keluarga siput~

    bestnya...nanti terbang ke Kenyalang pula ye.

    =)

  32. haruan tasek says:
    July 10, 2009 at 2:59 PM

    bro ko tak order lobster ke..... sedap bro....

  33. chipsmore says:
    July 10, 2009 at 3:05 PM

    burp....Alhamdulillah..kenyang tgok makanan...hehe ;)

  34. chipsmore says:
    July 10, 2009 at 3:11 PM

    burp....Alhamdulillah..kenyang tgok makanan...hehe ;)

  35. chipsmore says:
    July 10, 2009 at 3:11 PM
    This comment has been removed by the author.
  36. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 11, 2009 at 3:14 AM

    kamu.. cmne nk dptkn password smula kt travian??

  37. imheppie says:
    July 11, 2009 at 3:31 AM

    bak ar udang ke ketam ke sekor...
    tuhan marah woo kedekut2 nih..
    wat org terliur tpi xbgi...
    kang dosa kang..hik3

  38. GRuNGe says:
    July 12, 2009 at 10:27 PM

    Anak laut: Wakakaka, dapat belakang jer anak laut. Next trip, cuba amik gambar sumandak Sabah bebanyak.

    Miss Siv: Jom mapley.

    Ber_uwang: Tak sempat tapau, habis sudah.

    Rhapsody Lin: I also wonder how they put it in the bottle.

    Notso_violet: PD takde ketam ke?

    Mamai: Sabah bersih, sampah kurang. Aku pun tak berani buat sampah.

    @xim: Kalau part makan-makan, memang edisi ko beb.

    Aie Bahri: Sedap menjamu selera sambil mencuci mata. Hanya di Sabah bah.

    Dilot: Wakakaka, memang semua fresh, termasuk awek.

    Cik Skaf: Badan naik la. Member dekat Sabah semua kata badan naik. Sampai ada yang tak cam saya dah.

    Badek Gonzales: Not vacation beb, bekerja. Next time memang nak g vacation dekat sana.

    Pejuangkesan: Wakakaka, aku tau apa lagi yang gelemer dekat Kampung Air selain seafood tu. You know, I know.

  39. GRuNGe says:
    July 12, 2009 at 10:31 PM

    Sharamli: Licin pinggan, sebab tak baik wooo membazir.

    Patungcendana: Alrite, nanti saya ke Kuantan, saya akan cuba menghubungi Cik Patungcendana. Tapi saya tak punya kenderaan untuk pergi ke Tanjung Lumpur tu. Carpool, biasanya my friend drive.

    MiemieAzimask: Bawak balik baby lobster yang dibeli di airport.

    Khairil's: Maybe bulan puasa atau lepas Raya akan ada lagi satu trip ke Sabah.

    Anak laut: Anda memang seorang yang sabar anak laut.

    Srisufi: Kenyalang, nantikan saya ke bumi anda. Mahu pergi ke Santubong Resort, tempatnya cantik dan nyaman.

    Haruan tasek: Mahal la lobster, lagi pun, aku makan, orang belanja. Syukur ada orang belanja kapten.

    Chipsmore: Memang kenyanggg wooo. Makin boroi saya skang ni.

    Vip Flora: Adeh, apa kata try bukak dari email.

    Imheppie: Meh kita g Sabah. Buat lawatan blogger ke Sabah.

  40. Jard The Great says:
    July 13, 2009 at 8:03 AM

    wow!! ko gi negeri aku?? ehehe.. besh kan makanan lauk die!

  41. balqissy says:
    July 13, 2009 at 8:50 AM

    nk g sabah jugeee... =(

  42. GRuNGe says:
    July 13, 2009 at 1:49 PM

    Jard The Great: Terima kasih kerana sudi singgah, baca dan komen. Sabah memang best Jard, Sumandaknya cantik-cantik bah. Orang sana pun agak ramah.

    Balqissy: Jom buat lawatan bloggers ke Sabah.

  43. hang nadim says:
    July 13, 2009 at 5:44 PM

    Bro aku belum lagi sampai sabah laa.. malunya aku

  44. lili11 says:
    July 14, 2009 at 8:14 AM

    Uhh keramaian yer ... tentu kesedapan pun yer ...

    Precious

  45. ░♥si lampu neon♥░ says:
    July 15, 2009 at 7:07 PM

    takde ole2 utnuk aku ke..iskh..

  46. sha89 says:
    July 17, 2009 at 3:26 AM

    perghh...sgt2 menyelerakan pic2 makann tu...

    rmai nye org...meriah ek time mlm2..

    fuhh~ best nye sabah...dpt mkn seafood yg murah+fresh..

    xpe2...ade rezeki nk g sabah nnti hehe :)

    bgus2 mkn smpi pinggan licin..xmmbazir hik2...

  47. Tqa Zack says:
    July 17, 2009 at 10:47 PM

    best gilee kot tempat makan die .
    RAMAIIIIII nyee org . mst masyiok habes . wajib try ni

  48. fitriah says:
    July 21, 2009 at 9:31 PM

    waaaaa bestnye!

  49. Nadd says:
    July 25, 2009 at 11:14 AM

    grunge!
    how i wish boleh makan seafood!
    T_T

    sorry,
    nad tlambat bace ur update..
    huks!

  50. 日月神教-任我行 says:
    May 9, 2010 at 11:57 PM

    走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室