BoLeH ToLoNG JaWaB TaK?

Semalam aku ada tulis entry yang aku ada jumpa kawan aku dekat Terengganu (bukan Cik Yana, masih belum berkesempatan berjumpa dengan dia). Sebab dah lama kita orang tak jumpa, kita orang pun berborak lar.

Dalam perbualan tu, ada satu topik terkeluar dengan tidak sengaja. Alar, korang taulah. Bila dah berborak, semua citer boleh keluar. Dari citer sakit perut berak (aku tipu, topik ni takde dalam perbincangan) sehinggalah cacing beranak (ni pun aku tipu).

Dalam masa borak-borak maka keluarlah satu kenyataan aku dekat dia yang sekiranya dia tidak berjumpa dengan jejaka idaman atau seseorang yang boleh memahami dia, maka dia akan terus memikirkan ex dia dan akan menumpukan perhatiannya pada kerja, hilang minat pada lelaki dan akan menjadi career women yang tidak akan mementingkan perhubungan dan tidak percaya pada perkahwinan. Bukan niat aku nak berkata sebegitu kepada dia, tujuan aku hanya untuk memperingatkan dia sebagai kawan. Tapi alhamdulillah, dia juga terfikir akan perkara sebegitu dan setuju dengan aku (aku rasa aku memang dah kenal dia baik sangat walaupun kami bukanlah dikategorikan sebagai rapat). Berdasarkan perbualan aku, aku punya beberapa persoalan untuk dikongsi dengan korang.

1. Betul ke perempuan ni, bila sudah mencintai seseorang sepenuh jiwa dan raganya, adalah amat susah untuk melupakan orang tersebut? (Sesungguhnya aku kenal beberapa orang yang masih belum mampu melupakan cinta hati mereka).

2. Betul ke perempuan semasa belajar, mereka tidak kisah dengan siapa mereka berkawan dan berkasih, tetapi bila sudah bekerjaya, mereka akan mencari seseorang yang boleh menyaingi mereka dari segi jawatan, pelajaran dan kewangan?

Owh, aku mahu sambung lagi satu benda yang telah di cakapkan oleh kawan aku tu. Lelaki yang sudah berkahwin, adalah tidak digalakkan untuk berkawan dengan perempuan yang single mingle kerana ianya boleh menjerumus ke arah percintaan. Di sini juga aku nak kemukakan persoalan yang mungkin korang boleh tolong aku.

1. Betul ke lelaki dan perempuan tidak boleh berkawan rapat (kecuali masing-masing memang selesa berkawan) kerana ianya mungkin akan mendatangkan perasaan cinta?

2. Kalau korang dah kahwin, maka korang berkenalan seorang yang cantik ala-ala miss world, selepas itu perempuan itu pula menyatakan perasaan sukanya pada korang, tidak kah korang akan jatuh cinta kepada perempuan itu?

Okieslah, cukuplah persoalan pada hari Isnin yang penuh dengan blues ini. Aku akan ke Kuantan esok. So, ada sesapa yang ingin dating dengan aku dekat Kuantan esok? Sila hubungi PA aku di nombor 01* - 2** ****. Sekian terima kasih.

P/S: Sila salin cepat sebelum blog aku ni membintangkan nombor-nombor PA aku yang tertera. Lalalalalala.

57 Response to "BoLeH ToLoNG JaWaB TaK?"

  1. me says:
    August 10, 2009 at 10:10 PM

    wah wah wah

    ko memang pandai memancing pengundi ngan persoalan-persoalan yg panas gitew kueng kueng ....

  2. fitriah says:
    August 10, 2009 at 10:38 PM

    sume betul

  3. CikYana(",) says:
    August 10, 2009 at 10:42 PM

    sume perkara diatas betul

  4. Firol says:
    August 10, 2009 at 10:47 PM

    masng2 la ni..susah mau cerita...

  5. Anis Mohd says:
    August 10, 2009 at 10:48 PM

    soalan 1 kelakar.
    dah tulis jelas2 perkataan MENCINTAI SESEORANG SEPENUH JIWA RAGA , nak expect pe lg ?

    number 2 tu , tgk org gak ar..

    laki n pmpn kwn rpt ?
    uhm .. jwpn play safe , tgk org r.

    klo dah kawen , kenal ngan seorang yg cntik ala2 miss world ,rasa nya , bila balik rumah je , bini baling lesung lahh .. hahaa

    tak abes2 number PA tuh .
    buh la number KFC ke , kedai2 delivery mknn ke ..

  6. yoro okino says:
    August 10, 2009 at 10:57 PM

    nak jawab satu jer..
    orng ckp laki ngn pompuan xleh jadi member baik..aku rasa ader betul nyer gakkk...huhuhuhu

  7. oranglidi says:
    August 10, 2009 at 11:01 PM

    woii!.. lame x dgr brita

    wa malas cakap banyak. lu bila nak kawen? ke dah?

  8. Cik Skaf says:
    August 10, 2009 at 11:07 PM

    hahaha.. tergelak sy.
    - sy mmg x boleh dan x akan lupa cinta hati sy.

    Semua soalan, jawapan - memang betul.

    sy ada soalan utk awak. 1 aje.
    - Benarkah pasangan yang pernah bercinta/b'kasih-sayang/berkahwin, kemudian putus, dan selepas itu mereka boleh menjadi kawan yg baik kerana mereka lebih memahami dan x terbeban dgn apa2 komitmen?

  9. TerubukMasin says:
    August 10, 2009 at 11:14 PM

    gua tlg jwb..

    soalan 1&2 (atas sekali): gua bkn ppuan..tk tau jwpnnya..

    soalan 1&2 (bwh) : gua tk tau..gua blom kawen..

    kihkihkih..lu siap ada PA ekk..

  10. enyheartsdiamond says:
    August 10, 2009 at 11:16 PM

    1. saya!!!

    2. tidak!!!

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    1. x betol!!!

    2. sy perempuan itu;)hakhahahaaaa...

  11. ber_uwang says:
    August 10, 2009 at 11:16 PM

    cinta suci tak memilih rupa tapi cinta nafsu akan memandang kecantian rupa.. sendiri yang menentukan...


    PA tu lelaki ke perempuan...nak ayat ni..( keluar tanduk dah)

  12. SasHa Lee says:
    August 10, 2009 at 11:27 PM

    No komen..ngeh2..;))

    Aku nak joiiin giii Kuantan!!!!;))

  13. Cik Skaf says:
    August 10, 2009 at 11:37 PM
    This comment has been removed by the author.
  14. Cik Skaf says:
    August 10, 2009 at 11:39 PM

    eH, nak buat pembetulan sikit, jawapan semua betul itu utk 2 soalan di atas.

    Utk 2 soalan yg di bawah
    1) X benar. Bukan semata2 sebab akan jatuh cinta, tp syariat yg mebataskan pergaulan lelaki dan ppuan .. :) hehe, jika dibolehkan, sy pk tak menjadi masalah. Cinta tak mudah dtg, dan bukan semua yg dinamakan kawan boleh kita rasa cinta, sayang mungkin :P

    2) x benar. Kecuali bagi lelaki yg cintanya hanya pada kecantikan perempuan, Maka setiap kali ada yang lebih cantik dari yg sebelumnya, dia mudah beralih rasa. :P

  15. joegrimjow says:
    August 10, 2009 at 11:46 PM

    tau sowang ngah single
    nak?

  16. << s| tED| >> says:
    August 10, 2009 at 11:51 PM

    soalan kes 1
    1. yg ini aku x setuju. x semua kot.. bagi aku boleh. tapi mengambil masa yg lama. tak de lah sampai seumur hidup..

    2. bukan masalah masa belajar atau sudah bekerja.. sebab utama.. masa belajar dah sah2 lah zaman remaja.. jiwa muda.. berkasih selagi ada.. bila dah bekerja pula.. sah2 lah umur dah matang.. dah fikir masa dpn. zaman2 enjoy dah berlalu..

    kes 2
    1. tak juga. aku tak setuju. kalau amcam tu lelaki kawan dengan lelaki. perempuan dgn perempuan je lah yek?? tak! semuanya bergantung pada hati dan niat.

    2. ini soalan untuk org lelaki ke? bg aku aku nak jawab.. mana kucing yg tolak ikan.. la la la la...

    sekian. TQ

  17. mamai says:
    August 10, 2009 at 11:55 PM

    jawapan nlo komen boleh tak...

    1. aku tak setuju...apa nak di sedih cinta pertama yang tak berjaya...ada banyak lagi pilihan

    2.mungkin juga pasal masa belajar mereka tak pandai nak fikir dah ada kerjaya baru nak terpikir...tapi ada juga yang tak reti nak pikir

    3. bab nie susah sikit pasal melibatkan perasaan...secara kasarnya manusia tu dijadikan berpasangan...

    4.tak salah, sebab masih lagi ada kuota dan masih boleh berlaku adil...pasti ada yang hentam aku yang ini

  18. aien~s corner says:
    August 11, 2009 at 12:05 AM

    xsume pmpn cm 2.. ikut indvidu..

  19. DaliaLiyana says:
    August 11, 2009 at 12:09 AM

    ok bro..meh dalia nak jwb ni...hehhehe...cam pandai je...diri sndiri pun out...lallala..

    1)betul...sbb pompuan ni setia dan name pun dah mencintai sepenuh raga..lebih2 lagi kalau 1st luv tu memenuhi semua kriteria yg diidamkan...chewahhh...hehhe... (ok tak jwpn dalia ni bro...)

    2)betul...sbb bg dalia, perempuan ni mementingkan FUTURE..org kata FUTURISTIK...BUKAN MATERIALISTIK! lagipun dalam Islam pun suh cari yg sekufu kan??

    3)yg ni bergtg bro...boleh je nak kwn asal tau batas2 nye..takkan la P tak leh kawan ngn L dan L tak leh kwn ngn P...cam mereng je bunyinyer...tp tak dinafikan ade kemungkinan perasaan tu boleh wujud..kalau single berkwn ngn single dan pastu suka..ok la ...tapi kalau dah kwin tu..lu pikir la sendiri...

    4)ni tak leh jwb..sbb dalia lum kawin..hikhikhik....bagi laluan kat akak2..abang2..pakcik2...dan makcik2 la jwb soalan ni...

    SEKIAN TERIMA KASIH

  20. DaliaLiyana says:
    August 11, 2009 at 12:09 AM

    ok bro..meh dalia nak jwb ni...hehhehe...cam pandai je...diri sndiri pun out...lallala..

    1)betul...sbb pompuan ni setia dan name pun dah mencintai sepenuh raga..lebih2 lagi kalau 1st luv tu memenuhi semua kriteria yg diidamkan...chewahhh...hehhe... (ok tak jwpn dalia ni bro...)

    2)betul...sbb bg dalia, perempuan ni mementingkan FUTURE..org kata FUTURISTIK...BUKAN MATERIALISTIK! lagipun dalam Islam pun suh cari yg sekufu kan??

    3)yg ni bergtg bro...boleh je nak kwn asal tau batas2 nye..takkan la P tak leh kawan ngn L dan L tak leh kwn ngn P...cam mereng je bunyinyer...tp tak dinafikan ade kemungkinan perasaan tu boleh wujud..kalau single berkwn ngn single dan pastu suka..ok la ...tapi kalau dah kwin tu..lu pikir la sendiri...

    4)ni tak leh jwb..sbb dalia lum kawin..hikhikhik....bagi laluan kat akak2..abang2..pakcik2...dan makcik2 la jwb soalan ni...

    SEKIAN TERIMA KASIH

  21. DaliaLiyana says:
    August 11, 2009 at 12:10 AM

    dalia rase ni la KOMEN terpajng yg dalia penah bg semenjak menjadi blogger..hikhikhk....

  22. miSs siv says:
    August 11, 2009 at 12:29 AM

    ehem~
    1. bukan pompuan je..laki pun same..tp rase nye mcm lelaki yg lagi susah nk lupekan 1st luve diorg..knp?sbb bg org, pmpn nie hati lembut..lame2 mesty bley trime org laen..yg pasal lupe tuh, kite mmg x kan pena lupe..sbb tu sume kngan..kan?

    2.ade yg x kesah..depends ah..cth kal0 gaji bini lebey dari laki..selal0 nye bini x kesah..tp tak0t laki tu yg x selesa..laki kan ego~~ =p sbb tu ade yg cari laki yg mesty lebey dari diri die sndiri..=p

    part II

    1. erm..ade yg pena ckp, xde istilah 'kawan baek' antare laki n pmpuan..sbb...same ade laki yg fall in lurve @ sebaliknye..huhu

    2. kal0 rase2 nk jd neo dlm matrix [aksi mengelak dari terkena pinggan], try ah~

    uhh panjang nye~~~
    =p

  23. sha89 says:
    August 11, 2009 at 12:39 AM

    hoo bnyk persoaln kat sni hehe...

    nk jwb soaln~

    1. betul. aku pun ade knl beberapa org yg xleh lupekn cinta pertama dieorg...

    2. ni pun ade betulnye. sbb masa belajar lebih difokus kpda belajar sebab tu xkesah kwn dgn sape2 pun.. tp bila dh bekerjaya, kna pkir masa dpn :)

    3. terpulang. ade org boleh berkwn rapat dgn laki/perempuan tnpa wujud prasaan cinta. Ade jgak yg memilih x terlalu rapat dgn laki/prmpuan sbb tkut jtuh cinta. Kena pndai kawal prasaan~

    4. klau aku lelaki, mybe aku akn jtuh cinta dgn perempuan yg meminati aku tu. Tp klau aku dh kawen, kenalah setia beb... brtepuk sebelah tgn xkn berbunyi~

    ok...abis mnjwb~ hehe :)

  24. miss GAZA says:
    August 11, 2009 at 12:43 AM

    soalan utk org dewasa ni.
    dan diriku masih kecil lagi..
    so xleh nak tolong jawab.
    ngehngehngeh
    =P

  25. era_zierah says:
    August 11, 2009 at 2:36 AM

    ok aku nak jwb k..
    1)aah mmg betul..betul sesgt.kalo skali die da syg n cinta kat org 2,die akn syg sepenuh hati die..

    2)ni leh dkate kan tol la gak..tp depend la pd individu 2

    yg psl laki lak
    1) betul betul betul =)
    2)tipu la kalo kate x de perasaan cinta kat miss world ms 2..name pon miss world ..
    da la lawa...

  26. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    August 11, 2009 at 8:47 AM

    1: pompuan dah sayang mmg akan sayang bebetul punyaaaarr... takkan sayang tak betul pulak... :P

    2: yup.. betol jugak... sebab masa belajar maaa.... huhuhu bila dah keja.. kena la tgk kerja mcm mana... laki tuh boleh terima ke lau pompuan lebih dari laki.. lagik manyak mau pikirr oooo bila tak kapel kapel time u dulu kalau pompuan nieh...

    3: boleh rapat... tp kena sedar status memasing.. jgn dibuai perasaan.. sebab syaitan selalu jadik org ke3 kalau 2 org dok bersama... so... rpat boleh tp kena sedar dri laaaa....

    4: dlm kes nie.. kawen dah .. pas tuh pompan chantek kata suka... emmm patut saya takder hak nak jawab sebab soklan nie patut laki yg jawab tp saya pedulik hapa.. nak jawab jugak....
    back to empunya diri balik..
    kena ingat dah ada bini kat umah..
    wlau secantik mana pompuan dtg kata suka ke fall in love ke.. kena ingat isteri.. apa salah dia sampaikan lelaki itu nak menduakan bini nyer... kesian bini... sendrik pikir laa.. nak carik masalah buat apaaa???
    haiiyaaa

    owwhh abess dah??

    ok la.. sekian dari kawan tadika...
    :D

  27. patungcendana says:
    August 11, 2009 at 9:25 AM

    ok...

    part 1

    1 yes 2 no

    part 2

    1 tak betul 2 tak tahu...

    there you go mr grunge...:-D

  28. Anak Gemilang says:
    August 11, 2009 at 9:46 AM

    adoi2.. byk psoalan ni..
    nk jwb yang mana ne.. huhu...
    adui2.. tp.. ora jwb ckit2 la yer..
    herm.. soal hati mmg sush.. sbb hati prmpuan ni.. satu jer. hihi. btul2.. ini pengkuan ekslusif. hati prmpmuna.. klu mmg dh dkunci... klu kunci tu hilang. mmg ssuh nk dpt duplicte yang sbjik.. x smnis dan x shgt yang pertama. eiks. *pa pya ayt*
    haha,,,
    tp.. x tau la. klu nk dpkan sgt.. lain org lain rgm.. tp.. btul2.. klu yang dh kwen tu.. jgn la cari yang single mingle.. sbb ape?sift lelaki.. mmg lumrah x cukup 1.. kononnya. ikut snh nabi.. pe kes. klu yg single.. xpa.. erm.. klu yang dh khwn tu. amalkn 4T
    TERINGIN TAPI TAK TERGAMAK
    TPI... itu soal hati.. kte x tau..ingt la dengan isteri dan anak2.. berpuas hati lah dan bersyukurlah wahai kaum adam..
    *maaf.. ketrlaluan ke??*
    erm.. x tau la.. ikut taste gk la nk cri pasangn hidup kut..
    sbb ape.. klu adam yang kte cri tu.. serasi. ok la.
    tp..klu x ok. kte x tau la.
    sbb ini melibtkn soal masa hdpn..
    zaman globalisasi mmg bgtu.. bukan matearilistk..
    kita nk.. org yang hdp smti ngn kita. adlaah org yang mmpu bg kkautn fzikl dan mentl.. klu dia sndri. x mmpu nk bdri kukuh.. cmana nk didk org len plak..
    tpuk dada.. tya minda..
    *salam ziarah dan slmpt pg grunge*
    hehe..

  29. lili11 says:
    August 11, 2009 at 10:30 AM

    Alaa ... tak sempat salin ler. Apa la ko ni!
    Anyway, kalau dah kawin tak digalakkan rapat ngan lelain jantina bukan takut jatuh cinta tp takut fitnah. Tak bek lah! Penyakit jangan dicari ...

  30. chipsmore says:
    August 11, 2009 at 10:47 AM

    1. Betul ke perempuan ni, bila sudah mencintai seseorang sepenuh jiwa dan raganya, adalah amat susah untuk melupakan orang tersebut?

    ye...sy amat setuju ngn soalan ni...dan jawapan sy adalah YA!
    perempuan kalo da syg sgt2x kat sorang laki ni...even laki tu wat salah camne pon..dy still lg ley maafkan n trime laki 2...


    p/s: berdasarkan pengalaman ;)

  31. Ivy Metaga says:
    August 11, 2009 at 10:56 AM

    hehehe..itu bergantung pada setiap orang masing2

    kalo kawan u tu single, dan u juga single, apa kata u tackle dia lalalaalallaaaa

    larikkkkkk!!!!!!!

  32. GRuNGe says:
    August 11, 2009 at 1:00 PM

    Wahhhhhh, giler banyak jawapan-jawapan. Terima kasih kerana respond anda.

    Erk, topic makin panas, mamai, aku rasa jawapan ko tu memang ada betulnya, quota masih ada meh (konpim kena bantai gak aku ni).

  33. NuR says:
    August 11, 2009 at 1:06 PM

    panjang bebenor soklannyer incik grunge..

    emm...

    1. rasanya ye tu kalo yg menyakitkan hati diaorg la.. tapi actually it depends to the person.

    2. ada benar ada salah

    3. emm..tak kenal maka tak cinta. tapi tak semestinya tak leh kawan rapat. kawan tetap kawan

    4. huhu.. kena babab lelaki itu... bro mamai dgn incik grunge la nih...hikhik!


    emm...
    rasanya nur tak membantu incik grunge dgn jawapan ni tapi mengusutkan lagi ada la kot.

    lalalalaala

    =)

  34. rathiqah azmira rosli says:
    August 11, 2009 at 2:18 PM

    mmg pon,perempuan kalau dah syg susah nak lupe kot.


    laki ngan perempuan sye rasa susahlah kita nak terima istilah kawan baik,coz lama2 salah sorang pasti akan simpan perasaan.


    and kalau yang dah kawen tuh,sye rasa tak perlu la menggatal nak kawan baik dan rapat ngan org single coz macam2 leh berlaku t.berkawan baiklah ngan isteri anda.


    hehehehe...poyo lak tulih panjang:D

  35. AiE bAhRi says:
    August 11, 2009 at 2:28 PM

    Soalan yang berbunyi sebegini...

    "Betul ke perempuan ni, bila sudah mencintai seseorang sepenuh jiwa dan raganya, adalah amat susah untuk melupakan orang tersebut? (Sesungguhnya aku kenal beberapa orang yang masih belum mampu melupakan cinta hati mereka)."

    Jawapannya : pada pemerhatian saya betul kot sbb perempuan susah nk lupakan lelaki yg pernah ada dalam hatinya lebih2 lagi yg pertama..

    Sbb tu bertuah kalau dapat mencintai wanita yg belum pernah bercinta mana2 lelaki keran dia akan menyayangi kita sepenuh hati tapi kita sebagai lelaki jangan ambil kesempatan ini atas peluang yang ada.

  36. AiE bAhRi says:
    August 11, 2009 at 2:29 PM

    Lupa nk pesan..
    bang..bila sampai kuantan makan bayak2 nnti..lalala~~~

  37. joegrimjow says:
    August 11, 2009 at 3:25 PM

    umo bape?
    33 keatas boley la
    hehe

  38. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    August 11, 2009 at 5:29 PM

    ..Cinta yg slalu susah nak lupa slalunya cinta pertama. U pun macam tu kan, i ingat lagi u penah buat entri untuk 1st love u. Jadi bukan perempuan jer la kan susah nak lupa cinta hati dorang.

    ..Kalau dah kata cinta tak mengenal usia, tak mengenal rupa, tak mengenal harta, jadi mungkin bukan semua perempuan fikir camtu kot.

    ..Boleh kot kawan rapat antara lelaki dengan perempuan tapi susah kot nak kekalkan status kawan rapat tuh.

    ..Yang miss world tu pun 1, knape laki orang jugak die nak padahal ada jer yg bujang mcm encik grunge huhuh.

  39. anak laut says:
    August 11, 2009 at 6:49 PM

    salam..bro,

    1. betul...anaklaut setuju..

    2. tak semestinya..

    - mungkin juga..tapi tak semestinya..

    - dah kwin tu janganlah buat hal lagi bro..tumpukan pada yang satu.:)) tapi kalau dah jodoh terima saja..:)

  40. Masy says:
    August 11, 2009 at 8:46 PM

    Dalam masa borak-borak maka keluarlah satu kenyataan aku dekat dia yang sekiranya dia tidak berjumpa dengan jejaka idaman atau seseorang yang boleh memahami dia, maka dia akan terus memikirkan ex dia dan akan menumpukan perhatiannya pada kerja, hilang minat pada lelaki dan akan menjadi career women yang tidak akan mementingkan perhubungan dan tidak percaya pada perkahwinan.

    ko bkn ckp kat aku kan? hehehe.

  41. noor afzan says:
    August 11, 2009 at 9:10 PM

    salam ziarah bro grunge..
    saya dapat link from cikyana nye blog..

    k,
    soalan 1..

    ye, kalau dah terlalu cinta mmg susah nak lupakan tapi hidup mesti diteruskan..
    jgn lupakan tapi jadikan ia kenangan..
    cintakan sesuatu mesti kerana yang Esa..
    ada hikmah disebalik perpisahan..
    akan jumpa cinta yang much2 better~
    mungkin?

    soalan 2..
    x betul..
    sebab saya jumpa BF masa belajar..
    bile dah berkerjaya dah x de masa nak mencari cinta lain..busy oo~


    soalan 1..
    betul..
    nak kawan boleh..
    tapi berbatas..
    kalau baek sangat tuh ada 'makna' lain..

    soalan 2..
    x betul..
    kecuali cintakan fizikal dan kecantikan sahaja~
    mmg bile2 masapun boleh beralih..
    macam lalang ditiup angin gitu~

  42. lili11 says:
    August 11, 2009 at 9:16 PM

    Apa kuota2 ... bantai kang!!

  43. Nadd says:
    August 11, 2009 at 9:27 PM

    grunge,
    tanda kah itu?

  44. HanaKimi says:
    August 11, 2009 at 11:38 PM

    Saya No Comment!!
    (Wakahkah..ala2 statement artis lak:))

  45. pariChantek says:
    August 12, 2009 at 4:25 AM

    sekarang u buat summary base on all comments, byk sgt comment xlarat nk baca. nak summary je.hehe

  46. nuyu farhan says:
    August 12, 2009 at 5:16 AM

    rasa cam banyak je jawapan die: betul! hehe

    alang2 mari ganu tu, bakpo tak mari jalan kat U kawe nyoh?
    hohoo :p

  47. DilOt says:
    August 12, 2009 at 10:00 AM

    quota masih ada meh....yg ni aku tak setuju....meh sekali aku nak bantai gak...manyak cantik...emo ni emo...muahaha.....

  48. oranglidi says:
    August 12, 2009 at 10:39 AM

    pergh! komen2 menarik daripada polower lu.. dah macam komen2 kat blog che det pun ada.. wa salute!

  49. najwa hazirah halmi says:
    August 12, 2009 at 7:11 PM

    ehem2...
    wa baru pollow anda bro..
    maap sgt ketinggalan....
    =)

    erm...
    mmg attract nk jwb semuer persoalan nyh....

    soklan 1st..
    harosla susah nk luper!!!! namer pon menyayangi sepenoh jiwa dan raga kowt!!!klu wa pon, lagi2 klu hbgn tuh sgt bermakner n amat bersungguh2..

    soklan 2nd..
    erm...klu bagi wa sendiri, wa kisah...
    sebab wa jnis klu kiter dah bkwan ngn org tuh n nmpak dy bersungguh2, wa jnis setia....
    means klu dh jumper org yg sesuai even wa msih blaja..wa ttp go on ngn si dia jer...insyaallah xkan cari laen..amin...!=)

    soklan 3rd...
    agak ar...
    kdg2 klu pompuan tuh xraser lby dari kwn, laki plak yg raser cmtuh..
    tp, klu prinsip wa, kwn is kwn, cinta is cinta....=)

    soklan 4th...
    aha....yg nyh bergantung pader org tuh ar..klu dy setia n syg kat is3 dy..xkan pandang yg laen ar!!
    ( smbil berdoa bakal suami wa nnti setia pd wa... hehe )

    arap2 semuer jwpn wa menepati soklan2 bro....

  50. Att Ashburn says:
    August 12, 2009 at 9:17 PM

    soalan 1: time will heal all wound..tp cinta eh susah nak ck..

    2: betul la sgt..

    soklan 1 balik: boleh je kawN rpt..sy ade je kwn rpt

    2: ntahlah..haha..soklan utk laki kn

  51. GRuNGe says:
    August 12, 2009 at 9:37 PM

    Erk, terima kasih atas soalan tu. Aler, aku wat soalan ni nak tanya jer. Bukan ada niat apa pun. Rilex, jangan marah-marah kay.

    Dekat blog aku ni, tak akan ada soalan dan pendapat yang salah. Semua pendapat adalah betul belaka selagi tidak melanggar hukum syarak.

    Erk, kahwin 4 pun tak melanggar hukum syarak kan. :P

  52. noor afzan says:
    August 12, 2009 at 10:16 PM

    amboi~
    x salah kawen 4 tapi MAMPU ke?

  53. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 13, 2009 at 7:16 PM

    Semuanya terpulang pd individu itu sendiri.. tepuk dada tnye iman.. :)

    p/s: kamu sorry x reply sms.. sy demam la but not h1n1 k.. x gi secret recipe lg..

  54. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 13, 2009 at 7:17 PM

    sy kwn dgn semua org.. x kisah la dia dh kwin ke single.. tp sume 2 ada batasnya.. yg dh kwin 2 jgn nk ngade2 plak.. ingtlh insan tersyg..

    * pesanan ikhlas penaja.. :p

  55. Intan Ismail says:
    August 14, 2009 at 12:52 PM

    satu jek aku nk cakap
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .


    CELAKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    aahhahaahha

  56. d|n says:
    August 16, 2009 at 8:26 PM

    btul btul btul..
    macam ipin x??hehe

  57. 日月神教-任我行 says:
    May 9, 2010 at 11:56 PM

    走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室