BaCaLaH (TaK Tau NaK LeTaK TaJuK aPa)

Dalam kehidupan kita, dapatkah kita lari dari: -

1. Sikap pilih kasih.

Aku rasa, sikap pilih kasih ni merupakan sesuatu yang semulajadi ada dalam diri kita. Dalam kawan-kawan kita, pasti akan ada kawan yang paling kita sayang dan rapat. So, we call them our best friend. Dalam keluarga, kita pasti sama ada menyayangi ibu atau bapa kita lebih dari satu lagi. Event dalam adik beradik kita pun, mesti ada seorang kakak atau abang yang kita selesa mengadu atau ada antara adik-adik kita yang lebih rapat dengan kita berbanding yang lain. Mungkin ramai yang akan menyangkal kenyataan aku ini, tapi, aku still rasa yang setiap individu punyai perasaan ini.

Dalam pekerjaan kita juga, sikap ini tidak akan lari. Kita pasti mempunya seorang bos yang kita suka (mungkin sebab dia bos yang tidak marah-marah pada kita, bos yang hensem mahupun bos yang suka belanja kita). Sekiranya kita bos juga, kita pasti akan mempunyai pekerja yang kita sayang dan suka (mungkin kerana secretary itu cun dan body bergetah, pandai buat kerja dan tidak melawan kata). Event, sekiranya kita sebagai cikgu, pasti akan ada murid-murid yang kita beri perhatian lebih. Bukankah ini semua tetap dipanggil pilih kasih?

2. Adakah kita bersih dari gejala pemberian dan memberi?

Kita mungkin rasa diri kita bersih. Tapi betul ke kita betul-betul bersih? Aku merasakan diri aku sendiri tidak bersih. Setiap kali aku membuat audit, pasti ada General Manager atau Store Manager yang akan bawak kita orang pergi makan. Walaupun nampak seperti tidak ada apa, tapi bila difikirkan, bila diberi treatment sebegini, kita pasti akan mempunyai persepsi yang baik terhadap orang tersebut. Ini sekaligus akan memberi impact terhadap kerja walaupun aku selalu beranggapan "time dia belanja, aku makan jer, tapi time present findings, aku belasah je". Ni contoh yang aku dapat beri pada pekerjaan aku.

Okies, mari aku beri contoh lain. Ramai di antara kita di Malaysia ni beranggapan apabila ditahan oleh polis, sekiranya kita melakukan kesalahan yang kecil, kita boleh meloloskan diri dengan memberi sedikit duit kopi. Jadi, bukankah sekiranya kita memberi duit kopi merupakan gejala memberi? Adakah anda ada terlibat dengan gejala ini? Sekiranya ada, bolehkah anda dikira bersih?

Lagi satu, bila kita meniaga, kadang-kadang kita secara ikhlasnya mengajak banker, ataupun orang yang kita jumpa itu minum dan makan. Pada kita, ianya sesuatu yang casual. Tapi, tidak kah kita terfikir yang itu juga merupakan gejala memberi?


Okies. Aku akan stop entry aku yang agak serius ini. Tapi sebelum itu, aku mahu kalian fikirkan apa yang aku tuliskan di atas. Mungkin apa yang aku tulis, salah, kerana penulisan ku ini bukan berdasar fakta dan aku menulis dari my point of view. View aku masih lagi terhad, masih belum boleh dapat helikopter view. Jadi, mungkin kalian semua ingin berkongsi pengalaman dan pendapat korang.

46 Response to "BaCaLaH (TaK Tau NaK LeTaK TaJuK aPa)"

  1. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 13, 2009 at 11:09 PM

    Bab pilih kasih ni mmg wujud pn.. kt dlm family sy pn ada.. cthnya.. adik rapat dgn mama.. sy plak nk dgn papa.. klu mntk pape kt mama, comfirm x dpt pnye.. lbih kurg cmtulh.. bkn stakat kt umah, kt mn2 wujud perasaan ni.. smpi rosyam nor pn wat cte pilih kasih kt tv2.. lalala~

  2. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 13, 2009 at 11:11 PM

    adakah dlm konsep pemberi & penerima ini dikategorikn sbg rasuah?? klu sekadar sje2 ok la.. klu disbbkn atas faktor kepentingan yg * tettt*, sila jauhkan..

  3. imHepPie says:
    August 13, 2009 at 11:11 PM

    erkk..camtuh huhu xmo ar jadik org dewasa..huuuu

    dlu my chekgu pon ada gak ar pileh kaseh..ada ke ngan dak laki baek gila akan tatapi ngan dak pompuan huhh xkuasa den nak layan...hadoyai..tensen2...pe kes??

  4. fitriah says:
    August 13, 2009 at 11:15 PM

    bese la pilih kasih..

    lalalala

  5. ░♥si lampu neon♥░ says:
    August 13, 2009 at 11:20 PM

    biar keje kite halal beb. kang kene soal lak kat akhirat sok..aku pon takut gak bende2 ceni.

    entri ko agak siyes do.

    jeng3x!!BPR!!!!

  6. puspawarna says:
    August 13, 2009 at 11:34 PM

    huhu....
    mmg pon kn skng ni, nk lpas dri 1 mslah 2, kdg2 gne ngan duit jerr...
    kdg2 skng ni boley kire mcm, spe yg ader duit, mcm ley wt...
    soe yg x dek duit, teraniayerr laa sket....
    so, pkir2kn & slamat beramal....

  7. mamai says:
    August 13, 2009 at 11:36 PM

    dalam kehidupan nie memang kita tidak dapat lari dari semua itu..pilih kasih mmg kerap berlaku walau kita tak menggaku...

    memberi tu adakalanya ada niat tersembunyi....walau di bibir ikhlas pada sipemneri..

    ada orang mintak kau adjust report ker

  8. Fia Batrisya says:
    August 13, 2009 at 11:42 PM

    salam GRuNGe..
    singgah lagi..
    hehe:P


    hmm yela..
    kadang2 fia sendiri x lari dari sikap pilih kasih nie..

    adeyy..~
    ku hanya manusia biasa..
    tp bila org lain pilih kasih kita nak sedih nak marah..
    huhu..

    moga kita muhasabah diri~
    thanks jenguk ke blog ku..

    walau di mana anda berada en. GRuNGE, take care..:)

  9. GRuNGe says:
    August 13, 2009 at 11:44 PM

    ViP Flora: So yang no 1 tu memang tak boleh lari yea?

    Bagai mana dengan no 2? Biasanya, bila memberi, walaupun kata tiada kepentingan, bila kita yang menerima rasa ada kepentingan, tak ke seolah "ialah, kau belanja aku makan, nanti aku fikirkan"?

    Imheppie: Wakakaka, masih tak dewasa ke cikgu? :P

    Fitriah: Pilihlah daku, jadi kekasihmu pun ada gak kan. Lalalalala.

    Si Lampu Neon: Aku dah lama siut tak wat entry serius dan berat.

    Puspawarna: Betul, tujuan entry ini ditulis untuk orang yang baca fikir-fikirkan.

    Mamai: Menarik ayat kau yang ni "memberi tu adakalanya ada niat tersembunyi....walau di bibir ikhlas pada sipemberi.." Perkara macam ni agak lumrah la kan.

    Sebenarnya, ada yang mintak tolong markah dia orang, walaupun tak cakap secara direct, tapi aku leh tangkap maksudnya tu.

  10. GRuNGe says:
    August 13, 2009 at 11:44 PM

    Fia: Betul, kita hanya manusia biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan.

  11. << s| tED| >> says:
    August 13, 2009 at 11:46 PM

    kadang2 kita rasa kita bersih dr segala pemberian ni.. tp cuba fikir2 balik.. kalau x banyak pun.. sikit mesti dah terambil..

    pilih kasih?? itu dah biasa!!

  12. Anis Mohd says:
    August 14, 2009 at 12:07 AM

    pilih kasih ?
    wuhuu ..
    normal la tu.

    bkn memberi lbh baik dr meneriman ke ? hahaaa

  13. oranglidi says:
    August 14, 2009 at 12:29 AM

    hahaha.. tak dapat disangkal lagi..

  14. AiE bAhRi says:
    August 14, 2009 at 12:58 AM

    Sikap pilh kasih tu mmg ada dan wujud dalam diri manusia. walaupun ia tak nmpak tapi ia tetap ada.

    Dan ttg isu memberi tu, jika ianya positif, anggaplah ia satu sedekah dan amal jariah tapi jika ada niat di sebalik pemberian itu, hanya Allah yang menilai...

  15. ber_uwang says:
    August 14, 2009 at 1:06 AM

    kalau tak pilih kasih tak cukup nak bagi semua....

  16. enyheartsdiamond says:
    August 14, 2009 at 1:16 AM

    papa syg i lg dr adik perempuan i..

  17. DaliaLiyana says:
    August 14, 2009 at 1:22 AM

    bg dalia kan bro...ape2 pun nawaitu...kalau org bagi..amik je la...tul tak?? org kata rezeki jgn ditolak..tp hati sendiri mau ingatla...

  18. DaliaLiyana says:
    August 14, 2009 at 1:22 AM

    bg dalia kan bro...ape2 pun nawaitu...kalau org bagi..amik je la...tul tak?? org kata rezeki jgn ditolak..tp hati sendiri mau ingatla...

  19. k.e.r.i. says:
    August 14, 2009 at 2:20 AM

    itu lah yang membezakan kita dengan robot.

  20. Idalara says:
    August 14, 2009 at 2:28 AM

    dalam hal pilih kasih jika boleh elakkan pada anak2..kesian jika ada antara kita amlkan sikap ni pd anak2..

  21. Idalara says:
    August 14, 2009 at 2:30 AM

    masa kecik kak ida rasa abah kak ida pilih kasih..lebihkan adik2..bila besar baru tahu..sbb adik2 msh kecil..dan kita pernah dilayan mcmtu juga masa kita kecik..so tu bukan pilih kasih.

  22. yoro okino says:
    August 14, 2009 at 3:31 AM

    lumrah manusia laa...
    wat baik jer laa ngn sume orng
    kasi orng pilih kasih kn kiter..huhu

  23. miss GAZA says:
    August 14, 2009 at 4:30 AM

    stuju dgn kamu bro..
    tidak dapat tidak mmg kta kadang2 terpilih kasih juge..
    hurm..

  24. blueCITY says:
    August 14, 2009 at 7:57 AM

    salam grunge..

    yup, betul3x...

    birU lebih sayang mak dari ayah. tapi dlm tjawab sebagai anak, mereka sama2 biru ambil berat.

    biru juga lebih rapat dgn 3 adik badik pempuan dari adik2 badik laki dan lain2, semua nya da sebab.

    dlm kerja harian juga.
    kita manusia yg lemah dan berdosa kan.

    ps:
    grunge, birU tak online seminggu ketika di kemaman. bukan apa, masa disana sgt berharga buat birU. masa tu biru habiskan utk mak dan family. temankan mak g hemodialisis, bincang ngan adik badik pasal family , dll.
    sori ya wak, mayb next time. hehheh
    biru dikemaman jer. nanti biru wat n3 pasal tu okis. =)

  25. Alwanieyusoff says:
    August 14, 2009 at 10:52 AM

    pilih kasih..
    kasih pilih..
    pilih kasih..
    kasih pilih..
    pilih kasih..
    kasih pilih..

  26. patungcendana says:
    August 14, 2009 at 11:19 AM

    terpulang pada individu...

  27. Ivy Metaga says:
    August 14, 2009 at 1:12 PM

    sifat itu mmg ada dalam diri setiap manusia, kalo org tu kata tidak, tu tipu hehehe...

  28. rathiqah azmira rosli says:
    August 14, 2009 at 1:23 PM

    sebagai manusia,kita tak maksum.so macam2 boleh berlaku atas kekhilafan kita sendiri.

    :)

  29. lionteen says:
    August 14, 2009 at 4:32 PM

    pilih kasih???
    xsuke..
    n xadil.

  30. lionteen says:
    August 14, 2009 at 4:33 PM

    pilih kasih???
    xadil..

  31. lili11 says:
    August 14, 2009 at 5:14 PM

    Manusia tak perfect ...

    Wuih ... haku pun nak kasi ko something gak! Duit raya! Nak?
    Jemput ke blog ku yer ...

    Precious
    See you

  32. terrarosa says:
    August 14, 2009 at 5:17 PM

    memang ada cikgu2 yang pilih kasih dek kerana rupa atau kepandaian pelajar mereka , rasa nak lempang pun ada cikgu2 gini, sebab mereka masih tak dapat aplikasi psikologi pendidikan yang rata - rata dah tahu...
    kenapa aku ter'emosi ?
    sebab aku juga seorang guru dan masa kecik2 dulu aku ni hitam la jugak hahahaaa

    sebagai pegawai kerajaan, aku tiada hak langsung untuk memilih Boss , apatah lagi jawatan Boss itu kerap juga bertukar , aku pernah kerja dengan 7 orang Boss, memang ada Boss yang digemari , tetapi untuk berkerja dengan aman , tak ada la pulak aku pilih kasih , sampai tak nak buat kerja untuk mana - mana Boss, lagipun boleh ke nak pilih kerja ? nak kena buang kerja ke ? jadi apa yang penting (selain kerjaaa..sama - wonderpets), adalah cara kita menanggani kelemahan Boss yang sudah tentu ada kekurangan masing - masing sebagai manusia biasa....

    fuhh... tiada ke hadiah untuk komen terpanjang wei...
    kikikii...
    aku follow blog ngko deh

  33. oranglidi says:
    August 14, 2009 at 5:18 PM

    terra terra.. hehe

  34. HanaKimi says:
    August 14, 2009 at 5:21 PM

    Saya Anti Rasuah!!
    (wakahkah..poyo giler statement ini yeer)
    tapi kl "org berkenaan" blanja makan, makan sajeerrr!!
    hehe!!

  35. kimisai says:
    August 14, 2009 at 8:43 PM

    kalau gua tengok pilih kasih tv2..hahaha

  36. noor afzan says:
    August 14, 2009 at 9:52 PM

    yup..dua2 point yang awak bagi tu mmg susah nak lari sekarang..
    kite cume kena usaha untuk jaga diri kite betul2..
    kalau x bersihpun at least jadi la sebersih yang mungkin..

  37. GRuNGe says:
    August 15, 2009 at 1:02 AM

    Tedi: Hehehe, aku menulis article ni pun sebab aku rasa tak bersih dan aku rasa aku ni pilih kasih.

    Anis Mohd: Memang perkara normal kan, jadi bila kita tidak dipilih tu, adakah kita dapat terima perkara tu dengan adilnya? Sedangkan, kita sendiri pilih kasi.

    Memberi lebih baik dari menerima. Bahaya ayat tu.

    Oranglidi: Wuits kembarku, aku rasa idea kita lebih kurang sama.

    Aie Bahri: Betul, sikap tu tak nampak, tapi tetap ada.

    Pasal nak nilai tu susah, tak tau mana yang memberi dengan ikhlas, mana yang tak ikhlas.

    Ber_uwang: Memang tak cukup beb, sebab tu lelaki boleh pilih 4 jer. Opsss, terlebih sudah.

    Enyheartsdiamond: Bukan papa kamu jer, kawan-kawan lelaki kamu pun ramai yang sayang kamu kan. Lalalalala.

    DaliaLiyana: Ishhh, memang rezeki jangan ditolak. Mula-mula memang tetap hati, tapi lama-lama, hati jadi lembut. Cemana tu?

    k.e.r.i.: Betul betul keri. Perasaan tu la bezakan manusia dengan robot kan. Kalau nak adil, jadi robot, so leh set logik. So akan dapat result yang sama untuk setiap orang, without prejudice. Owh, merepek sudah.

  38. GRuNGe says:
    August 15, 2009 at 1:07 AM

    Idalara: Kak, betul tu, tapi agak sukar jugak.

    Masa kecil dulu, saya pun rasa mak dengan abah macam sayang adik saya lebih. Dah besar, saya tahu, ibu bapa saya adil.

    Yoro Okino: Cemana nak kasi orang pilih kasih dekat kita yea yoro okino?

    Miss Gaza: Itulah, kita ni manusia yang penuh dengan kekhilafan.

    Biru: Welcomeback. Best tak Kemaman. Masa g KT ari tuh, kami singgah lunch dekat telaga simpul.

    Alwanieyusoff: Erk, macam promo untuk suruh orang pilih kamu jadi kekasih jer bunyinya. :P

    Patungcendana: Hehehehehe, ayat jawapan selamat tu, Terpulang pada individu.

  39. anak laut says:
    August 15, 2009 at 3:51 AM

    salam...bro,

    bila masuk blog bro, pasti ada saja sesuatu yang baru dan sangat membuatkan saya berfikir tatkala membaca blog bro.

    Konsep pemberian ini pula boleh kita bahagikan kepada beberapa jenis, sama ada pemberian wang ringgit, harta benda, buah fikiran sehinggalah kepada hati dan perasaan.

    Semoga hari ini adalah hari yang lebih baik daripada semalam. Teruskanlah memberi, dan terimalah dengan baik segala pemberian. Semoga dengan pemberian dan penerimaan yang berterusan ini. Perhubungan sesama insan akan terus utuh dan erat.

    -anaklaut-

  40. fitriah says:
    August 15, 2009 at 7:50 AM

    test

  41. fitriah says:
    August 15, 2009 at 3:36 PM

    test lg

  42. oranglidi says:
    August 15, 2009 at 6:23 PM

    wahaha!!

    ~~ banggaa woi, lu panggil kembar!~~

    teruskan kembar! hehe.

  43. varsha says:
    August 15, 2009 at 8:16 PM

    Memang lumrah manusia bersifat pilih kasih. Bab memberi & menerima itu terpulang kepada individu. Asalkan bijak menilai. Sebenarnya "gejala memberi" dan "sekadar belanja makan" hanya dipisahkan oleh satu garisan yang nipis dan samar.

  44. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 16, 2009 at 5:06 AM

    no 1, very sure..

    no 2.. agree with u grunge.. :D

  45. rhapsody LiN says:
    August 16, 2009 at 3:52 PM

    no comment. sje nk spam..

    wakaka~
    :p

  46. d|n says:
    August 16, 2009 at 8:24 PM

    tajuk untitled la gitu..hehe