TiaDa TaJuK

Two different mind might agreed or might not agreed with each other.

Situasi 1:

Seorang lelaki berkata di dalam hati, "Kenapa aku selalu dilukai? Setiap kali bercinta, mesti ada sahaja yang tidak kena. Ada sorang awek aku tu cakap badan aku berbau petai. Ada lagi sorang cakap, aku ni mulut bau longkang. Mentang-mentang aku tak hensem, tak kaya. Mula-mula boleh terima. Tapi lepas jumpa pakwe hensem dan kaya, kena tinggal la aku".

Seorang perempuan menangis teresak-esak sambil mulut terkumat-kamit berkata, "Sampai hati boyfriend aku tinggalkan aku. Dulu masa aku slim, beriyea-iyea nak dekat aku. Skarang aku dah naik 1kg, dia nak tinggalkan aku pulak".

Kenapa perempuan selalu salahkan lelaki dan yang lelaki selalu salahkan perempuan? Kenapa tidak terima je yang perhubungan tu dah tamat dan move on your life?

Situasi 2

Pelajar A: Buat apa aku nak belajar sungguh-sungguh. Dah grad nanti susah jugak nak dapat kerja. Baik aku buat biasa-biasa je asal lulus. Nanti dah grad, aku guna la pengaruh family aku untuk dapat kerja. Sekarang ni, baik aku main-main dulu dan enjoy. Cari boyfriend banyak-banyak. Untung-untung leh dapat yang hensem dan kaya. Aku jugak senang kemudian hari.

Pelajar B: Kalau aku tak belajar bersungguh-sungguh macam mana aku nak jadi pelajar cemerlang dan banggakan keluarga aku? Dah la aku anak harapan keluarga, anak sulung. Akulah harapan ibu bapa aku untuk tanggung perbelanjaan pelajaran adik-adik aku bila dah kerja esok.

Adakah belajar sekadar untuk dapatkan Ijazah ataupun belajar untuk kepuasan diri dan keluarga? Kebanyakan kita sekarang, belajar untuk dapatkan kerja, bukannya demi kepentingan ilmu itu sendiri.

Aku rasa entry kali ni tak ada kena mengena dengan starting words aku. Mungkin aku akan guna lagi sekali starting words aku di masa akan datang dimana entry akan ada kena mengena dengan starting words aku.

P/S: Mood makin tiada untuk menulis. Gaya penulisan semakin hambar. Mood cuti dan raya sudah ke penghujung. Lepas ni busy kembali dengan kerja dan outstation. Tapi aku tahu, aku pasti boleh survive walaupun muak tahap maksima dengan environment kerja.

16 Response to "TiaDa TaJuK"

  1. Unperfect Lass says:
    September 17, 2010 at 5:08 AM

    great mind thinks alike.. tu satu prinsip yg blh di guna pakai dalam nih.. aku stuju ngn ape yg ko ltak dalam both situation.. nape msti mnyalahi pihak yg lain n knp msti terlalu follow with the flow? tringin nk komen pepanjang, tp ni blog org.. ahaha.. sok aku lak sambung topik ni dalam blog aku ea?

  2. GRuNGe says:
    September 17, 2010 at 5:11 AM

    Silakan sambung. ;) Main sambung2 pun boleh ek? Hahahaha.

  3. *cimOt* says:
    September 17, 2010 at 6:52 AM

    hmmmmm.1 lagi yg boleh diguna pakai in relationsip:
    ingat kebaikan orang kpd kita dan lupakan keburukan orang kpd kita,
    ingat keburukan sendiri kpd orang dan lupakan kebaikan sendiri kpd orang.

  4. miMiE aZiMaSK ^V^ says:
    September 17, 2010 at 7:59 AM

    semua itu terletak pada diri memasing.. tepuk dada anya la diri.. hihihi kalau jalan salah dipilih sendiri tanggung leee... apapun semoga yang baik baik saja untuk kawan tadika :D

  5. Sasa Al-Sharif says:
    September 17, 2010 at 7:32 PM

    nak komen situasi 1. nasib baik cik awek aku tak camtu. tk lawa sgt tp hati baik. so no such case la..

    ~seeking for beauty of heart~

  6. HonEyBuNNy says:
    September 17, 2010 at 10:26 PM

    suka la entry neh..ila pun sependapat cm tu jugak....kadang terfikir...stdy untk exm or mmg niat untk dri sedri...ehhehhe..

  7. era_zierah says:
    September 18, 2010 at 12:18 AM

    ok wat entry ni...
    dr entry ni kite leh pk kan ni la ragam manusia zaman skrg ni...

  8. zanetti_be says:
    September 18, 2010 at 7:26 AM

    takpe bro.mcm citer yang no 2, kita kerja sbb nak gaji atau kepuasan diri.kita yang pilih.heheh

  9. n4dh!3r4 says:
    September 18, 2010 at 1:41 PM

    org sekarang ni tak reti nak bersyukur dgn apa yg ada.. sbb tu tujuan asal bila nak buat sesuatu tu jd terpesong.. tak kesah la dlm mengejar cinta atau mengejar ilmu.. sama ja dua-dua..

  10. nur says:
    September 18, 2010 at 7:19 PM

    situasi 1- terima jela.. learn from mistakes

    #2- belajar utk lulus exam... kerja?

  11. Unperfect Lass says:
    September 18, 2010 at 8:18 PM

    x sempat sambung lg.. whoahaha.. sat nk sambung.. sila2 la melawat blog aku lak ye? ~~ newbie lg~~ **icon blushing...

  12. citahrudin says:
    September 18, 2010 at 10:52 PM

    muak tahap maksima? samalah!!!

  13. lionteen says:
    September 19, 2010 at 10:11 AM

    haah kan..
    terpk jugak..
    blaja tinggi,amik ijzah sume,ini sume sebab keje..
    huhu..
    klau sebab minat,meby dalam 40% je kot.

  14. Firol says:
    September 19, 2010 at 11:37 AM

    1 tu takde jodoh..

    2 tu.cr ilmu untuk keperluan dunia akhrt ..senang je

  15. miss lolly a.k.a luvfareda says:
    September 19, 2010 at 3:22 PM

    lumrahhhhhh tu.

    payah kalo sikap tuh ada dalam diri kite.

    nnt jd malas berusaha.

  16. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o says:
    September 19, 2010 at 6:51 PM

    kita manusia kejar selagi mampu asal tidak membelakangi agama