uPDaTe MaLaM MeRDeKa

Assalamualaikum w.b.t. Sebenarnya, masih lagi tidak tahu apa yangmahu di update. Bulan Ramadhan ni, mood untuk berblog memang tidak ada. Event untuk buka blog sendiri mahupun blog kamu semua pun tidak berkesempatan (konon-konon busy beramal dan bekerja sepanjang bulan Ramadhan ni). Tak tahulah. Kali ni aku letak entry tajuk merdeka, tapi aku masih keliru, adakah aku ni sudah merdeka?

Negara kita mungkin sudah merdeka selama 52 tahun. Tapi, aku rasa, jiwa kita ni, masih ramai yang belum merdeka sepenuhnya. Erk, maaf, bukan diri kita, aku maksudkan aku. Kenapa aku cakap macam tu?

Macam mana aku nak cakap aku ni sudah merdeka sedangkan diri aku ni dibelunggu hutang piutang keliling pinggang. Owh, bukan aku nak tagih simpati, cuma aku terasa macam hidup untuk menjadi hamba kepada bank. Adakah itu dinamakan jiwa yang merdeka? Aku punya banyak hutang. Hutang study, hutang kereta, hutang rumah, hutang ASB, hutang kad kredit dan hutang lain-lain lagi.

Aku masih lagi belum merdeka kerana aku rasa sekiranya aku merdeka, aku tidak perlu lagi bekerja dibawah telunjuk orang. Jadi, jiwa aku meronta-ronta inginkan kemerdekaan itu. Aku ingin bekerja secara bebas, pukul berapa aku ingin datang kerja, aku boleh datang dan pukul berapa aku ingin pulang, aku boleh dan berapa lama aku nak cuti, ikut suka aku. Tapi, aku masih tidak dapat mengecapi kemerdekaan dari segi itu.

Merdekakah aku sekiranya kehidupan aku ni masih ingin belas ihsan dari kerajaan. Masih ingin dibantu? Masih ingin mendapat kemudahan itu dan ini dari mereka. Aku masih marah dengan subsidi minyak dan berbagai perkara lagi yang pastinya akan memberikan impak kepada hidup aku seharian.

Jadi, bolehkah aku atau kita kata kita ni sudah merdeka? Sebab, ikutkan erti kemerdekaan, adalah kebebasan. Bebaskah kita dari belenggu hutang? Belenggu orang sekeliling? Atau, adakah kita masih lagi dijajah? Dijajah oleh diri sendiri? Fikir-fikirkanlah.

P/S: Aku akan ke Sabah 1/9 ni dan pulang ke Shah Alam 11/9 ni. Tak sempat untuk bershopping la gamaknya. TM, kalau kau rajin, email aku phone number ko. Aku akan ada dekat KK untuk 7-8 hari. Harap dapat berjumpa kau dekat sana. Aku akan mula melawat blog kalian semua semasa di Sabah, harap-harap, ada masa terluang sebelum aku tidur nanti.

63 Response to "uPDaTe MaLaM MeRDeKa"

  1. zarina says:
    August 30, 2009 at 11:52 PM

    slow2lah byr hutang tuh..sendiri wat hutang sendiri mau ingat...ngeh..ngeh

  2. zarina says:
    August 30, 2009 at 11:53 PM

    erkkk...i'm 1st..yeayy....merdeka..merdeka...merdeka...huhuuhu

  3. Fia Batrisya says:
    August 30, 2009 at 11:55 PM
    This comment has been removed by the author.
  4. Fia Batrisya says:
    August 30, 2009 at 11:56 PM
    This comment has been removed by the author.
  5. Fia Batrisya says:
    August 31, 2009 at 12:00 AM

    salam abang grunge.. lame meyepi... :)

    hehe.. busy yer... salam merdeka untuk grunge...

    fia doakan.. grunge segala hutang grunge akan selesai..

    akantiba waktu nyer tuh.. sabar la k!~

    pape pun.. salam merdeka...

    okeyh..!~

    cenyummmm....cmtu laa

    lalalaa...

  6. miSs siv says:
    August 31, 2009 at 12:17 AM

    nak adiah dari sabah!!
    =p

  7. me says:
    August 31, 2009 at 12:19 AM

    salam merdeka ...

  8. hang nadim says:
    August 31, 2009 at 12:21 AM

    Gruhhhh..merdeka

  9. I n n z says:
    August 31, 2009 at 12:50 AM

    g sbh ag ?
    x borink ke ?

  10. Cik Skaf says:
    August 31, 2009 at 12:56 AM

    salam merdeka. Lama benar rasanya tak bukak blog saudara... :P
    Kalau boleh ikut suka hati pergi n balik kerja tu dah di kira merdeka ke??? huhu..

  11. azzaliena suziantie says:
    August 31, 2009 at 1:19 AM

    boleh bha kalo ko..hahaha

    lepas nih kite berdebat bahase sabah lah plak ek..haha...

    yeh..hutang study bakal akan ak tempuhi kelak...huahua...
    selamat merdeka :)

  12. patungcendana says:
    August 31, 2009 at 2:13 AM

    i think therefore i am...

    aku merdeka....hehe...

  13. anak laut says:
    August 31, 2009 at 2:13 AM

    salam...bro,

    ke sabah lagi? wah sibuknya..

    apaapaun..selamat hari merdeka buat bro.

    salam.anaklaut

  14. zanetti_be says:
    August 31, 2009 at 2:16 AM

    selamat merdeka bro.same2 kita merdeka diri kita dari ideologi penjajah.

  15. oranglidi says:
    August 31, 2009 at 2:17 AM

    wah! pegi sabah. best!

    merdeka=Islam tegak

  16. miss GAZA says:
    August 31, 2009 at 2:19 AM

    slm merdeka buatmu bro..
    peace no war yah!
    =P





    huh!
    bz ek bro ni..

  17. Hariq-Sha says:
    August 31, 2009 at 2:52 AM

    huuuuuuwwww..aku utang ko rm40 kan? hikkss :D nanti aku bayar ye :)

    eyh2...g sabah bawak balik gelang mutiara weyhhhhh! :)

  18. -._.-Memoiselicious-._.- says:
    August 31, 2009 at 2:56 AM

    Selamat merdeka juak abg gerunz ..

    semoga akan mencapai tahap kemerdekaan utk hari seterusnya..

    huak,,huak,,huak,,

  19. imHepPie says:
    August 31, 2009 at 3:04 AM

    beshnya bro asyik gi jenjalan je huhu nak ikottttt....!!!!wuuu

    merdeka??ntahla..susah nk ckp ngn negara cenggini skang neh..

  20. hang nadim says:
    August 31, 2009 at 3:19 AM

    gruhhh dapat hadiah ker..per ..hebat tul laa..

  21. fitriah says:
    August 31, 2009 at 4:09 AM

    hai abg grunge..

    gagagaga ;p

  22. farah says:
    August 31, 2009 at 5:53 AM

    selamat hari merdeka!

    hutang piutang 2 biasalah,
    amek masa utk lunaskan..

    :)

  23. noor afzan says:
    August 31, 2009 at 6:07 AM

    hutang piutang lagi2 kete ,umah ngan kad kredit mmg susah nak elak bro..
    so, x merdeka lagi la kite..
    tapi, at least merdekakan diri dari sifat2 yag x baek..
    itu pun dah ok..

    tul x?
    selamat hari merdeka bro..

  24. dark says:
    August 31, 2009 at 6:31 AM

    adesss bro..klu xde utang, income tax lak yg menggila..cmne bro?..huhuhu..hamba duit..hamba duit..aderghhh...salam bro..

  25. mamai says:
    August 31, 2009 at 6:37 AM

    aku juga tidak merdeka

  26. DaliaLiyana says:
    August 31, 2009 at 7:07 AM

    Bro..nnt nak ole2 sabah ek...hehehe...(mmg dalia ni muka tak malu...)
    salam kemerdekaan!!

  27. DaliaLiyana says:
    August 31, 2009 at 7:08 AM

    ttg shoping tak smepat tu...bro ingat kat sabah takde kedai /shopping compleks ke??? hehehe...
    ada ba....byk....shoping je kat sana...

  28. Dania says:
    August 31, 2009 at 7:19 AM

    u..happy merdeka day!!

  29. ber_uwang says:
    August 31, 2009 at 8:38 AM

    aku belum merdeka dan belum merasai erti merdeka...

  30. ░♥si lampu neon♥░ says:
    August 31, 2009 at 10:28 AM

    Happy merdeka!!!!


    p/s : aku mau tdo puas2! =)

  31. momentinlife says:
    August 31, 2009 at 11:45 AM

    nk jugak keje sendiri.. ikut kepala sendiri.. tapi takut disiplin xkuat je...

    ala, gi sabah eh.. hurmm ok... take care!~

  32. xuen adyla says:
    August 31, 2009 at 12:39 PM

    dia g sabah sebab buah hati dia kat sana

    kan?

  33. lili11 says:
    August 31, 2009 at 1:23 PM

    Hakupun tengah fikir soklan sama - betulkah haku ni dah merdeka?

  34. miss lolly a.k.a luvfareda says:
    August 31, 2009 at 3:15 PM

    merdekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  35. miss lolly a.k.a luvfareda says:
    August 31, 2009 at 3:15 PM

    merdekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  36. miss lolly a.k.a luvfareda says:
    August 31, 2009 at 3:16 PM

    semoga pemikiran kita jauh lebih matang oke?

  37. Cik Amy Sensei says:
    August 31, 2009 at 4:26 PM

    salam kemerdekaan buat anda...juga selamat berpuasa yaa...

  38. enyheartsdiamond says:
    August 31, 2009 at 4:57 PM

    ceyh..bz beramal konon;)

    *shopping la kat sabah..shopping sumthin 4 eny tooooooo!

  39. patungcendana says:
    August 31, 2009 at 5:42 PM

    re:...kan? rugi tak main tic tac toe kat kereta aku hari tu...sekarang dah berkilat...takpe...next time kau datang, aku kotorkan semula...hehehe...

  40. KhairiL's says:
    August 31, 2009 at 6:44 PM

    byk org x merdeka lg...cuma negara je merdeka dh 52 tahun

  41. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    August 31, 2009 at 9:53 PM

    eh u pasang x bendera kat kereta?hihi

  42. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 31, 2009 at 10:16 PM

    slmt menyambut kemerdekaan yg ke 52 thn incik grunge..

  43. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 31, 2009 at 10:17 PM

    setuju dgn pernyataan kamu sy pn rsa blm merdeka lgi..merdeka membwa mksud bebas.. tp diri kita still dijajah dgn pelbagai mslh.. cthnya mcm hutang2 td 2.. alangkah indahnya jika kita dpt kecapi kebebasan itu kn..

  44. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 31, 2009 at 10:18 PM

    insyaALLAH 1 ari nnt psti blh pnye.. bnykkn usaha, doa, tawakal & istiqamah.. x gitu incik grunge.. huhu..

  45. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 31, 2009 at 10:19 PM

    wah.. kamu berjln2 lg.. sgt besh.. aritu dh gi kt & ktn.. now ke sbh plak.. jelesnya.. take care.. :D

  46. k.e.r.i. says:
    August 31, 2009 at 10:46 PM

    1/9 tu esok lah.
    selamat berflight.

  47. Koyuki says:
    September 1, 2009 at 12:15 AM

    sabah best..panjat kinabalu kalau sempat...

    salam merdeka

  48. Masy says:
    September 1, 2009 at 8:17 AM

    ngantok ah

  49. Ivy Metaga says:
    September 1, 2009 at 12:15 PM

    selamat merdeka buat mr.grunge
    hurmm..makin kita dewasa, semakin banyak tanggugjawab yg kena pikul, sy nih pun bnyk hutang2 yg kena bayar, as long as we can manage financially wisely ok lah tu hehe..

  50. Anis Mohd says:
    September 1, 2009 at 1:39 PM

    merdeka ..
    uhm ..
    merdeka tu = public holiday .
    ambik kata2 bdk tadika .

  51. blueCITY says:
    September 1, 2009 at 3:28 PM

    salam grunge..
    tak per la lama x jenguk rumah biru tu pun, bukan ada per per pun kat sana , ahaks! cam majuks2 gitu, hahahha

    ikut topik, betul betul betul..
    hutang den pun keliling pinggnag gak, rumah, kereta tinggal tak sampai setahun g, kehkehkeh, kredit kad.

    azam , nak settle utang kredit kad. baru lega...kuikui

    =P

  52. blueCITY says:
    September 1, 2009 at 3:29 PM

    salam merdeka walo terlambat. bestnya selalu ke sabah, leh ikut kan best, hehehhe

    take care my fren =)

  53. IT'S Me N.a.N.a says:
    September 1, 2009 at 3:55 PM

    kesian..busy yer..sabor yer..

  54. AiE bAhRi says:
    September 1, 2009 at 6:19 PM

    Salam..
    Bng, negara kita dh capai kemerdekaan buat kali yang ke 52 la..bukan 50.Negara saja sudh merdeka tapi secara keseluruhannya, rakyatnya belum menikmati kemerdekaan itu.
    Ya!hutang sana sinijuga buatkan kita tak merdeka.

    Selamat ke Sabah.

  55. AiE bAhRi says:
    September 1, 2009 at 6:21 PM

    Bila la agaknya nk outstation ke jb kan..hahaha

  56. SasHa Lee says:
    September 1, 2009 at 11:34 PM

    wah ko dah kat sabah plak yerhhh..kalo ko jumpe si TM..ko kim salam windu dari akuh yerk..ngeh3..;))

  57. hang nadim says:
    September 2, 2009 at 5:37 AM

    grunge...soalan aku lari dari tajuk...bad TOP COMMENTATOR tuuu kenapa aku letak dalam blog aku blm keluar lagi. Nati kalau free beritau aku kenapa...

  58. DaliaLiyana says:
    September 2, 2009 at 7:08 AM

    just drop by again sbb nak ingatkan ttg hadiah....heheheh....mekacihh..

  59. puspawarna says:
    September 2, 2009 at 11:09 AM

    huhuhu...
    pg sabahan lerr pulakk...

  60. blueCITY says:
    September 2, 2009 at 12:07 PM

    salam grunge...

    best kan kat sabah nun. leh makan ikan bako terubuk ada telor g, hehhe
    semoga awak sihat disana, hoho

  61. lili11 says:
    September 2, 2009 at 11:21 PM

    Merdeka! 7x

  62. I n n z says:
    September 6, 2009 at 12:55 AM

    nak adiah ag dr sbh :D

  63. I n n z says:
    September 6, 2009 at 12:56 AM

    lalalaa...
    x taw nk ckp pe
    saje nk nyemak ;D