PeLuaNG PeRNiaGaaN 1

Kali ni aku nak bercerita tentang satu peluang yang aku buka kepada pelajar-pelajar IPTA mahupun IPTS yang berada di seluruh Malaysia. Okies, aku kira, pesta konvo kalian pasti akan menjelma tidak lama lagi. So, masa nilah yang korang paut rebut peluang untuk tambah pendapatan korang. Apakah jenis perniagaan yang aku nak suggest dekat korang. Jual bunga? Memang tak dinafikan yang menjual bunga pada hari konvo dapat menjana pendapatan yang banyak. Berlipat kali ganda. Tapi, kebiasaannya, untuk mendapat supply bunga dari Cameroon pada waktu tersebut adalah amat sukar. Menjual bunga juga memerlukan kemahiran seperti gubahan dan membalut. Agak lah sukar juga pada mereka yang tidak mempunyai kreativiti.

Okies, tak perlulah berteka-teki sebab ni bukan teka-teki pun. Apa yang aku nak suggest korang ialah untuk mendapatkan petak jualan untuk berniaga air tin dan air mineral. Owh, memang ramai yang akan membuat benda ni sebab benda ni senang dan untungnya tak kurang banyak juga untungnya. Aku ada mendapat persoalan sebegini bila aku beri cadangan ni dekat beberapa orang kawan aku.

1. Mana ada masa. Dengan kelas lah, assignmentlah.

Biasanya masa ni, kelas akan berkurangan. Walaupun ada kelas, masih boleh mengajak atau mengupah rakan-rakan untuk untuk menjaga gerai tersebut.

2. Mana nak dapatkan modal.

Part ni korang boleh bincang dengan aku. Hehehehe. Sebenarnya, aku nak buat benda ni. Percubaan secara kecil-kecilan. Caranya senang, korang tak perlu keluar modal untuk setiap air tin, kotak mahupun mineral. Aku akan supply dekat korang barang-barang ni. Untung dari benda ni, kita bahagi 50-50. Syarat-syarat lain, kita boleh jumpa dan bincang. Tapi aku percaya, tak mustahil untuk sepanjang konvo, boleh dapat untung dalam ratusan ringgit tak pun ribuan (perghhhh, cita-cita tinggi siut).

Jadi, ada sesapa yang berminat? Aku tahu, ramai follower dan blogger adalah penuntut di IPTA dan IPTS. Zanetti Be, UPM punya konvo bulan depan, kalau berminat, boleh email aku. Ohh, konsep perniagaan di atas adalah secara part time, usaha sama dan kepercayaan. Aku tengah cuba untuk merisikokan diri aku sedikit dengan buat announcement macam ni dalam blog aku. Tapi, still aku akan jumpa untuk process screening and selection lah. Owh, akan datang mungkin akan ada lagi peluang berniaga dengan aku. Nantikan entry yang akan datang yea.

P/S: Entry ini adalah satu percubaan untuk menceburi bidang perniagaan. Ia adalah satu buah fikiran yang boleh diketengahkan sekiranya ada yang berani mencuba.

46 Response to "PeLuaNG PeRNiaGaaN 1"

  1. pejuangkesan says:
    July 31, 2009 at 11:36 PM

    bagus jga rncgn ko ni bro..aku suka perkataan "usaha sama & kepercayaan" tu..hehehe..harap2 ko dapat rakan kongsi bro..bleh buat duitkan..

    p/s perniagaan lain yg ko perlu rakan kongsi tkda ka???

  2. anak laut says:
    July 31, 2009 at 11:48 PM

    salam...bro,

    terima kasih sudi singgah blog saya..kenangan tersebut menjadi kenangan terindah pada saya..

    p/s: bro nak wat bisnes..good !..untuk perjalaan yang beribu batu, perlu dimulakan dengan langkah yang pertama..moga berjaya.

  3. SasHa Lee says:
    August 1, 2009 at 12:11 AM

    Bagus tue bagi pelajr2 u..mendapek pendptan sampingan..

    **aku nak jual depan umah leh..ngeeer;P

  4. mimi mimi. says:
    August 1, 2009 at 12:12 AM
    This comment has been removed by the author.
  5. fitriah says:
    August 1, 2009 at 12:18 AM

    da kaye nnt jgn lupe aku..hehe

  6. Fia Batrisya says:
    August 1, 2009 at 12:20 AM

    hmmm usaha tangga kejayaan....

    bagus2...

    hehe thanxx sudi jenguk daku di blog..

    ngehh ngehh..

  7. zanetti_be says:
    August 1, 2009 at 12:43 AM

    betul gak tue.FYI, UPM 23 sept la bro.takpe2, nanti gua usha2 proses2 konvo tue(tpt and sewa)

  8. xuen adyla says:
    August 1, 2009 at 12:51 AM

    u bagi modal i on je

  9. mamai says:
    August 1, 2009 at 1:03 AM

    good start..aku suka bila ada keberanian macam nie bermula hari ini untuk esok hari tak gitu bro...aku tunggu entry seterusnya

  10. oranglidi says:
    August 1, 2009 at 1:19 AM

    ahaha.. bagus! wa penah dgr pasal ni. memang bagus!

  11. GRuNGe says:
    August 1, 2009 at 1:35 AM

    Pejuangkesan: Insya-Allah, mungkin kita boleh usaha sama kelak. Kamu memag asal Sabah kan. Sebab kalau saya mahu buat pertanian, memerlukan seorang yang asal dari sana. Tanah di Sabah masih murah berbanding tanah di sini.

    Anak laut: Insya-Allah, masih belajar untuk merangkak. Setapak langkah ini adalah permulaan bagi seribu langkah lagi anak laut.

    Shasha Lee: Boleh gak wei. Ko wat meniaga nasi lemak dan kuih muih. Aku dengar, leh dapat bersih ratus juga sehari. Tapi penat la.

    Mimi: Blink blink blink terus kamu yea. Dah sihat ke Mimi?

    Fitriah: Kalau kau duduk hostel, lagi banyak peluang perniagaan yang ada Fit. Rumah sewa ni macam terhad sikit.

    Zanetti Be: Owh, info yang aku dapat tu dari kawan aku yang kije sana. Ko gi check semua prosedur, mungkin kita leh wat kerjasama untuk ni beb. Sebab ko pun akan berada agak lama lagi di UPM tu kan.

    Xuen Adyla: Anything for you my dear.

    Mamai: Aku masih merangkak. Mahu menceburi sesuatu yang berisiko, tapi masih mampu untuk tanggung risiko tu.

    Oranglidi: Beb, ko kalau nak pun leh gak beb. Bila UTP konvo? Kita deal plak untuk tempat ko.

  12. imheppie says:
    August 1, 2009 at 2:07 AM

    salam..meh ar meniaga kt my maktab tyme konvo nnti..

    untung kita bhgi dua okeh??hik3

  13. DaliaLiyana says:
    August 1, 2009 at 4:36 AM

    BRO...dalia nak wa bisnis ni...tp tak tau nak wat bisnis ape...jom..jom...jual air..hikhikhik

  14. DaliaLiyana says:
    August 1, 2009 at 4:36 AM

    BRO...dalia nak wa bisnis ni...tp tak tau nak wat bisnis ape...jom..jom...jual air..hikhikhik

  15. patungcendana says:
    August 1, 2009 at 9:08 AM

    good luck....:-)

    nak datang kuantan beritau aku...nanti aku beri contact number...

  16. rhapsody LiN says:
    August 1, 2009 at 9:17 AM

    ko buat business ape bro??
    bgus2..
    t dh kayo ingat den.
    :p

  17. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    August 1, 2009 at 10:42 AM

    lg 2 minggu pesta konvo di ukm. erm..tp..tp..sewa tapak je sehari mahal gila huhuh

  18. rathiqah azmira rosli says:
    August 1, 2009 at 11:26 AM

    cara lain nak dptkan duit smpingan takde ke incik?

  19. Jard The Great says:
    August 1, 2009 at 11:33 AM

    business minded.. bagus.. bagus..

  20. Cik Skaf says:
    August 1, 2009 at 2:32 PM

    Wah! dah ramai yg berminat tu. teruskan je lah. Tak cuba tak tahu. Mana dpt idea nak buat join venture camni?

  21. sarah al -idrus says:
    August 1, 2009 at 2:46 PM

    sarah pun mcm minat.tp kena sewa kan? cmna prosedur pon tatau.hehe.upm bukan nak konvo sebelum puasa ke.hee

    dengar mcm 11/8..cuba bukak website tgk.

  22. GRuNGe says:
    August 1, 2009 at 3:06 PM

    Imheppie: Kamu betul-betul berminat? Kalau betul-betul berminat, kita boleh berbincang. Sila email saya untuk perbincangan lanjut. Email saya di grunge4u78@gmail.com yea.

    DaliaLiyana: Ehhhh, ada kamu ni ye. Ingat cuti tunang atau kahwin tadi. :P Ada lagi bisnes yang boleh kita buat, akan di tulis dalam entry yang akan datang.

    Patungcendana: I will email you. Don't worry, kalau ada rezeki, nanti kita jumpa kay.

    RhapsodyLin: Insya-Allah Lin, kalau aku kaya banyak le contest aku leh buat dekat dalam blog aku ni.

    Notso_violet: Sewa tapak secara harian akan di cover oleh saya. Cuma perlu dapatkan details nya sahaja.

    Rathiqah Azmira Rosli: Ada jer Rathiqah, tapi semua membabitkan usaha sama. Modal tak besar sangat dan untung pun tak besar. Akan bi tulis kelak dalam entry yang akan datang.

    Jard The Great: Jard, ada apa-apa peluang perniagaan tak Jard?

    Cik Skaf: Idea datang semenjak berkerja di tempat saya sekarang ni. Tapi dulu tak buat blog, jadi kawan2 student tak ramai. Skang kawan-kawan student ada, so memikirkan joint venture secara begini.

    Sarah Al Idrus: Sarah, kalau kamu berminat, kawan saya kata boleh dapatkan maklumat di BHEP. Kalau boleh dapat tahu awal, senang. Sebab saya boleh cuba berurusan dengan supplier. Dengan cara begini, untung kita akan lebih banyak. Kalau tidak, beli dekat tempat saya guna staff purchase diskaun saya, tapi untung akan kurang sikit.

  23. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    August 1, 2009 at 4:35 PM

    vaaa vaaaaaa...
    nak jadik sleping partner leh...
    mie bg duit jeekk...

    hihihihihihihihi

  24. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    August 1, 2009 at 4:35 PM

    ahaa laaa... jual air mesti laku sebab dah la panas.. lapo... emmmm leh untung nieh

  25. sarah al -idrus says:
    August 1, 2009 at 7:57 PM

    ok.nnti upm bukak sarah try tanya kat bhep ok prosedur dia.

  26. lili11 says:
    August 1, 2009 at 11:13 PM

    awhh ... mengorak langkah dgn berani! That's thinking positively. Congrats! Semoga sukses.

  27. Anak Gemilang says:
    August 1, 2009 at 11:18 PM

    smgt bro.. nmpknya grunge dah brubh..
    yeah..
    dia dh bni tggung rsiko.. sybs..
    ini berubh ke arh yang lebih psitf.. hehehe

  28. hang nadim says:
    August 1, 2009 at 11:48 PM

    aku nak jual Cendol laa...perrr best tu

  29. lili11 says:
    August 2, 2009 at 11:14 AM

    Haku pun seriously thinking of starting a business. Business hape ek?

  30. GRuNGe says:
    August 2, 2009 at 3:41 PM

    Mimie Azimask: Wah, boleh diskas mimie. Tapi diskas ajak hubby you ar. Benda baik elok dikongsi.

    Memang elok betul jual air time konvo. Especially tapak dekat dengan dewan dimana orang ramai berkeliaran. Tapi saya cadang nak amik 2 tapak, satu tapak pesta, satu dekat dewan.

    Sarah Al Idrus: Wokies Sarah. Saya pun akan cari infonya.

    Lili11: Ni satu langkah kecil sahaja. Berjinak-jinak dengan perniagaan.

    Anak Gemilang: Hehehehe, this is me Ora.

    Hang Nadim: Boleh jer Hang Nadim. Cendol pun sedap time panas.

    Lili11: Apa kata ko jual kuih raya dekat sekolah. Raya nak dekat ni. Maybe boleh deal dengan Kak Idalara. Btw, ko kan dah ada online shop ko. Atleast ko dah start beb.

  31. DilOt says:
    August 2, 2009 at 5:00 PM

    aku sokong ko dr belakang...tp aku xleh nak buat...sbb aku jauh di jb...

  32. imHepPie says:
    August 2, 2009 at 9:57 PM

    huisshh..kalo aku jual air musti rugi sbb aku yg akn menghabeskan itu air..wahaha..

  33. I n n z says:
    August 3, 2009 at 11:45 PM

    lalalaa ~
    dtg ag neyh ;p

  34. I n n z says:
    August 3, 2009 at 11:46 PM

    bpk serius ko neyh ;p

  35. I n n z says:
    August 3, 2009 at 11:59 PM

    aku ta rety r bab2 bisnes neyh ;p
    L cket ;D

  36. I n n z says:
    August 4, 2009 at 12:00 AM

    dulu jual kapkek pown
    x bape nk rancak ;p

  37. I n n z says:
    August 4, 2009 at 12:00 AM

    kalo aku involve
    mesty x laku en
    hahah !

  38. I n n z says:
    August 4, 2009 at 12:01 AM

    tah ape la aku merepek tah..
    haha 1 ;D

  39. I n n z says:
    August 4, 2009 at 12:01 AM

    hohO ..
    berderet sudaaa muke aku kat kotak komen neyh ;p

  40. I n n z says:
    August 4, 2009 at 12:02 AM

    nk komen tmpt laen plak ;D

  41. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 4, 2009 at 2:47 AM

    nk menyelit kt sini plak.. sbg bdk bisnes.. mmg elok la student2 ni menjerumuskn dri dlm bidang ni.. skrung2 leh dpt side income..

  42. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 4, 2009 at 2:48 AM

    haaa... ada lg.. slain menjana income, diorg leh dpt pengalaman berniaga ni.. mn tau pas abis study nk bkak bisnes sndri plak..

  43. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 4, 2009 at 2:49 AM

    lg 1, bniaga ni kn sudah berlaku sejak zaman nabi lg.. maka cubalh.. ianya bkn usaha yg sia2..

  44. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 4, 2009 at 2:50 AM

    kamu nk bniaga time konvo upm yer?? klu sy tsggah di kedai kamu.. jgn lpa tegur yer.. :p

  45. ♥S@R@♥ says:
    August 4, 2009 at 2:01 PM

    tuan umah..cara2 utk peluang perniagaan di internet ni xda ke?..
    coz skang mcm cendawan tumbuh.. so sara rasa cam nak wat gak..but no idea nak jual pe..

  46. apLe dE gadiZ says:
    August 4, 2009 at 11:24 PM

    wahhh bisnes beb...wa cakp lu...

    akuh suke gak..
    nk join..hahahaa