HiNGGa HuJuNG NoKTaH

Alunan azan Maghrib di surau berhampiran mengejutkan Mash dari lenanya.

“Astaghafirullahal Azim.” Mash beristighfar. Mengenangkan mimpinya tadi, Mash tersengih sendiri. Mash bangkit, dari katilnya, mengambil tuala pink dan seterusnya ke bilik mandi.

“Assalamualaikum Waroh Matullah. Assalamualaikum Waroh Matullah.” Mash menyudahkan solat Maghribnya.

“Ya Allah, kau berilah kekuatan kepada ku Ya Allah untuk menghadapi dia yang pernah ku cinta suatu masa dahulu. Jadikan lah aku seorang wanita yang setia di samping tunangku Ya Allah. Sesungguhnya aku tahu, bahawa kau tidak akan menguji hambamu dengan ujian yang tidak tertanggung oleh mereka.” Mash mengakhiri doanya.

Air mata Mash mengalir. Tiba-tiba ingatan bersama Zeifrul, tunangnya muncul. Zeifrul merupakan akauntan di syarikat tempatnya bekerja. Perkenalan dengan Zeifrul, sedikit sebanyak membuatkan hatinya yang suatu ketika dahulu pudar kerana pemergian Faizal kembali berbunga.

Mentari Design Januari 2007 “Boleh sambungkan saya ke bahagian akaun?” Mash meminta pembantu peribadinya menyambungkan ke bahagian akaun.

“Cik Mash nak bercakap dengan siapa yea di bahagian akaun tu?” Tanya pembantu peribadinya kembali.

“Beri saya bercakap dengan ketua bahagian akaun yang baru tu.” Jawab Mash. Seminit kemudian.

“Cik Mash, Encik Zeifrul di talian 3.” Suara pembantunya kedengaran dari luar biliknya.

“Cik Mashita, ada apa-apa yang boleh saya bantu?” Suara Zeifrul kedengaran di telefon.

“Encik Zeifrul. Encik Zeifrul tidak boleh berbuat begini. Mana boleh Encik Zeifrul suk-suka potong budget saya yang telah pengarah dah approved.” Tanpa tidak membuang masa, Mash terus meluahkan rasa marahnya kepada pengurus baru itu.

“Erk, apa yang Cik Mash cakapkan ni?” Zeifrul menjawab terpinga-pinga. Tidak tahu hujung pangkal cerita.

“Projek saya di Kuala Terengganu tu. Untuk landskap Masjid Kristal. Budget asal saya RM 500,000. Sekarang yang dapat hanya RM 100,000. Macam mana saya nak buat kerja saya? Macam mana saya nak bayar supplier dan sub kontraktor kita kalau macam ni Encik Zeifrul?” Mash terus-terusan menyerang Zeifrul tanpa rasa simpati.

“Cik Mashita, apa kata kalau kita berbincang. Cik boleh datang berjumpa saya di pejabat saya atau cik lebih selesa sekiranya saya yang ke pejabat cik?” Zeifrul cuba menenangkan Mash.

Jam menunjukkan pukul 10:30. Mash masih memikirkan perkenalannya dengan tunangnya. 10 minit kemudian, dia pun terlena. Teteteteet teteteteet. Bunyi jam loceng di atas almari mejannya yang menandakan waktu sudah pukul 6 pagi mengejutkan Mash dari lenanya. “Arghhhhhh.” Mash menggeliat malas. Dia kemudiannya bangun lantas mematikan jam locengnya. Mash kemudiannya berjalan menuju ke bilik airnya untuk menguruskan dirinya.

Tepat jam 7:15, Mash yang berkebaya nyonya berwarna merah muda dipadankan dengan shawl berwarna merah jambu menyerlahkan lagi keayuannya mula memanaskan enjin kereta Fair Lady Z nya. Lima minit kemudian, dia meninggalkan rumahnya menuju ke pejabatnya di Sri Hartamas.

Widuri, elok bagai rembulan oh sayang……………..Widuri………. Mash lantas menukar siaran radionya.

“Ishhh, time jem-jem macam ni, keluar pulak lagu kenangan aku.” Kata Mash kepada dirinya.

UITM Shah Alam tahun 1999

“Peserta seterusnya, Faizal Bin Mohd Hussein dari Fakulti Senibina dengan lagunya Widuri.” Suara pengacara majlis pertandingan ujibakat sempena pesta konvokesyen UITM menggamit Mash dan rakan-rakannya ke hadapan pentas. Faizal sudah berada di atas pentas dan jeritan nakal pelajar perempuan mulai menggila. Maklumlah, semenjak menjadi olahragawan UITM pada tahun itu, Faizal semakin digilai oleh ramai pelajar perempuan.

Mash, Rita, Anne dan Mal berdiri paling hampir dengan pentas. Mash tersedar yang Faizal memandangnya dengan mata yang bersinar. Sinar yang penuh dengan seribu makna.

Di suatu senja di musim yang lalu,
Tika itu hujan turun,

Mash serasa ingin pitam mendengarkan nyanyian dari Faizal. Inilah lagu nyanyian Faizal ketika melamarnya menjadi kekasih hati semalam.

“Mash, sedap betulkan suara Faizal ni? Dah la hensem, pandai dari segi akademi dan cemerlang dalam sukan. He is Mr Perfect la pada aku.” Kata-kata Anne membuatkan Mash tersedar yang persembahan Faizal sudah pun berakhir.

“Betul kata kau Anne, untungkan siapa yang jadi gf dia.” Mash menjawab. Mash masih tidak ingin memberitahu rakan-rakannya mengenai permintaan Faizal untuk menjadikannya teman istimewa. Dia masih belum membuat keputusan walaupun sekiranya mengikut kata hati, ingin dia terbang mendakap Faizal diketika itu juga.

”Eh, Faizal datang menghala ke arah kita la.” Mal berkata dengan nada yang agak teruja. “Ada bunga la dekat tangan dia, untuk siapa lah agaknya yek?” Rita mengeluarkan pertanyaan.

”Hai girls. Thanks la sebab datang to give me support.” Kata Faizal memulakan bicara sambil mengenyitkan matanya kepada mereka berempat.

”Eh, perasan la kau Faizal, kita orang datang ni untuk tengok pesta konvo jer. Kebetulan kami sampai masa kau tengah menyanyi.” Balas Mash.

“Mash, kenapalah kau perlu berbohong. Sedangkan kau memang beriyea-iyea mengajak rakan-rakan kau untuk melihat pertandingan ni. Kau dah tunggu sejam dekat sini. Apalah salahnya, sekiranya kau mengiyea kan saja kata Faizal tu.” Hati Mash berkata.

“Bunga tu untuk aku ke Faizal?” Tanya Mash kepada Faizal. “

Yups my dear princes, this roses are for you.” Faizal menghulurkan jambangan bunga tu kepada Mash.

Mash diam kaku.

“Girls, you don’t mind kan kalau aku kidnap Mash kejap?” Faizal bertanya kepada Rita, Anne dan Mal. Rita, Anne dan Mal berpandangan sesame sendiri sambil berkata dengan nada yang hampir serentak.

“We don’t mind Faizal, just enjoy yourself.”

“Tapi kau jangan lupa pulangkan balik house mate kita orang ni.” Sambung Mal kepada Faizal. Mash masih lagi kaku. Faizal lantas menarik lengan Mash memimpin tangannya dan membawanya pergi. Mash dan Faizal hilang di celah ratusan pelajar yang berada di tapak pesta konvo itu.

35 Response to "HiNGGa HuJuNG NoKTaH"

  1. de_qilla88 says:
    August 19, 2009 at 8:01 PM

    ngegege kene kidnap ngan pakwe encem,,besh2,,hahaha ;p, tinggi sungguh imaginasi anda bro ;p

  2. blackskin says:
    August 19, 2009 at 8:04 PM

    ayat ngorat mcm2..kidnap. He~
    Best, bleh r buat buku pas ni.

  3. oranglidi says:
    August 19, 2009 at 8:04 PM

    alahai.. 3rd!

  4. dark says:
    August 19, 2009 at 8:06 PM

    happy ending~.. :)) =))..

    ingat lg x icon ni grungie?hahahaha!!

  5. puspawarna says:
    August 19, 2009 at 8:09 PM

    hihihi....
    x sbo nk tau cte pasni....
    ngggeee2....

  6. zarina says:
    August 19, 2009 at 8:14 PM

    best..best...bessstttt!!!xsabar nak tunggu sambungan dierr..

  7. DilOt says:
    August 19, 2009 at 8:14 PM

    ape kate ko buat buku skali...ok ape cite ko ni..boleh tahan beb...

  8. Nadd says:
    August 19, 2009 at 8:16 PM

    encik grunge,
    sile terbitkan buku..
    can't wait sambungan dia..
    ade sambung kan?
    hehe..

  9. fitriah says:
    August 19, 2009 at 8:38 PM

    faizal kidnap mash bwak g mane?

    hihi

  10. iza kasmiza says:
    August 19, 2009 at 8:43 PM
    This comment has been removed by the author.
  11. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    August 19, 2009 at 8:45 PM

    sajek je nauu tlis sesikit..
    cecepat hupdet tau kawan tadika

  12. lili11 says:
    August 19, 2009 at 9:03 PM

    Orait! Tapi sikit sangat ler citer nyer. Penat ler haku nunggu. Seciput2 jer ko citer ...

  13. mamai says:
    August 19, 2009 at 9:04 PM

    mana bab tiga nie

  14. lionteen says:
    August 19, 2009 at 9:04 PM

    pe kate terbit kan je buku..
    ala2 novel gitu..
    besh la..

    msti laku punye

  15. ber_uwang says:
    August 19, 2009 at 9:19 PM

    alamak potong sti tul la...bersambung plak

  16. oranglidi says:
    August 19, 2009 at 9:31 PM

    setuju!

    buat buku! dah release, bagitau cepat! x sabar nak beli.

    wa nak buat novel 'kanak2 riang'!

  17. oranglidi says:
    August 19, 2009 at 9:34 PM

    ni yang x tahan ni! haha.. lagu widuri? hehe..

  18. miSs siv says:
    August 19, 2009 at 10:14 PM

    widuri~~
    =p

  19. xuen adyla says:
    August 19, 2009 at 10:16 PM

    wow buatlah novel u ye
    i beli
    tapi i nak yg ada autograph
    xda i xmau beli
    :p

  20. ░♥si lampu neon♥░ says:
    August 19, 2009 at 11:03 PM

    drop comment jer =) takde mase la nak bacee..=)

  21. TerubukMasin says:
    August 19, 2009 at 11:40 PM

    gua rasa faizal ni lu la bro...kikih..

  22. anak laut says:
    August 20, 2009 at 1:39 AM

    salam..bro,


    wah..cerita semakin menarik..syabs bro.

  23. anak laut says:
    August 20, 2009 at 1:40 AM

    salam..bro,


    wah..cerita semakin menarik..syabs bro.

  24. Anis Mohd says:
    August 20, 2009 at 3:06 AM

    urm banyak bab lagi ke ?

  25. Masy says:
    August 20, 2009 at 7:51 AM

    beb, ko x betulkan lagi nama 'tunang' aku tuh.

    Zaefrul la.. bukan Zeifrul. eh tp ko mmg xmo tukau eh? huhuhu ku pasrah.

    sambung sambung.

  26. IT'S Me N.a.N.a says:
    August 20, 2009 at 8:30 AM

    Lepas tue apa yang terjadi? cepat lah sambung...;)
    plssssss....

  27. blueCITY says:
    August 20, 2009 at 2:47 PM

    macam best gak ni,

    ekekkek

    syabas! ada bakat .
    teruskan

    faizal ya, =P

  28. blueCITY says:
    August 20, 2009 at 2:48 PM

    ingatkan pesal@15 tadi
    hahhaah
    kirim salam kat epa@chiyo
    muahahha
    =p

  29. zanetti_be says:
    August 20, 2009 at 6:10 PM

    power lah bro.lame tak kommen di sini.takde wireless and slalu tak sempat.sori bro..

  30. Jard The Great says:
    August 20, 2009 at 10:09 PM

    oit.. cpt sambung

  31. enyheartsdiamond says:
    August 20, 2009 at 11:33 PM

    seperjuangan dgn lampu neon;)

  32. VIP| fLoRa ™ © says:
    August 21, 2009 at 6:50 AM

    sgt besh.. that boy so romantic..

  33. rhapsody LiN says:
    August 21, 2009 at 10:08 AM

    ko ske bc novel ke skrg???

    bes gak bc citer2 ni.
    :)

  34. AiE bAhRi says:
    August 22, 2009 at 5:23 AM

    Best,,nk baca sambungannya...

  35. noor afzan says:
    August 24, 2009 at 4:30 PM

    so sweet..
    huhu~

    bestnya..
    berangan je la..
    ahaks