PeRTaNiaN aDaLaH PeRNiaGaaN

Korang mesti dah biasa dengarkan perkara ni. Ialah, aku tengok dah banyak papan tanda dekat tepi jalan tulis benda ni. Kadang-kadang ada gak keluar iklan dekat TV dan radio (ada ke dekat radio?). Okies, sekarang ni, aku rasa ramai graduan yang tidak mempunyai pekerjaan. Bagi mereka-mereka yang mempunyai kampung halaman dan mempunyai tanah di kampung, aku nak sarankan lebih baik lah berbudi kepada tanah. Kepada mereka yang memang city boy macam aku (boy sangat la aku ni), apa yang korang boleh buat ialah, gunakanlah pasu bunga dan tanah sekangkang kera yang ada untuk bercucuk tanam.

Kenapa aku sarankan perkara ni? Ntahlah, aku dah rasa bosan dengan bekerja dengan orang. Tapi, aku sebagai seorang yang dibesarkan di bandar, tidak mempunyai asa pertanian dan penternakan (satu kerugian pada aku) dan penggeli pula orangnya. Tapi aku tetap bercita-cita untuk menceburi bidang pertanian dan penternakan. Insya-Allah, sekiranya aku sudah punya modal.

Mungkin orang akan cakap, cakap senanglah, nak buat bukannya mudah. Mungkin juga yang akan berkata, penat-penat aku study, nak suruh aku kerja kebun jer. Ishhh, jangan cakap begitu. Kerana dimana ada kemahuan, disitu ada jalan. Sekiranya korang rasa susah, korang boleh buat secara sambilan benda ni. Tak pun, korang carilah partner yang reti dan tahu mengenai benda-benda ni. Susah? Mana ada benda senang dalam hidup. Tapi, korang jangan risau, ada banyak agensi kerajaan yang sedia memberi khidmat nasihat untuk benda baik macam ni. Kalau korang rasa tak standard kerjakan kebun, korang tak perlu la pergi bercucuk tanam sendiri. Applikasikan apa yang dipelajari semasa study. Upah orang bekerja, maka dengan otomatiknya, korang akan menjadi seorang boss. So, berbaloi apa belajar dan jadi bos kepada company sendiri.

Just nak share info dengan korang (ini adalah fact yea). Industri asas tani adalah satu industri yang tidak terjejas teruk sekiranya berlaku kemelesetan ekonomi. Sebab, walau apa pun terjadi, orang tetap perlu makan. Makanan adalah dari hasil titik peluh petani (iklan sebentar "sebutir nasi bagaikan setitik peluh petani" korang pernah tengok tak iklan ni?). Owh, lagi satu, nak share dengan korang, selain dari company yang berkaitan dengan oil and gas, agriculture company merupakan salah satu company yang memberikan bonus yang banyak kepada pekerja mereka (e.g. plantation company such as tradewind plantation, IOI plantation and so on). Stakat 5 bulan bonus tu, merupakan satu perkara biasa jer dekat company2 tu.

So base on that facts, korang dapat lihat betapa teguhnya industri pertanian ni kan. So, apa lagi semua, marilah kita start bercucuk tanam. Jadikan ianya satu hobi. Tanamkan minat, maka lihat dan nikmati hasilnya di masa depan.

P/S: Aku teringin punya kebun kelapa sawit dan menternak lembu. Insya-allah, akan aku usahakan dalam tempoh masa 10 tahun ni. Ada sesapa nak jadi rakan kongsi aku?

60 Response to "PeRTaNiaN aDaLaH PeRNiaGaaN"

  1. Anak Gemilang says:
    July 21, 2009 at 2:24 PM

    adkah sy komentr yang ptma.
    ekekee.
    rasanya la.
    hehe.
    ada.
    dah tkg iklan ni.
    hihiih.
    btul.
    sktor ptnian di swk agk mju gk la.
    hehe.
    byk dh ldg swit dah bukak.
    erm. abg ora keja jd field conductr sorg kt FELCRa..
    haha.
    grunge.
    klu bukak ladang kt sarawak...
    cntct ora yer.
    di SArawak. sektr ini agk laris..
    hihihi..
    nk jd rkn kngsi???bukan..
    nk jd pkerja jer la.
    modl lom ckup..
    out of topic-----> mana grunge tau ora skit 2 3 ari ni ek. hohoho

  2. Jard The Great says:
    July 21, 2009 at 3:04 PM

    mama ku petani..ade sawah padi.. tp akan terjejas kalo cuaca buruk.. huhu

  3. blackskin says:
    July 21, 2009 at 3:07 PM

    dua orang abang aku pun plan nak bisnes pertanian. Tanah ada tapi modal je belum ada.
    InsyaAllah lau xde problem. Aku pun nak join mereka. Buat perniagaan keluarga.

  4. blueCITY says:
    July 21, 2009 at 3:13 PM

    salam grunge...

    biru respek kalo ada anak muda yg ada keinginan untuk memulakan karier sebegini, tapi biarlah secara teratur, moden dan tak mudah mengalah.

    ilmu juga penting dlm membuat apa jua kerja. janji halal..

    u go guy..
    jadilah usahawan muda yg berjaya
    tokey lembu, kambing, ayam kaya wooo...

    kita jer eksen, malu kunun nak jadi petani, pekebun, penternak..

    janji jadilah yang maju kedepan, bukan setakat nan adooo.....

    hohoho...
    =)

  5. miSs siv says:
    July 21, 2009 at 3:21 PM

    sy3!!!
    kite buley jadi partner~
    abah ade kelape sawit...
    tp lembu xde~

    kalu x pun, buat basic..
    abg maen la farmt0wn dlm facebook..
    best!!
    err....mengarut sudah~~
    =p

  6. << s| tED| >> says:
    July 21, 2009 at 3:36 PM

    aku cukup tidak berpuas hati bila ada orang bertani melalui 'FACEBOOK'
    dan aku terasa amat terhina sekali. aku ada hak berperasaan begitu sebab ayah aku mengusahakan pelbagai tanaman. bertani secara nyata. merasa penat. merasa peluh mengalir. jadi apa kejadahnya ada game tanam sayur tu!!

    asal aku emo ni.. ha ha ha

    aku lari topik ke?
    hik hik hik..

    tapi bab terjejas atau tidak aku aku nak komen sikit.
    terjejas juga..
    ayah aku ada tanam 600 batang pisang tetapi apabila banjir melanda pisang tumbang dan mati. kira terjejas juga lah kan..

    kenapa aku asyik cakap pasal ayah aku saja ni? sebab beliau yang bertani dan bertanam-tanaman aku hanya tau merasai nikmat makan sahaja.

    tetapi berbudi pada tanah memang mendatangkan hasil yang lumayan.
    percayalah...

    :)

  7. k.A says:
    July 21, 2009 at 3:54 PM

    atuk ada tanah,tapi adik beradik abah asyik berebut je.malas nak ambil tau dah.tapi memang pertanian tu sumber rezki yang lumayan. kalau betul2 berminat mula la dari bawah. amik kursus,cari modal ect..

  8. mamai says:
    July 21, 2009 at 4:28 PM

    aku setuju pertanian adalah perniagaan walau tak glamer namun hasil pasti lumayan kalau kena gayer.

    aku juga sedang berjinak2 dengan pertanian bermula dengan yang kecil pasti akan jaya.

    abg ipar aku berenti kerja dari jadi engineer semata-mata nak bertani nampaknya berjaya

  9. lili11 says:
    July 21, 2009 at 4:45 PM

    Boleh dapat banyak duit tuu ... tapi menstartkan perniagaan perlukan banyak kesabaran dan uwang ... ada berani?

    Precious

  10. Cik Skaf says:
    July 21, 2009 at 4:54 PM

    *senyum* suka entri yg ni. nak sy komen ke? rasanya x yah kot. dah banyak kita bincangkan. dari kelapa sawit, kepada cili, kpd pisang, kpd tanaman organik kepada lembu dan kambing..sampailah kepada lintah dan cacing.. eh! cacing ada ke? huhu..
    Yang penting, ada modal, ada tanah, ada kemahuan, ada kesungguhan,ada lah jalannya. InsyaAllah berjaya.

  11. hanisYGbaek says:
    July 21, 2009 at 5:58 PM

    huhu,,
    pertanian adalah perniagaan..
    mmg laa susah at first..
    tp untungnya..
    berlipat kali gnda..
    g pown..
    tnah kt msia neh..
    byk je lg yg trbiar..
    dr dibiarkan terbiar..
    baek wt kebun ke..
    xpown ternak lembu..
    kn?
    kalo modal..
    byk je institusi yg sponsor..
    so,,xsusah sgt laa nk mulakan perniagaan tuh..

    so,jom rmai2 jd petani moden..

  12. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 6:54 PM

    uhhuu salam..
    umah saya ada 3 pokok dalam pasu..
    1 pokok daun pandan..
    dan 3 lagik pokok hiasan...
    baguskan.. hihihihih

    dulu ada pokok cili..
    tp dah mati sebab pemalas sgt nak siram..
    sian pokok cili...

    ehh ehh
    tp arituh mati sebab musim panas la rasanyer..
    huhuhhu

    sajek nak g tau...
    hihihihih

  13. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 21, 2009 at 7:04 PM

    jom tanam anggur lalala

  14. aien~s corner says:
    July 21, 2009 at 7:13 PM

    zmn kite ni... pertanian de market job yg besor... spe2 yg studi bab pertanian mmg lumayan n de mse dpn kj ni..hehehe

  15. miSs siv says:
    July 21, 2009 at 7:30 PM

    uhhh...
    s| ted|~~
    kat fb tuh maen2 jep~
    tp still rase hepi sbb nk bukak farm sendiri xde ongkos~~
    =p

    tp sory l0h kalu kam0 rase mcm x puas aty~~

  16. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:35 PM

    kongsi ternak lembu.. idea manarik tu.. mau joint venture buleh...???

  17. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 21, 2009 at 7:38 PM

    td balik dari pejabat..
    baru sembang sembang dengan kawan yang tolong hantar pulang...
    ayah mertuanyer rajin bercucuk tanam..
    banyak hasil
    tp tak jual pon..
    betul kata org...

    kiter berbudi pada tanah
    akan dapat lah hasil

    tp kalau dah duduk kat umah bertingkat tingkat a.k.a rumah appartment camno nak bercucuk tanam...
    tanam dalam pasu jee laaa...

    macam saya komen earlier...
    saya ada 4 pasu di balkoni umah..
    1 pokok pandan..
    3 pokok hiasan..
    hihihihi

    bagi tau lagik...

    sebenarnyer..
    pokok daun pandan dah nak masti..
    cam no ekk..?
    tak cukup tanah ke ekk??

    padahal siram je selalu...

  18. pejuangkesan says:
    July 21, 2009 at 7:40 PM

    Slm bro..

    Gua ada hajat nk ternak lembu mcm lu. Tapi gua jauh dari kg gua. tanah ada, lembu senang cari. Nk harap dengan org jaga, susah gk. Harap2 dpt pindah negeri gua la. Bleh bertani n menternak mcm yg lu sarankan..hehe..

  19. ░♥si lampu neon♥░ says:
    July 21, 2009 at 8:33 PM

    10 tahun hurm..tungu aku da veteren sikit nnt aku join ko leh? heheheh aku reti tanam pokok bendi je..ok tak??

  20. Idalara says:
    July 21, 2009 at 8:42 PM

    salam grunge..
    teman baik kak ida sedang usahakan ternak kambing..mng bagus cadangan grunge ni..
    jgn malu jiak mahu jd penternak moden ni..namun dada perlu diisi dgn ilmu yg cukup barulah melangkah dengan muda..

    hubungi apa saja pihak yg berkaitan untuk membantu dan mendapat tunjuk ajar...go,go,go guy..kak ida doakan cita2 murni grunge akan tercapai..

    p/s terimakasih atas niat baik grunge itu..usah sedih dgn bicara kak ida..dah biasa begitu..

  21. SasHa Lee says:
    July 21, 2009 at 8:49 PM

    Grunge aku memg petani moden.. petanam anggur yg berjaya..nak order??hehe

    berbudi pada tanah memg memang menbawa keuntungan.. aku kalo da modal memg nak tanam anggur..hehee..

    **anggur sesuai ke tanam di Shah ALam..;P..(aku tak da kg)

  22. badek_gonzalez says:
    July 21, 2009 at 9:05 PM

    sungguh lama aku menanti ada org post pasal bende ni..
    btol ckp lu bro..
    xbule nak d sangkal lagi.

    aku pon berminat nak jadi petani satu hari nanti.hope semuanya bergerak seperti perancangan masa ini.

  23. fitriah says:
    July 21, 2009 at 9:10 PM

    bagus grunge ni..

    ada matlamat hidup yg jelas :)

  24. AiE bAhRi says:
    July 21, 2009 at 9:16 PM

    Bang,
    nak jadi rakan kongsi sama boleh?lalala~~

  25. GRuNGe says:
    July 21, 2009 at 9:26 PM

    Anak gemilang: Ora, sektor pertanian menguntungkan. Felcra, rasanya paling kurang bonus 3 bulan. Hehehehe. Dah sihat yea Ora. Alhamdulillah.

    Jard the great: Jard, betul cuaca akan menjejaskan tanaman. Alam juga yang mampu mengubah alam. ;)

    Blackskin: Nanti dah berjaya nanti jangan lupa aku plak beb.

    Bluecity: Tak ramai yang melihat perkara ni dari segi positifnya.

    Miss Siv: Betul kamu mau jadi rakan kongsi? Hehehehe. Lagi 5 tahun ok. Saya tuntut janji kamu.

    Tedi: Terima kasih kerana berkongsi cerita realiti mengenai pertanian ni.

    K.A.: Masalah tanah pusaka ni, memang takkan habis dibicarakan. Susah kan.

    Mamai: Wah, ko dah mula berjinak-jinak ke? Aku target lagi 5 tahun.

  26. anak laut says:
    July 21, 2009 at 9:30 PM

    salam...bro,

    satu entri yang bagus ni..

    bro,

    anaklaut berpendapat fungsi pertanian pada peringkat awalnya adalah untuk memenuhi keperluan asas manusia iaitu makanan dan minuman. Namun apabila meningkatnya tamadun manusia, maka fungsi pertanian telah berubah. Daripada pertanian untuk sara diri ia bertukar menjadi pertanian untuk perniagaan. Apa yang nyata pertanian adalah perniagaan yang memberi peluang besar kepada umat Islam khususnya dalam pengeluaran makanan halal. Menurut sumber industri, pasaran makanan halal dunia bernilai 500 bilion USD hingga 2 trilion USD setahun yang melibatkan 1.8 bilion umat Islam.

    Firman Allah SWT dalam surah Al-Mulk ayat 15:

    Yang bermaksud: " Dialah yang menjadikan bumi untuk kamu; mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatnya dan takutilah kemurkaan-Nya )".

    wasalam..

    anaklaut-

  27. GRuNGe says:
    July 21, 2009 at 9:35 PM

    Lili11: Kalau takut di lambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Hehehehe. Kalau tak berani, jangan bertani. Ada betul tak.

    Cikskaf: Akhirnya, saya ceritakan juga dekat blog. Tapi tak habis cerita lagi kan.

    HanisYGBaek: Susah la hanis, isu tanah ni, isu yang sensitip.

    Mimie Azimask: Mula dengan pokok2 macam ni la dulu untuk tanam minat.

    Notso Violet: PD sesuai ke tanam anggur?

    Aien's Corner: Betul tu Aien. Pertanian skang bukan macam dulu. Skang dah moden dan lumayan.

    Miss Siv: Erkkkkkkk.

    Miemie Azimask: berbudi pada tanah, lumayan hasilnya Mimi.

    Pejuang Kesan: Untung ko ada tanah dekat kampung.

    Si Lampu Neon: Okies, lagi 10 tahun aku tunggu ko.

  28. GRuNGe says:
    July 21, 2009 at 9:36 PM

    Idalara: Apa jenis pekerjaan, bila diusahakan dengan sungguh2 dan ikhlas, pasti ada hasilnya.

    Shasha Lee: Shah Alam sesuai ke tanam anggur wei?

    Badek Gonzales: Hehehehe, tersama plak pemikiran kita yea.

    Fitriah: Erk, hidup perlu ada matlamat.

  29. Cik Skaf says:
    July 21, 2009 at 9:50 PM

    Mentang2 ada blog semua pun nak cerita ek? hehehe.. tapi bagus ar kan? bila ramai bagi respon, bertambah idea bertambah semangat nak buat apa yg dirancang..

  30. Cik Skaf says:
    July 21, 2009 at 9:52 PM

    Mimie.. pokok2 bunga saya pun dah banyak yg nak mati .. masa tanam, beli pasu sume, kan main semangat, tapi pastu malas nak siram. seminggu 2x je agaknya bunga2 tu mandi.mana tak kering..hu2

  31. miSs siv says:
    July 21, 2009 at 9:53 PM

    lagi 5 tah0n?
    kate seploh tah0n??

  32. ber_uwang says:
    July 21, 2009 at 10:33 PM

    esok start la tanam cili , nak jadi usahawan cili yg berjaya..

    alamak aku tak de adik la nak jadi rakan kongsi bertani dengan grunge

  33. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    July 21, 2009 at 11:08 PM

    sesuai jer
    ramai jer penganggur kt pd:P

  34. DaliaLiyana says:
    July 22, 2009 at 12:11 AM

    Bro..Dalia nak jd bisnis partner tp nak kat pertanian je ek..kat penternakan lembu tak moh...
    bukan ape...tak tahan bau tahi lembu yg semerbak tu....huhuuh....

  35. miSs siv says:
    July 22, 2009 at 12:21 AM

    hehehe..
    ok gak tuh kak dalia~
    kite yg tanam2...
    kasi br0 nieyh menternak...
    hehehe~

  36. KhairiL's says:
    July 22, 2009 at 12:56 AM

    1st kalu nk buat keja mcm ni ialah berani amek risiko, buang perasaan takut dan pemikiran kolot yg takut akan kecundang...bila pikir positif insyallah, baru berjaya nnt

  37. enyheartsdiamond says:
    July 22, 2009 at 1:00 AM

    grunge..u bukan boy..perasan!
    u da uncle da..haha;)

    penggeli?i pon..kadang2..terhadap certain serangga n ulat-ulat..i kopek petai pon berbunyi2;"eii!" dgn koatnya..kalo ada ulat dlm petai tersebot..

    haha~

    *nk!nk keja ngn/bersama u!!!;)

  38. lili11 says:
    July 22, 2009 at 8:31 AM

    Ehh nak bertani jangan kat tepi pantai lah unless ko nak tanam pokok kelapa. Uhh untung gak tuh! Sedapnya air kelapa ... Hih, ombak tu kan ada kalanya membuai mengasyikkan tapi ada kalanya kan ganas menghempas pulas. Ko tau ...?

    Precious

  39. @xiM says:
    July 22, 2009 at 11:28 AM

    ehhh ko nak bertani yek..jom kita jadi rakan kongsi..tapi aku nak jadik sleeping partner jer boleh ker??hehe

  40. patungcendana says:
    July 22, 2009 at 11:32 AM

    yup...i completely agree with you...:-)

  41. Ivy Metaga says:
    July 22, 2009 at 11:44 AM

    Jom bercucuk tanam....=)

  42. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 22, 2009 at 11:49 AM

    mie tingin nak bercucuk tanam..

    kalau kiter beli anak benih yang kat supermarket yang dalam kertas petak petak kecik tuh boleh menjadik tak??

  43. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 22, 2009 at 11:51 AM

    mcm mana plak ngan tanah... ? kena bali tanah baru ke utk dapat kan sumber nutrien yang tinggi..
    sebab tanah yang ada akt mie nie adalah bekas tanam pokok cili yang mati dulu sebab panas sangat...
    kan ada satuu masa tuh malaysia paaanaaas sgt kan...?

    pokok cili saya adalah menjadi mangsa kering...

  44. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 22, 2009 at 11:52 AM

    agak agak la kan...
    kalau dok tabur baja je.. pas tuh guna tanah lama tuh menjadik tak??

    hihihihihihi

    senang..
    nanti nak masak.. leh petik bayam sendrik kat balconi umah aje.. hik hik..

  45. fitriah says:
    July 22, 2009 at 2:43 PM

    rmainye nk jd partner kamu grunge..

    heee :)

  46. GRuNGe says:
    July 22, 2009 at 3:24 PM

    Anak laut: Wah, anda telah menambah fakta yang ada. Mengenai jumlah dagangan makanan halal dunia. Terima kasih anak laut.

    Cik Skaf: Hehehehe, sharing is caring kan Cik Skaf.

    Cik Skaf, tanam la balik pokok bunga awak tu.

    Miss Siv: Owh, 10 tahun lagi ke? Ingat dalam masa 5 tahun lagi.

    Ber_uwang: Cili fertigasi ker beb? Kalau cili fertigasi ni, aku dengar untung dia boleh tahan juga. Cuma kadang2 FAMA ni susah nak deal untuk pasarkan tanaman kita.

    Notso Violet: Wah, kalau gitu bak mai anggur PD sekilo dekat I leh mot?

    DaliaLiyana: Wakakakaka. Tahi lembu tu la buat baja tanaman. Siap buat pool untuk tahi lembu. Saya pernah baca mengenai jutawan tahi (dia buat baja guna tahi lembu dan kambing). So jangan pandang tahi lembu takde mata Dalia. :P

    Miss Siv: Wakakaka, ni lagi satu yang pandang tahi lembu takde mata. :P

    Khairil's: Betul tu Khairil's, apa pun yang kita buat, kena fikir positif (aku bukan positif thinker).

    Enyheartsdiamond: Habiskan study kamu dulu. Nanti leh la bukak bisness.

    Lili11: Wakakakaka, ko ni wat lari topik. Nasib baik ada gak pasal tanam kelapa tepi pantai. Wakakakaka.

    @xim: Insya-Allah Axim, nanti kalau aku dah prepare paper work, aku bawak present dekat ko. Ko tak nak bukak restoran ke Axim?

    Patungcendana: Hehehehe. Thanks for droping by.

    Ivy Metaga: Kamu dekat Sarawak banyak tanah. Apa kata kamu buat pertanian komersial.

    Mimie Azimask: Beli anak benih, boleh jer. Tapi kena rajin menjaga.

    Tanah ada jual tanah gambut dekat nurseri. Kalau untuk bunga, boleh gunakan arang, especially orked (nenek aku buat, menjadi jer).

    Kalau dalam pasu, baja tak perlu bubuh selalu. Kadang2, 3 bulan sekali jer taru baja. Try gaulkan baja tu dengan tanah. Bayam boleh buat hidroponik pe Mimi.

    Fitriah: Kamu nak jadi partner juga ke?

  47. imheppie says:
    July 22, 2009 at 3:39 PM

    my big bro skang bela kambing...huk3 susah gak nak wat bisness nih..lmbat tol nk balik modal huhu..dulu ekceli dia nak bela lemboo tpi bajet xcukup ar cian dia huk3...sabo ek bro..skang smbil bela kmbing dia wat bela caceng..senang nk jaga..

  48. imheppie says:
    July 22, 2009 at 3:41 PM

    my big bro skang bela kambing...huk3 susah gak nak wat bisness nih..lmbat tol nk balik modal huhu..dulu ekceli dia nak bela lemboo tpi bajet xcukup ar cian dia huk3...sabo ek bro..skang smbil bela kmbing dia wat bela caceng..senang nk jaga..

  49. anak laut says:
    July 22, 2009 at 5:14 PM

    salam..GRuNGe,

    sapa lah yg akan melamar anaklaut ni bro...cakap cepat..heheehhe

  50. xuen adyla says:
    July 22, 2009 at 5:51 PM

    tanam anggur baru i jadi rakan kongsi
    leyh

  51. patungcendana says:
    July 22, 2009 at 9:48 PM

    re:...event malam akustik dan puisi...bertemakan MIMPI...Dunia Gelap... oleh aloy paradoks dan gang2 paradoksnya...previously dia buat masa earth hour...

    sangat interesting...dan memang kebanyakan yang hadir adalah bloggers because ia di publicised dalam blog paradoks dan rakan2...

    kebetulan aku di KL masa tu...aku pergi la...boleh kenal dgn sahabat2bloggers...

    akan datang ada lagi...kalau kau interested...buka blog aloy...:-)

  52. miSs siv says:
    July 23, 2009 at 12:03 AM

    ok...
    between 5-10 years lah cam toh~
    tggu org p0n da keje~
    h0h0h0
    okay?
    [semangat nieyh!!!]

    aaaa..
    xpe ah...najis2 lembu dari ternakan t0h ley buat baja kat tanaman lak kan~
    =))

  53. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 4:54 AM

    adakah sy buley jd rakan kongsi kamu??

  54. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 5:07 AM

    Sekadar nak berkongsi info.. siapa ckp jd petani x leh kaya or dpt untung.. bila kita berbakti pd tanah psti ada habuannya jika kita lakukn dgn ikhlas & bersguh2.. spt cthnya http://jutawantani.wordpress.com

    Lgpn, gov pn menggalakkn bg graduan yg menganggur utk memulakn perniagaan sndri.. jika berminat jdkn pertaniaan sbg satu sumber pendapatan leh rujuk web ni, mgkin leh mbntu.. http://pugm.net/aktiviti-pugm.htm

    Arus perkembangan pertanian setanding dgn teknologi sedia ada.. nowadays, yg sy dpt tau ada kursus fertigasi (kegiatan hortikultur).. leh jd petani moden.. info lbih lanjut di http://www.gmpeladang.com.my/latihan.htm

    (^_*) slmt berbakti pd tanah & alam..

  55. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 5:21 AM

    Jika kamu meninginkan kebun kelapa sawit.. sy pula bmnat nk tanam cendawan dan memiliki kebun buah-buahan..

    Bab ternak lembu 2 sy pn ska.. lg complete jika kita ternak kambing skali.. huhu..

    jd, jom gi kursus asas tani & ternakan.. nnt leh jd rakan kongsi.. :p

  56. miMiE aZim@Sk ^V^ says:
    July 23, 2009 at 7:31 AM

    vip|flora : mau g kursus.. roger roger saya yer?? mau ikot bersama rakan rakan belog.. mesti seronok kan..

  57. DilOt says:
    July 23, 2009 at 12:24 PM

    waa...aku pun minat gak ni....

    aku bengang gak kalo org cakap..belajar tinggi kerje mcm tu je..alahai..ceteknye pemikiran dieorg...

  58. momentinlife says:
    July 23, 2009 at 1:04 PM

    aku dh berada dlm industri partanian ni...

    1 je aku nk pesan, bertani bukan lah mudah, perlu komitmen and modal yg besar.. dan perlu yakin tuhan itu maha kuasa, sebab apa pun yg kita usahakan, bergantung juga pada ketentuan-Nya.. senang ckp, tak leh fully control apa yg kita usahakan sebab deal dengan benda hidup... =)

  59. VIP| fLoRa ™ © says:
    July 23, 2009 at 5:36 PM

    to miMiE aZim@Sk ^V^ : leh je.. nnt kita kita roger2 kamu.. incik grunge ada mnat?? :p

    to momentinlife : btul ckp awk.. ptanian ni agak mncbar.. klu xde komitmen, mnat & usaha gigih pasti xkn bjye.. bnyk gak risiko yg kna hadap nnt.. so kna prepare diri dr segi fizikal & mental before involve on this biz.. nnt xdelh 'shock' sgt.. :D

  60. lili11 says:
    July 25, 2009 at 5:26 PM

    Eh ... haku teringat kat kawan bonda haku yang dapat beli 2, 3 bijik umah kat KL ni hanya drp hasil menjual nasi bungkus pagi2 ... Walaweiiii!!
    Precious