PeLePaSaN CuKai

Perasaan amarah meluap-luap. Betul ke ada pelepasan cukai? Mari kita fikirkan.

Pelepasan cukai untuk kegunaan persendirian adalah sebanyak RM 8,000 setahun.

Kalau dibahagikan dengan 365 hari maka pelepasan cukai untuk kegunaan persendirian adalah sebanyak RM 21.92. Maka sebanyak itulah kita boleh berbelanja sehari.

Dengan adanya tax for consumables dari kerajaan, hampir setiap benda yang kita beli, akan dikenakan tax. Jadi RM 21.92 tu, kalau kita beli barang, maka akan kena tax. Jadi, berapa banyak kalikah duit kita di tax?

Katakanlah tax tu untuk jalanraya yang kita guna, bukankah jalanraya sendiri kita sudah membayar road tax?

Ishhh, awal-awal tahun ni, memang sakit hati bila fikirkan mengenai tax ni. Banyak benda pasal tax yang aku dengar lately ni, tapi masih tidak dapat dikongsi selagi belum confirmkan pasal maklumat yang didapati.

Perasaan sekarang, amatlah marah......................

20 Response to "PeLePaSaN CuKai"

  1. fitriah says:
    January 19, 2010 at 10:28 PM

    sabar...

  2. fitriah says:
    January 19, 2010 at 10:29 PM

    yey first! hehe ;p

  3. enyheartsdiamond says:
    January 19, 2010 at 10:58 PM

    tak paham la tax tax nih! :D

  4. ░♥si lampu neon♥░ says:
    January 19, 2010 at 11:03 PM

    susah la ceni habis la duit ;(

  5. mamai says:
    January 19, 2010 at 11:44 PM

    sebab tu jabatan hasil dalam negeri paling kaya....berapa la agaknya lebihan bayaran tahun lepas akan dibayar semula pada aku

  6. blueCITY says:
    January 20, 2010 at 9:27 AM

    salam grunge, lama menyepi, rindu la pulak, ahaks!!

    saya antara pembayar cukai.
    pcb saya setiap bulan rm57, kali lah 12 bulan. jumpah sebenar saya kena bayar tahun lepas lebih rm700. walau di tolak pcb pun masih berbaki, kena juga saya bayar lagi.

    kadang2 saya rasa , baik jangan bagi gaji saya tinggi, sebab kena bayar tax jer.
    macam tak berbaloi !!

    huh!! marah gak ni,

  7. Dania says:
    January 20, 2010 at 5:15 PM

    yeaa...they are sux..we pay so much for the country, aren't we?? feel like staying in saudi arabia where they dun have a single tax!!!!

  8. Cik Amy Sensei says:
    January 20, 2010 at 8:32 PM

    salam..

    waaahhh...lama menyepi ye..lama tak singgah sini..apa pun saya harap awak sihat dan tenang saja di sana..

    oh ya..

    terima kasih kerana sudi singgah di blog saya yekk.. :))

    senyum selalu k..

  9. notso_violet : seindah bunga seri pagi says:
    January 20, 2010 at 8:38 PM

    apa nk buat dah nama duduk malaysia haha

  10. imHepPie says:
    January 20, 2010 at 9:12 PM

    wuuuu tersangatla x paham pasal tax2 nih..tau kfc mekdi je ade tax ahaks~

  11. DeVoTeD LiLy says:
    January 20, 2010 at 9:32 PM

    ohhh kamooo..
    lmnye ta dtg cni...
    pinses pon ta fhm pon tax2 ni...
    maen dgr je..
    hahaha..
    blurrr..

  12. lili11 says:
    January 20, 2010 at 10:18 PM

    uIHHH ... Dia dh kembali ler! Bagus ... eh mana pergi lama menyepi?

  13. Masy says:
    January 21, 2010 at 7:49 AM

    lepas ko dah abes marah tu, jgn lupe beli handbag utk aku sementara JJ ade sale tu. sekian terima kasih.

    amacam, ade rasa nak marah tak? hahahahahahahahahaa

  14. memyselfkaTe says:
    January 21, 2010 at 1:40 PM

    uish marah betul grunge yer...

  15. cik EPAL says:
    January 21, 2010 at 6:06 PM

    jangan marah marah :)

  16. patungcendana says:
    January 23, 2010 at 8:25 AM

    PMS?

  17. Ivy Metaga says:
    January 24, 2010 at 8:41 AM

    awal tahun tak bole marah2, nt ujung tahun cepat tua heeeeeee....jgn marah yer..gurau2 jak...

  18. puspa says:
    January 26, 2010 at 4:11 AM

    x suke tax...
    lg subjek tax...
    menci2..

  19. ♀.รﻨν.♂ says:
    February 2, 2010 at 5:21 AM

    ehh????
    dah ade balik?

  20. k.e.r.i. says:
    February 8, 2010 at 10:27 AM

    gaji banyak sangat kut.
    itu pasal kena tax.