BeSaR TaK SeMeSTiNYa BeST DaN BaGuS

Salam kepada semua. Rasa-rasa tajuk aku ni cukup catchy tak? Harap bersihkan pemikiran rakan-rakan semua sebab entry aku ni tiada berbaur 18sx mahupun menjerumus kea rah itu.

Sebenarnya, aku baru sahaja tukar tempat kerja dan kemudiannya berhenti. Baru tak baru, sempat jugak la aku berpuasa sebulan dekat tempat baru aku tu. Tempat baru aku, aku dah tak buat audit dah, aku kembali membuat akaun. Aku dah terlupa bagaimana peritnya buat akaun ni sebab dah bertahun tak praktis. Tapi Alhamdulillah, masih lagi mampu handle.

Apa kena mengena citer aku tukar kerja dengan tajuk entry? Mesti ramai (macam ramai jer yang follow dan baca blog aku ni) yang tertanya-tanya kan. Sebenarnya, kalau korang tahu, dulu aku kerja di sebuah pasara raya besar. Seperti biasa la, bila sebut pasara raya jer, orang akan fikir kerja tak glamour. Tapi, biarlah persepsi orang, asalkan kerja halal yea tak?

Skarang, aku kerja dekat sebuah company yang agak gah dari segi nama. Mungkin kerana kewujudannya yang lama dan specialtynya dalam bidang-bidang tertentu menyebabkan company tu menjadi salah satu company yang orang nak masuk bekerja. Aku jugak tak terkecuali.

Masa mula-mula masuk, aku siap shopping sakan beli baju kerja, maklumlah, masa kerja dekat pasar raya besar dulu, aku tak pernah beli baju kerja. Pakai baju apa yang ada dan kebanyakkan masa, aku pakai baju pasar raya besar tu. Baju jer, aku rasa dekat 8-9 helai aku beli, tali pinggang 2, tali leher lebih kurang 5 dan siap beli BB, kononnya dress to success and to impress. Masa tu aku lupa success and impress is all about knowledge.

Fisrt day aku kerja, boss aku kasi task untuk monitor department. Satu tugas yang berat pada aku, tapi aku cuba pikul amanah tu. Seminggu, aku belajar apa yang perlu dibuat dan analyse on what to improve. Masuk minggu kedua, aku tulis proposal on project yang perlu di implement. Masa aku tulis tu, aku dah rasakan tanggungjawab aku dan kerja aku adalah satu kerja yang agak sukar. Mana taknya, kerja yang patutnya dilakukan semasa company tu mula set up, tidak dibuat. Reason senang, sebab no one care and no one want to take the initiative. Sedikit demi sedikit perasaan suka aku mula bertukar kepada rindu company lama. Aku mula rasa menyesal.

Tapi sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. Semuanya kerana nama besar dang ah yang membuatkan aku decide to join. Aku hanya mampu bertahan dua bulan jer dekat situ, kemudian aku gamble resign. Masa resign tu, agak best ar sebab CEO company tu panggil aku untuk discuss why and what will make me stay. However, disebabkan aku dah tau apakah kesinambungannya kalau aku stay, aku decided to leave. Maka dengan itu, bermulalah pengembaraan aku (pengembaraan la sangat) sebagai seorang penganggur. Untuk sedapkan diri aku, aku cakaplah aku sedang mengambil career break. Alasan untuk menyedapkan hati bila berhenti bodoh tanpa ada kerja lain.

"Sometimes big responsible does not come with good package.Whether you want to accept it as challenge and learn or you want to leave it, is your own decision."

6 Response to "BeSaR TaK SeMeSTiNYa BeST DaN BaGuS"

  1. sisters says:
    November 10, 2011 at 11:22 PM

    Insyaallah rezeki ada dimana2 janji kita gembira dgn kehidupan kita. Jadikan ia pengalaman yg berharga dan yg terbaek akan diberi oleh Nya.
    Chaiyok2 wish u all the best :)

  2. missSenget says:
    November 21, 2011 at 11:58 AM

    da byk pngalaman kan..

    mudah dah jalan...

    moga dipermudahkan..

  3. Masy says:
    November 21, 2011 at 1:49 PM

    apepun, dah dapat keje baru kan.. moga2 kat tempat baru ni takdelah teruk sgt berbanding previous majikan ko tu.

    dan jangan lupe gaji pertama, ada bahagian zakat utk aku. hahahahaha

    gud luck!

  4. hairi says:
    December 6, 2011 at 6:07 AM
    This comment has been removed by the author.
  5. k.e.r.i. says:
    December 6, 2011 at 6:09 AM

    ouh dah dapat kerja baru kah?

    kak Masy memang sokmo gitu.
    pantang betul pasal gaji pertama, mesti minta zakat. HAHA

  6. vandella says:
    December 30, 2011 at 5:04 PM

    wakakaka... catchy le sgt.. oi.. aku dh keje putrajaya.. yahu yahu!!!